Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο η πρώτη συγκέντρωση προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια για τη διεκδίκηση εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας να αναλάβει η πόλη την ευθύνη και το προνόμιο, ώστε να είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το έτος 2021. Το κρίσιμο έτος είναι το 2015, οπότε θα υποβληθεί ο φάκελος και θα γίνει η επιλογή.
Προχθές ο δήμαρχος και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων συζήτησαν για τη διεκδίκηση αυτή. Χθες, ο Π. Νίκας – μιλώντας στους δημοσιογράφους – αναφέρθηκε δι’ ολίγων στα πλεονεκτήματα της Καλαμάτας ως υποψήφιας πόλης:
Συμβολισμός: το έτος 2021, οι Έλληνες θα πανηγυρίσουν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, η οποία εξερράγη στις 23 Μαρτίου του 1821 στην Καλαμάτα. Δυνατή πολιτιστική παρουσία επί δεκαετίες. Διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικές εκδηλώσεις, με κορυφαία το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. Προσβασιμότητα άριστη, με αυτοκινητόδρομο, αεροδρόμιο, λιμάνι, μαρίνα και υδατοδρόμιο. Υποδομές εκδηλώσεων, με κορωνίδα το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.
Ο φάκελος θα υποβληθεί το 2015, αλλά η Καλαμάτα έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία, εξασφαλίζοντας μάλιστα διακομματική στήριξη, ενώ έχουν ενημερωθεί σημαντικοί Καλαματιανοί και Μεσσήνιοι για την υποστήριξη του αιτήματος.
Σημειώνεται πως έχει αποφασισθεί να επιλεγούν ως Πολιτιστικές Πρωτεύουσες το 2021 μία πόλη από τη Ρουμανία και μία από την Ελλάδα, γι’ αυτό και η Καλαμάτα θέτει υποψηφιότητα, ώστε να είναι η εκπρόσωπος της χώρας μας.
Συνάντηση χθες για την πρόταση διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας
Δείτε επίσης.
Αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία μετά από καυγά μεταξύ των πιλότων
Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 20 λεπτά ανά λίτρο η επιδότηση στο diesel – Τα μέτρα που ανακοίνωσε
Συνελήφθησαν 4 μαθητές που έκαναν κατάληψη στο ΕΠΑΛ της Κρήτης
Τελειώνει η πολεοδομική μελέτη για τη β’ κατοικία στην Μπούκα της Μεσσήνης
Ληστεία σε διαμέρισμα στην Καλαμάτα: Τραυμάτισε 73χρονη στην προσπάθειά του να διαφύγει
Ο Νεοκλής Αβδάλας ετοιμάζεται για τη νέα τους σεζόν στο North Carolina
Αγιασμός για τους διαιτητές της Μεσσηνίας…
ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου: Νέο πρόγραμμα για τον καφέ κάδο και τα οργανικά απόβλητα
Τοπικά 30.09.2026, 15:00
Να καθαρίζονται και οι γειτονιές
Τοπικά 30.09.2026, 14:02
Μεγάλο το κακό που προκάλεσαν οι βάνδαλοι στα ΕΠΑΛ της Παραλίας
Τοπικά 30.09.2026, 12:58
Πάρκο ΟΣΕ: Πήγε να δει ένα τρένο και κατέληξε με 22 ράμματα
Σαν σήμερα 29.09.2026, 22:15
Πριν 94 χρόνια
Απόψεις 29.09.2026, 22:00
Γυναικοκτονία: Όταν το κίνητρο ορίζει το έγκλημα
Φόρτωση…





