Δυσάρεστο το 2013, ελπίδες για το 2014 από τον κόσμο της Καλαμάτας

Δυσάρεστο το 2013, ελπίδες για το 2014 από τον κόσμο της Καλαμάτας

Ομολογουμένως μια δύσκολη χρονιά τελειώνει σε μερικές ώρες, μια χρονιά που εκτόξευσε στα ύψη την ανεργία, ενώ «βύθισε» περαιτέρω μισθούς και συντάξεις.
Ο κόσμος αποχαιρετά, λοιπόν, με χαρά το 2013 και ελπίζει, όσο μπορεί, σε ένα καλύτερο έτος.
Το «Θάρρος» μίλησε με πολίτες όλων των ηλικιών για τη χρονιά που πέρασε, ζητώντας ταυτόχρονα και μια ευχή.
Καλή χρονιά και από εμένα και, πάνω από όλα, υγεία!
 
Γιάννης Μαυρέας
«Το 2013 για μένα ήταν έτος με πολύ καλές στιγμές, πολύ καλές εμπειρίες, γλέντια με καλούς φίλους, λιγότερη έμφαση στα χρήματα και περισσότερη στην καλή διασκέδαση.
Όμως, υπάρχει ένα αίσθημα ότι στα οικονομικά δε θα τα καταφέρω το 2014, αφού έχουν αδειάσει τα ταμεία.
Σίγουρα για το 2014 υπάρχει λιγότερη αισιοδοξία, και είναι μεγάλη η ανάγκη να ακούω αισιόδοξα λόγια από τους ανθρώπους που εμπιστεύομαι.
Εύχομαι σε όλους Καλή Χρονιά!».
 
Μαρία Χάσκου
«Η εικόνα που μου αφήνει το 2013 είναι ξεθωριασμένη. Αυτές οι γιορτές, σε σχέση με το παρελθόν, είναι πολύ διαφορετικές. Πλέον έχουν αλλάξει οι προτεραιότητές μου και πάνω από όλα είναι η οικογένειά μου.
Δυστυχώς, δεν είμαι αισιόδοξη για το 2014.
Τέλος, να ευχηθώ προσωπική βελτίωση στον καθέναν, μήπως και αρχίσουμε να αισιοδοξούμε για το νέο έτος».
 
Βασιλική Τζαβάρα
«Αυτό που μου μένει από το 2013 είναι μια αίσθηση φτώχειας και λιτότητας και αναρωτιέμαι πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση.
Οι μέρες είναι πολύ λιτές και αυτό που παρατηρώ είναι ότι ο κόσμος δεν έχει όρεξη ούτε το σπίτι του να στολίσει.
Σχετικά με το νέο έτος που φθάνει, δεν έχω αισιοδοξία. Αυτό φαίνεται και στα πρόσωπα των ανθρώπων που συναντώ στο δρόμο.
Τέλος, εύχομαι υγεία, ειρήνη και να μη σταματήσουμε να χαμογελάμε».
 
Ελευθερία Γρηγοροπούλου
«Το 2013 ήταν, ομολογουμένως, μια δύσκολη χρονιά.
Λόγω οικονομικών συνθηκών τα πράγματα είναι περιορισμένα από όλες τις απόψεις. Ωστόσο, θέλω να ελπίζω για το 2014 ότι θα είναι μια καλή χρονιά. Άλλωστε, νέοι άνθρωποι είμαστε, αν δεν ελπίζουμε, χαθήκαμε.
Εύχομαι υγεία και αγάπη πάνω από όλα, αφού πλέον οι άνθρωποι με την κρίση έχουμε πιο πολύ ανάγκη τον πλησίον μας».
 
Ευαγγελία Θεοδωράκη
«Η χρονιά που φεύγει ήταν δύσκολη και δοκιμάστηκαν οι αντοχές όλων μας, κυρίως στα οικονομικά. Οι γιορτινές μέρες δε θα έλεγα πως είναι διαφορετικές, αφού είναι μια φορά το χρόνο και τις περιμένουμε πώς και πώς, για να γιορτάσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλές περικοπές.
Εύχομαι το 2014 να φέρει υγεία και ευτυχία σε όλο τον κόσμο».
 
Τζένη Κορδού
«Αυτό που μου αφήνει το 2013 είναι μια πικρία,  βλέποντας πόσα δυσάρεστα γεγονότα έγιναν. Είμαι αισιόδοξη για το 2014, γιατί δεν μπορεί, ύστερα από τόση κατρακύλα θα υπάρχει και άνοδος.
Είναι διαφορετικές αυτές οι γιορτές, γιατί οι υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί και δεν μπορείς να κάνεις ή και να αγοράζεις αυτά που μπορούσες προ κρίσης.
Εύχομαι να έχουμε πάντα υγεία! Να είμαστε αισιόδοξοι, να πιστεύουμε στον εαυτό μας και όλα αυτά που θέλουμε θα πραγματοποιηθούν, να μη χάνουμε το γέλιο μας. Αυτό μας κρατά ζωντανούς και δεν μπορεί να μας το στερήσει κανείς, αφού βγαίνει από την ψυχή μας».
 
Θανάσης Γεωργακλής
«Μάλλον αυτό που μένει είναι η αβεβαιότητα όλων μας για το αύριο. Οι δε φετινές γιορτές είναι λιγότερο φαντασμαγορικές.
Πρέπει να αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες του παρόντος. Εύχομαι σε όλους υγεία, δύναμη και πολλές χαρούμενες στιγμές!».
 
Καλλιόπη Μοίρα
«Το 2013 μου αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση, αφού άκουσα πολλά και δύσκολα νέα για ανθρώπους που αγαπάω, αλλά έκανα και πολύ καλούς νέους φίλους.
Σε σχέση με τις γιορτές πριν από την κρίση, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα οικονομικά.
Δεν ξέρω αν είμαι αισιόδοξη, είναι θέμα της στιγμής.
Εύχομαι σε όλους υγεία και να έχουμε γύρω μας ανθρώπους που μας αγαπούν και τους αγαπάμε  πολύ!».
 
Έλενα Θάνου
«Το 2013 ήταν η χρονιά μιας διαδικασίας ξεκαθαρίσματος, καταστάσεων, ανθρώπων, τρόπων του να υπάρχει κανείς… ή καλύτερα να ζει!
Η χρονιά, όσα σκαμπανεβάσματα και να είχε, έδωσε κάποιες απαντήσεις στα πολλά αναπάντητα ερωτήματα… Θα ευχηθώ να έχουμε πάντα ερωτήσεις… όπως γιατί δεν αγαπάμε περισσότερο, γιατί δε νοιαζόμαστε, δε σεβόμαστε, δε δεχόμαστε τη διαφορετικότητα, γιατί κάποιοι να πρέπει να βασανίζονται καθημερινά από την πραγματικότητα της ζωής τους, γιατί δεν παίζουμε πια…
Αν δε βρίσκουμε το γιατί, τουλάχιστον ας ξεχνάμε λίγο τον εαυτό μας και ας μοιράζουμε περισσότερο ό,τι από εμάς περισσεύει… ανθρωπιά (το δώρο)!
Και κάτι ρεαλιστικά αισιόδοξο: Ας είναι, λοιπόν, το 2014 φουλ από ανθρωπιά… όχι αυτήν της φιλανθρωπίας ως μέσω προβολής, αλλά αυτή της καθαρά ανθρώπινης πράξης σε κάθε βήμα μας! Με υγεία και χαρά!».
 
Βασίλης Παπαευσταθίου
«Προτιμώ να μη σκέφτομαι τις εικόνες που πέρασαν, αλλά να φαντάζομαι και να ανυπομονώ γι’ αυτές που θα έρθουν. Οι φετινές γιορτές είναι πολύ διαφορετικές και περισσότερο θλιμμένες, τουλάχιστον οι προθέσεις είναι λιγότερο υλιστικές και περισσότερο ειλικρινείς.
Για το νέο έτος, οι άνθρωποι εκ φύσεως είμαστε αισιόδοξοι και ατελείς, και ελπίζω να παραμείνουμε άνθρωποι, όσο και να δυσκολεύουν οι καταστάσεις.
Κλείνοντας, εύχομαι να παραμείνουμε άνθρωποι και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε σε όσους το έχουν ανάγκη. Όπως έγραψε και ο Τάσος Λειβαδίτης, ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι, υπάρχει».

Δήμητρα Ξυνού
«Το 2013 για μένα ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, με αποτελέσματα που το κάνουν να αφήνει μια δυσάρεστη εικόνα. Αυτές οι γιορτινές μέρες σε σχέση με το παρελθόν δεν έχουν καμία σχέση. Για παράδειγμα, η μειωμένη κίνηση στην αγορά.
Εύχομαι σε όλους υγεία, θετική διάθεση και πολλά χαμόγελα για το 2014!»

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση