Στ. Κούλογλου: «Η χώρα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου σε σχέση με το φασισμό» (φωτογραφίες & βίντεο)


Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου με πρωτοβουλία της Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας
 
Προβλήθηκε χθες στην κατάμεστη αίθουσα του κτηρίου της Δημοτικής Φιλαρμονικής στην Καλαμάτα το μεγάλου μήκους (90 λεπτά) ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, «Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης».
Με αφορμή την άνοδο της Χρυσής Αυγής στις τελευταίες εκλογές, ερευνάται η μνήμη, η λήθη και η ιστορική αλήθεια στη σύγχρονη Ελλάδα, μέσα από τα μάτια των μαθητών ενός Λυκείου, στο Δίστομο. Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τις σφαγές των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και των συνεργατών τους, που θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς για την ήττα του ναζισμού, 70 χρόνια πριν.
Μια μέρα μετά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, η είδηση κάνει το γύρο των τηλεοπτικών σταθμών: η Χρυσή Αυγή  έλαβε 1.000 ψήφους στα μαρτυρικά Καλάβρυτα και Δίστομο. Δύο πόλεις που σημαδεύτηκαν από τη ναζιστική θηριωδία, παρουσιάζονται να νομιμοποιούν με την ψήφο τους, τους «πολιτικούς απογόνους» των δολοφόνων τους, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.
Τις αμέσως επόμενες μέρες, στην ερώτηση αν είναι νεοναζί και σχετίζονται με το Χίτλερ, οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής απαντούν:  «Οι δημότες στα Καλάβρυτα και το Δίστομο απάντησαν ήδη με την ψήφο τους». Η ιστορική μνήμη έχει εξασθενήσει ή πρόκειται για μια κατασκευασμένη είδηση;
Η απάντηση βρίσκεται στο Λύκειο Διστόμου, όπου οι μαθητές του παρακολουθούν ένα ντοκιμαντέρ για τα ναζιστικά εγκλήματα  στα Καλάβρυτα, τον Χορτιάτη και το Άουσβιτς. Η συζήτηση που ακολουθεί γρήγορα επεκτείνεται, σε θέματα όπως η αντίσταση στη γερμανική κατοχή. Μήπως έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι, αν οι αντάρτες δεν προκαλούσαν με τη δράση τους, τους Γερμανούς,  δε θα υπήρχαν και Ολοκαυτώματα;
Αυτή την τελευταία άποψη υποστηρίζει ο γιος ενός διαβόητου Έλληνα δωσίλογου. Ο πατέρας, υπουργός Προπαγάνδας στην κυβέρνηση Τσιρονίκου – την τελευταία φιλοναζιστική κυβέρνηση φάντασμα -, το έσκασε το 1944 συνοδεύοντας τα γερμανικά στρατεύματα που αποχωρούσαν. Ο γιος ήταν υποψήφιος του ΛΑΟΣ στις εκλογές και τώρα προσχώρησε στη Χρυσή Αυγή.
Πίσω στο Λύκειο του Διστόμου, οι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με μια ιστορική αλήθεια: δεν υπήρξαν μόνο Έλληνες θύματα, αλλά και Έλληνες που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή. Από το ντοκιμαντέρ που παρακολουθούν, μαθαίνουν ότι τα Τάγματα Ασφαλείας και όχι οι Γερμανοί έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη σφαγή στο Χορτιάτη και συμμετείχαν στη σφαγή στην ίδια την πόλη τους. Μπορεί να προχωρήσει προς τα μπρος μια χώρα που δε γνωρίζει το παρελθόν της;
Αναφερόμενος ο Στέλιος Κούλογλου στην ταινία σχολίασε ότι η ιδέα προέκυψε από την παρατήρηση της ιστορικής ασυνέχειας λόγω του εμφυλίου πολέμου, που είχε ως συνέπεια την αποσιώπηση της συνεργασίας Ελλήνων ταγματασφαλιτών με τους Γερμανούς την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, σε αντιπαραβολή με τα εκλογικά ποσοστά της Χρυσής Αυγής σε περιοχές όπου βίωσαν τη ναζιστική θηριωδία.
«Ήθελα να συνδέσω τις μνήμες ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές. Κανονικά αυτός ο διάλογος έπρεπε να έχει ξεκινήσει από την Πολιτεία και την κοινωνία εδώ και χρόνια. Ακόμη και σήμερα, όμως, η Πολιτεία προσπερνά τις σφαγές και τα ολοκαυτώματα. Στα σχολικά βιβλία δεν υπάρχουν καν αναφορές σε αυτά. Δε λένε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που πλήρωσε ακριβά το ναζισμό και συνεχίζει να το κάνει», εξηγεί ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος πιστεύει ότι για να ξεφύγει η κοινωνία από το σημερινό ολοκαύτωμα της μνήμης, θα πρέπει να μάθει τι πραγματικά έγινε στην ιστορία της χώρας και να κάνει τη σύνδεση με το σήμερα.

http://youtu.be/con7BSvkiCw