Στην Καλαμάτα χθες ο Κουβανός πρέσβης (φωτογραφίες)

Στην Καλαμάτα χθες ο Κουβανός  πρέσβης (φωτογραφίες)

«Ελπίζουμε ότι το παράδειγμα που δίνει η Καλαμάτα θα αποτελέσει έμπνευση και για άλλους πολλούς, εν όψει ενός κόσμου της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της ειρήνης, που είναι ο κόσμος του μέλλοντος».
Με τα λόγια αυτά ο Κουβανός πρέσβης στην Αθήνα Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες, χαιρέτισε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την ίδρυση και λειτουργία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Καλαμάτας (Asociacion de Amistad y Solidaridad Heleno – Cubano de Kalamata) «Venceremos».
Όπως είπε ο κ. Κομπάτσο Μαρτίνες, υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς Κούβας για την ανάπτυξη των σχέσεων του τουρισμού και της γεωργίας με την Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα κοινά στοιχεία της χώρας του με την Ελλάδα (περίπου ίδιος πληθυσμός, σχεδόν ίδια έκταση), αναφέροντας ότι δέχεται 3 εκατ. επισκέπτες το χρόνο.
Και πρόσθεσε: «Με πιάνει στενοχώρια όταν μιλώ για τόσο μικρό αριθμό επισκεπτών, αλλά μάλλον εμείς έχουμε να μαθαίνουμε από εσάς και όχι εσείς από εμάς. Γνωρίζοντας δε την Ελλάδα, πιστεύω ότι έχει όλες τις δυνατότητες να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό τουριστών από την Κούβα».
 
Εκφράσεις αλληλεγγύης
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ανέκαθεν η Κούβα δεχόταν εκφράσεις αλληλεγγύης από το σύνολο του ελληνικού λαού, παρατηρώντας ότι ήδη έχει συμπληρώσει 50 χρόνια παρουσίας ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος στην Αθήνα. «Είναι πραγματικά συγκινητικό να ανακαλύπτουμε ότι στην Καλαμάτα υπάρχει κόσμος που θέλει να δείξει τη φιλία του και να αναπτύξει δεσμούς συνεργασίας και αλληλεγγύης με την Κούβα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η χώρα του είναι γνωστή για πολλούς λόγους, με κυριότερο αυτόν της επανάστασης του 1959, που σε δύο μήνες συμπληρώνει 55 χρόνια ζωής.
Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι ο μεγάλος θησαυρός είναι ο λαός. Μίλησε για την παροιμιώδη φιλοξενία των Ελλήνων, που σε συνδυασμό με τα χαρίσματά της, τα όμορφα τοπία, την πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά, κάνουν τη χώρα μας μεγάλο τουριστικό προορισμό.
 
Συστημική η κρίση, όχι οικονομική 
«Υπάρχει, όμως, και η βίαιη οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη και πιστεύουμε ότι δεν είναι οικονομική, αλλά συστημική κρίση που πλήττει όλη την Ευρώπη. Υπάρχει μια εξάρθρωση πολλών κεκτημένων και δικαιωμάτων, που είχαν κατακτηθεί μετά από αγώνες αιώνων», σημείωσε και εξέφρασε την άποψη ότι αυτά είναι το αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερων πρακτικών που έχουν πλήξει πολλά κοινωνικά στρώματα στην Ευρώπη. «Ελπίζουμε με όλη μας την καρδιά να υπάρξει λύση σε αυτή την κρίση, να φτάσει εκεί που πρέπει και να αρχίσει να υποχωρεί. Έχουμε εμπιστοσύνη. Πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός μέσα από τους θεσμούς του, την κυβέρνησή του, θα καταφέρει να βγει από την κρίση και να βγει νικητής», επισήμανε.
 
Η κατάσταση στην Κούβα και η Ελλάδα
Αναφερόμενος στην κατάσταση της χώρας του, είπε πως «πλήττεται από ένα πολύ σκληρό, εγκληματικό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ σε οικονομικό, εμπορικό, χρηματοπιστωτικό επίπεδο, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιθετικών ενεργειών από πλευράς των ΗΠΑ, όμως εξακολουθεί να προχωρά χάρη στην ηρωική αντίσταση του λαού της. Σε αυτό, πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε η στήριξη και η αλληλεγγύη που δεχόμαστε από όλο τον κόσμο.
Αισθανόμαστε δε ως δικά μας αυτά που υφίστανται οι Έλληνες».
Επίσης, εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στην Ελλάδα, αλλά και την ευχή να βγει από την κρίση, να ανακάμψει και να γνωρίσει καλύτερες ημέρες. «Η Ελλάδα», συνέχισε, «έχει εξαιρετική συμβολή στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας και για το λόγο αυτό αξίζει τα καλύτερα. Αυτή είναι η ευχή μας».
 
Δεν ήταν δορυφόρος της Σοβιετικής Ένωσης 
Ερωτηθείς αν αποδέχεται την άποψη που διατυπώνουν αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα ότι η επανάσταση στην Κούβα «έβαλε νερό στο κρασί της» με τις πρόσφατες αλλαγές στο οικονομικό της σύστημα, απάντησε πως όλες οι αλλαγές αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της. Καθώς ο κόσμος αλλάζει, σχολίασε, πρέπει να αλλάξει και η Κούβα. Οι αλλαγές, συνέχισε, σχετίζονται με την παραχώρηση γης σε συνεταιρισμούς, προκειμένου να παραχθούν προϊόντα για τη διατροφή του λαού, ενώ διευκρίνισε πως η Κούβα δεν προωθεί ούτε την ιδιωτική οικονομία ούτε την ατομική ιδιοκτησία.
Σημείωσε, επίσης, πως διαψεύστηκαν όσοι υποστήριζαν ότι η Κούβα είναι δορυφόρος της Σοβιετικής Ένωσης, αφού άντεξε και αντέχει και μετά την κατάρρευσή της (Σοβιετική Ένωση).
Τέλος, παρατήρησε πως «είναι πολλές οι μεγάλες δυνάμεις που επιδιώκουν να δουν την Κούβα να πέφτει και το σοσιαλισμό να καταρρέει, αλλά κάνουν πάντα το ίδιο λάθος, υποτιμούν τον κουβανικό λαό, την επανάσταση και το λαϊκό της έρεισμα».

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου