Το υπουργείο Οικονομικών στέλνει ειδοποιήσεις για 0,01 ευρώ!

Το υπουργείο Οικονομικών  στέλνει ειδοποιήσεις για 0,01 ευρώ!

Πάντα περηφανευόταν ότι δε χρωστά ούτε ένα ευρώ στην εφορία, μέχρι που ζήτησε φορολογική ενημερότητα και του είπαν πως δεν μπορεί να πάρει, διότι έχει… ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Με έκπληξή του ο συνεπής φορολογούμενος είδε να του έρχεται ειδοποίηση πληρωμής για ληξιπρόθεσμες οφειλές και έσπαγε το κεφάλι του να θυμηθεί τι χρωστά. Ανοίγοντας την ειδοποίηση, είδε, λοιπόν, ότι δεν μπορούσε να πάρει φορολογική ενημερότητα, καθώς χρωστούσε στη ΔΟΥ Καλαμάτας το αστρονομικό ποσό του… 0,01 λεπτού του ευρώ!
 
Από το υπουργείο
Κι όμως, κάποιοι συμπολίτες μας έχουν βρεθεί μπροστά σε αυτό το εκπληκτικό χρέος, το οποίο, όμως, μπλοκάρει (ως ληξιπρόθεσμη οφειλή) διαδικασία που θέλει να ξεμπλοκάρει, ενώ πρέπει να χάσει χρόνο για να πάει στην εφορία να κόψει διπλότυπο για να καταβάλει στο ταμείο 0,01 του ευρώ! Ούτε το χαρτί που χαλάει το Δημόσιο για ειδοποίηση και εκτύπωση διπλότυπου.
Το πρόβλημα, όπως μας εξήγησε η διευθύντρια της ΔΟΥ Καλαμάτας Ευγενία Κούβελα, δεν ξεκινά από την Καλαμάτα, αλλά, δυστυχώς, από το ίδιο το σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δεν έχει περιορισμό και έτσι εκδίδει ειδοποιήσεις. Μάλιστα, μας είπε ότι επανειλημμένως έχουν ζητήσει από το υπουργείο να υπάρξει αλλαγή στο σύστημα και να τεθεί ένα όριο από το οποίο ένα ποσό θεωρείται ληξιπρόθεσμο και μπλοκάρει το φορολογικό προφίλ του φορολογουμένου.
 
«Τα μηδενίζουμε»
Συνήθως τέτοια ποσά (0,01 ευρώ) προέρχονται από υπόλοιπα δανείων και πιστωτικών καρτών από τράπεζες, που όμως φτάνουν στο σύστημα του υπουργείου Οικονομικών και εκδίδονται ειδοποιήσεις για ληξιπρόθεσμη οφειλή: «Σε αρκετές περιπτώσεις εμείς οι ίδιοι δίνουμε εντολή και κόβουμε μόνοι μας τα διπλότυπα για να μην ταλαιπωρούνται οι φορολογούμενοι. Είναι καθαρά τεχνικό το θέμα και έχει να κάνει με το υπουργείο που δεν έχει μπει ένας περιορισμός. Δυστυχώς, τα συστήματα είναι “τυφλά”».

Της Βίκυς Βετουλάκη