Πολλά «χαμόγελα» στην πίτα του Κοινωνικού Ιατρείου Καλαμάτας (φωτογραφίες)

Πολλά «χαμόγελα» στην πίτα του Κοινωνικού Ιατρείου Καλαμάτας (φωτογραφίες)

Παρά τη σκληρή πραγματικότητα στο χώρο της υγείας στη Μεσσηνία
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του το Κοινωνικό Ιατρείο Μεσσηνίας, χάρις στην προσπάθεια των ιατρών που το στελέχωσαν, αλλά και των εθελοντών πολιτών, έδειξε ότι με όπλο την αλληλεγγύη η περίλαλψη μπορεί να επιβιώσει και στην κρίση, απαλύνοντας, μέχρι σ’ ένα βαθμό, την ένδεια στρωμάτων δημοτών.
Προχθές βράδυ, σε ταβέρνα της Καλαμάτας, ιατροί και εθελοντές αποφάσισαν να αφήσουν για κάποιες ώρες στην άκρη τη σκληρή πραγματικότητα, οργανώνοντας μια εκδήλωση που περιείχε μόνο χαρά και αισιοδοξία. Έκοψαν, λοιπόν, πίτα, παρουσία πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Αγωνιστική Συνεργασία» Ν. Πατσαρίνος, αλλά και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρωτοπορία», Ν. Φωτέας, καθώς και ιατροί μαζί με νοσηλευτικό προσωπικό από το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Στο σύντομο απολογισμό δράσης, βέβαια, δεν έλειψαν οι αριθμοί της σκληρής πραγματικότητας. Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου μέχρι σήμερα το έχουν επισκεφθεί 1.125 συμπολίτες μας, ενώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα τα στοιχεία δείχνουν ότι η κρίση άρχισε να κάθεται για τα καλά και στη Μεσσηνία, δείχνοντας τα δόντια της. Αποτέλεσμα, η αύξηση με γεωμετρική πρόοδο των επισκέψεων.
Παρ’ όλα αυτά, στη σημερινή εποχή των μνημονίων και της τρόικας, το Κοινωνικό Ιατρείο παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην τοπική κοινωνία, προβάλλοντας την αλληλεγγύη ως προμετωπίδα της δράσης αλλά και της ύπαρξής του.
Η εκδήλωση είχε και οικονομική επιτυχία, η οποία σημαίνει μια βαθιά ανάσα για την αντιμετώπιση της έλλειψης εμβολίων. Η κοινωνιολόγος Φένια Εξακουστίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας, μιλώντας στο «Θ», ευχαρίστησε τον κάθε έναν πολίτη που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Σύλλογο Διπλωματούχων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και τα μέλη του Συλλόγου Επαγγελματιών Λογιστών για την προσφορά τους στο Ιατρείο.
Για το θέμα με τα εμβόλια, μας τόνισε ότι φαίνεται να δρομολογούνται ικανοποιητικές εξελίξεις, αφού, πέρα από το ενδιαφέρον στο εσωτερικό, ανταπόκριση για βοήθεια υπήρξε και από τους ομογενείς των ΗΠΑ.