Καυστικές επισημάνσεις… αποκαλύψεις με σημαντικές βραβεύσεις, αλλά και πολλές απουσίες (φωτογραφίες)


15ο Συνέδριο Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής
 
Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής διοργανώνει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, από την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 15 του μηνός, το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συνάντηση των αθλητικών επιστημόνων.

Η χθεσινή μέρα είχε ως επίκεντρο τη Μεσσηνία, καθώς «απλώθηκε» στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» η δομή του Πανελληνίου Συνεδρίου και συνδυάστηκε με το 1ο Πελοποννησιακό Επαγγελματικό Συνέδριο “FITNESS MEETING 2013” που συνδιοργανώνουν η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Δήμων Καλαμάτας, Τρίπολης, Κορινθίων, Άργους-Μυκηνών και Σπάρτης (το υποστήριξε ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ο ΠΣΑΤ, καθώς επίσης και το ΙΔΕΑΔ, δηλαδή το Ινστιτούτο Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου).
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε η Επιστημονική Ημερίδα “Εισαγγελική Παρέμβαση στο Ποδόσφαιρο και το Αυτοδιοίκητο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου”, καθώς επίσης και έκθεση αθλητικής γελοιογραφίας.

Το «παρών» στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Δικηγόρος, Δημήτρης Καούνης, έδωσαν αρκετοί άνθρωποι του αθλητισμού, κυρίως του ποδοσφαίρου (Τάκης Βασιλόπουλος, Μιχάλης Κουτίβας, Βασίλης Φωτεινάκης, Βασίλης Μπλέτσας, Τάκης Μητρογιαννόπουλος, Μάκης Αναστασίου, Θόδωρος Μπασέας, Γιώργος Ψυχογιάννης, κ.ά) και μεταξύ αυτών πάρα πολλοί γνωστοί γυμναστές (Ηλίας Μαστορέας, Μιχάλης Φασουλής, Ευτύχης Τασιόπουλος, Νίκος Κακαλέτρης), ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε και τη βράβευση ανθρώπων που έχουν συνεισφέρει στα αθλητικά δρώμενα του νομού μας.

Η έναρξη έγινε με τη βράβευση του επιτίμου προέδρου της Καλαμάτας Λυκούργου Γαϊτανάρου, για τη χρόνια προσφορά του στον αθλητισμό και ακολούθησε η εξέλιξη του προγράμματος και οι ομιλίες των εισηγητών. Πρέπει να πούμε στο σημείο αυτό, πως η πλειοψηφία όσων πήραν το λόγο, μεταφέροντας στο κοινό τις απόψεις τους ως εισηγητές, κινήθηκαν αρκετά καυστικά απέναντι στην ΕΠΟ και αυτούς που κινούν τα νήματα.

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της ΙΔΕΑΔ Ανδρέας Μαλάτος αναφέρθηκε στο θέμα «Το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου σύμφωνα με το ν.3479/2006 και η εισαγγελική παρέμβαση», τονίζοντας πως η ΕΠΟ θα πρέπει να ελέγχεται από τις δικαστικές αρχές και δεν είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να «λογοδοτεί».
Από την πλευρά του ο Μεσσήνιος αντιπρόεδρος του ΠΣΑΤ Αντώνης Αντωνόπουλος, μίλησε για την ελευθερία του Τύπου και την προστασία των δημοσιογράφων, ενώ ήταν πολύ επικριτικός στο κομμάτι των εθνικών ομάδων, ειδικότερα των μικρών εθνικών ομάδων και των κλήσεων που γίνονται από τους ομοσπονδιακούς προπονητές, αφήνοντας σαφείς αιχμές. Ο κ. Αντωνόπουλος, που ευχαρίστησε τον Λυκούργο Γαϊτανάρο, έριξε ευθύνες σε επαγγελματίες δημοσιογράφους, που καλύπτουν παραβάσεις στο χώρο του ποδοσφαίρου, όμως μίλησε και για την πίεση που δέχονται. Το σημείο που «κτύπησε» πάρα πολύ έντονα, και συζητήθηκε το ίδιο, ήταν αυτό που είχε να κάνει με τις εθνικές ομάδες και τον τρόπο λειτουργίας τους. Μίλησε μάλιστα με συγκεκριμένα παραδείγματα, χρησιμοποιώντας και ονόματα, ρίχνοντας σαφείς αιχμές κατά της ηγεσίας της ΕΠΟ.  

Τέλος ο Μεσσήνιος πρώην διεθνής διαιτητής, Πέτρος Κωνσταντινέας, συνδύασε αυτοδιοίκητο και διαιτησία. Ο κ. Κωνσταντινέας ήταν επίσης ιδιαίτερα καυστικός, επισημαίνοντας ότι η διαιτησία θα πρέπει να γίνει ανεξάρτητη και πως το ελληνικό πρωτάθλημα θεωρείται ως ένα από τα πλέον διεφθαρμένα της Ευρώπης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το κλείσιμο έγινε από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Δημήτρη Γρηγοριάδη, που έριξε επίσης ευθύνες στην ΕΠΟ, μιλώντας για το διαχωρισμό των προπονητών και την απαξίωση των γυμναστών – προπονητών, που μολονότι σπουδάζουν, βρίσκονται εν συνεχεία ν’ ακολουθούν προπονητές οι οποίοι λαμβάνουν το δίπλωμα μέσα από λίγες ημέρες παρακολούθησης μαθημάτων.

Το πρόγραμμα, όπως προαναφέραμε είχε και τη βράβευση σημαντικών ανθρώπων, και στη λίστα υπήρχαν τα ονόματα πλην του κ. Γαϊτανάρου που προαναφέραμε, των Αντώνη Αντωνόπουλου, Πέτρου Κωνσταντινέα, Δημήτρη Γιατράκου, Νίκου Τσουμπράκου, Δημήτρη Γρηγοριάδη, κ.ά.

Μοναδική παραφωνία σε μια άψογα οργανωμένη εκδήλωση, αποτέλεσε η παρουσία σχετικά λίγου κόσμου. Φαίνεται πως η ταύτιση της εκδήλωσης με τη νέα ποδοσφαιρική κίνηση για ανάληψη της ΕΠΣΜ, οδήγησε  πολλούς εκτός της αίθουσας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τα τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά τις τελευταίες ώρες πριν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης με αποδέκτες ανθρώπους του ποδοσφαίρου, που έπαιρναν το μήνυμα να μην παραβρεθούν.
Το σίγουρο είναι, πως όσοι δεν παραβρέθηκαν… έχασαν.

φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας