Παρουσίαση έργου της Ακαδημίας Αθηνών για το Νικόλαο Πολίτη


Ο Δήμος Καλαμάτας και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στην οποία θα παρουσιαστεί το δίτομο έργο «Ο Νικόλαος Γ. Πολίτης και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, Πρακτικά διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, Αθήνα 2012».
Την έκδοση θα παρουσιάσουν οι: Παναγιώτης Καμηλάκης, Παρασκευάς Ποτηρόπουλος, ερευνητές στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Αριστείδης Ν. Δουλαβέρας, επίκουρος καθηγητής Λαογραφίας, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Ευάγγελος Καραμανές, ερευνητής στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Ιωάννης Πλεμμένος, μουσικολόγος-ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας.
Θα ακολουθήσει μικρή μουσική εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας o Κώστας Παυλόπουλος θα ερμηνεύσει δημοτικά άσματα από τις «Εκλογές» του Ν. Γ. Πολίτη.
Ο Νικόλαος Πολίτης μεγάλωσε στην Καλαμάτα, όπου και τελείωσε το σχολείο. Από τα μαθητικά του χρόνια είχε αναπτύξει ενδιαφέρον για την παραδοσιακή ζωή και, μαθητής Γυμνασίου ακόμα, άρχισε να δημοσιεύει λαογραφικές μελέτες σε περιοδικά, όπως η Ευτέρπη και η Πανδώρα.
Ο Πολίτης συστηματοποίησε το έργο της Λαογραφίας, ώστε να καλύπτει όλο το φάσμα των εκδηλώσεων του παραδοσιακού βίου: μνημεία λόγου (τραγούδια, παροιμίες, ευχές, διηγήσεις κ.ά.), κοινωνική οργάνωση, καθημερινή ζωή (ενδυμασία, τροφή, κατοικία), επαγγελματικό βίο (γεωργικό, ποιμενικό, ναυτικό), θρησκευτική ζωή, δίκαιο, λαϊκή φιλοσοφία και ιατρική, μαγεία και δεισιδαιμονικές συνήθειες, λαϊκή τέχνη, χορό και μουσική.
Η ενθάρρυνση της μελέτης της παραδοσιακής ζωής αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη θεματική και την τεχνοτροπία των ποιητών της Γενιάς του 1880 και των εκπροσώπων της ηθογραφικής πεζογραφίας.