Μουσική διαμαρτυρία για τις τεράστιες οι ελλείψεις του Μουσικού Σχολείου (φωτογραφίες και βίντεο)


Με μουσική διαμαρτυρία εξέφρασαν τα προβλήματά τους χθες οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.
Τα παιδιά ξεκίνησαν από το χώρο του σχολείου τους για να φθάσουν στο Διοικητήριο, όπου στήθηκε ηχητική εγκατάσταση και έδωσαν συναυλία διαμαρτυρίας.
Μιλώντας με μαθητές, αλλά και γονείς, μας είπαν: «Βγήκαμε να διαμαρτυρηθούμε για τα Μουσικά Σχολεία που δεν έχουν καθηγητές και δε γίνεται σίτιση.
Χθες, για να καταλάβετε, ήρθαν κάποιοι καθηγητές. Για τα όργανα συνολικά είναι μόλις 13, ενώ για το φαγητό δεν έχει γίνει κάτι ακόμα. 
Υποχρεωτικά όργανα για τη φοίτηση είναι το πιάνο και ο ταμπουράς, αλλά καθηγητές ταμπουρά δεν έχουν έρθει, ενώ υπάρχουν και παιδιά που δεν κάνουν μάθημα στο όργανο που έχουν επιλέξει, αφού επίσης δεν υπάρχουν καθηγητές».
Μια μαθήτρια μας δήλωσε ότι αγωνίζονται «για να λειτουργούν τα Μουσικά Σχολεία κανονικά, γι’ αυτό, άλλωστε, και η κινητοποίηση ήταν πανελλήνια, και ζητούν αυτό που δικαιούνται, τίποτα παράλογο δηλαδή, καθηγητές, μεταφορά και σίτιση.
Μέχρι σήμερα δεν έχουν διδαχθεί ούτε οι μισές ώρες μουσικών μαθημάτων και έχουμε φθάσει ήδη στο Δεκέμβριο, ενώ τα παιδιά που έκαναν, για παράδειγμα, πιάνο, αναγκάζονταν να κάνουν τρία άτομα μαζί, κάτι που δεν είναι μάθημα ουσιαστικά.
Όσο για τη μεταφορά, υπάρχουν παιδιά που έρχονται από πολύ μακριά και αναγκάζονται να ξυπνούν από τις 6.30 το πρωί για να είναι στο σχολείο στην ώρα τους.
Αναφορικά με τη σίτιση, εμείς σχολάμε στις 3.30 το μεσημέρι. Δε γίνεται ο καθένας να κουβαλά το φαγητό του από το σπίτι».
Μιλώντας με έναν από τους γονείς, μας είπε ότι υπάρχει μια απαξίωση για τα Μουσικά Σχολεία, «κι ενώ όλοι δηλώνουν αλληλέγγυοι και υπέρ αυτών των σχολείων, στην πραγματικότητα τα απαξιώνουν. Θα γίνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από Μουσικά, αφού δεν υπάρχουν καθηγητές να διδάξουν μουσική.
Όσο για αυτούς που θεωρούν τους μαθητές των Μουσικών προνομιούχους, να θυμίσουμε ότι αυτά τα σχολεία είναι ανοιχτά στο κάθε παιδί. Δεν είναι απαραίτητη η γνώση κάποιου οργάνου για να φοιτήσει εκεί.
Εμείς μαζί με τα παιδιά μας προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοιχτά αυτά τα σχολεία και, μάλιστα, να τα δυναμώσουμε, ως κύτταρα πολιτισμού».
 
Στον αντιπεριφερειάρχη
Η συναυλία των παιδιών, έξω από το Διοικητήριο, κέρδισε τα θετικά σχόλια αρκετού κόσμου που συγκεντρώθηκε για τα ακούσει, αλλά και να τα υποστηρίξει. Όση ώρα οι μαθητές τραγουδούσαν, το 15μελές του σχολείου, με επικεφαλής την πρόεδρό του Όλγα Γραμματικοπούλου, είχε συνάντηση τόσο με το διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιάννη Πλατάρο, όσο και με τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά.
Τα παιδιά, συνοδευόμενα από το γραμματέα του Συλλόγου Γονέων, Θανάση Αθανασόπουλο, εξήγησαν πως για οικονομικούς λόγους δεν μπορούσαν να πάνε στην Αθήνα, όπου είχε οργανωθεί κεντρική διαμαρτυρία, γι’ αυτό και αποφάσισαν την πραγματοποίησή της στην Καλαμάτα.
Όπως εξήγησαν, ακόμα και τώρα, σχεδόν στο μέσον της χρονιάς, έχουν καλυφθεί οι μισές ώρες διδασκαλίας, δεν υπάρχει σίτιση, ενώ σοβαρά είναι και τα προβλήματα με τη μεταφορά.
Ειδικότερα για τη μεταφορά, τόνισαν στον αντιπεριφερειάρχη πως είναι αδύνατον ένας μαθητής, κουβαλώντας βιβλία και μουσικό όργανο, να περπατήσει από τη Νέα Είσοδο έως την Ανατολική Παραλία που βρίσκεται το σχολείο, απόσταση σχεδόν 4 χλμ., κάθε πρωί και μεσημέρι, γιατί μεταφορά μαθητών δικαιολογείται από αποστάσεις 4 χιλιομέτρων και πάνω.
Ο κ. Αλευράς συμφώνησε πως αυτό είναι και άδικο και παράλογο, όμως τόνισε πως έτσι προβλέπει απόφαση του αρμόδιου υπουργείου και, δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, διότι δεν εγκρίνονται οι πληρωμές. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι εξαρτάται από την ευκινησία ή ακαμψία ορισμένων να μετρούν μέχρι και το τελευταίο μέτρο απόστασης έως τα 4 χλμ. Επίσης, είπε πως έχει ζητηθεί από το υπουργείο αυτό να αλλάξει. Ο ίδιος δε, έχει τη διαβεβαίωση ότι άμεσα θα λυθούν ορισμένα προβλήματα που είχαν παρατηρηθεί σε εκτελούμενα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
 

http://youtu.be/CYazGxLIZjU

http://youtu.be/xUTYewzljSU