Το “Festival Μηδέν” ταξιδεύει στο Μιλάνο και αποκτά οντότητα

Το “Festival Μηδέν” ταξιδεύει στο Μιλάνο και αποκτά οντότητα

Συνεχίζει την επιτυχημένη του παρουσία στο εξωτερικό το Φεστιβάλ Βιντεοτέχνης της Καλαμάτας, αυξάνοντας όλο και περισσότερο τις συνεργασίες με σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς και φεστιβάλ για τη βιντεοτέχνη. Αφού ταξίδεψε στο Περού και την Τενερίφη το φθινόπωρο, εγκαινιάζει τη νέα χρονιά με μια έκθεση στο Μιλάνο. Προσκεκλημένη από το Visualcontainer, μια από τις πιο γνωστές πλατφόρμες για τη βιντεοτέχνη στην Ιταλία, αλλά και στην Ευρώπη, η ομάδα του φεστιβάλ θα παρουσιάσει μια ενότητα προβολών αφιερωμένη στο ψηφιακό animation στην γκαλερί [.BOX] στο Μιλάνο, από σήμερα έως τις 30 Ιανουαρίου, ενώ για ένα μήνα (16 Ιανουαρίου-15 Φεβρουαρίου) το VisualcontainerTV, το διαδικτυακό κανάλι της πλατφόρμας, θα προβάλει σε συνεχή επανάληψη μια ενότητα αφιερωμένη στη χορογραφική διαχείριση του χώρου στη βιντεοτέχνη.
Συγκεκριμένα, στην γκαλερί [.BOX] (www.dotbox.it) θα παρουσιάζεται η ενότητα Digitize, σε επιμέλεια της Γιούλας Παπαδοπούλου, η οποία παρουσιάζει 14 έργα βίντεο από Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Κίνα, Φινλανδία, Σενεγάλη, Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ και Ιταλία που χρησιμοποιούν με διάφορους τρόπους και συνδυασμούς τεχνικές ψηφιακού animation για να δημιουργήσουν ψηφιακά τοπία που οπτικοποιούν το ανέφικτο. Ό,τι δεν μπορεί να υπάρξει στον πραγματικό κόσμο, δημιουργείται από το μηδέν στον υπολογιστή και βρίσκει τη θέση του σε μια κατασκευασμένη εκδοχή, που συμπληρώνει, ανατρέπει ή αναβιώνει αμείλικτα την «πραγματική» ζωή. Ώσπου στο τέλος η εικόνα «ανοίγει» και βλέπουμε τι συμβαίνει. Ή μήπως τίποτα δεν έχει συμβεί;
Η ενότητα Digitize πρωτοπαρουσιάστηκε στο Festival Μηδέν τον περασμένο Ιούλιο στην Καλαμάτα.
Επιπλέον, στο διαδικτυακό κανάλι VisualcontainerTV (www.visualcontainer.net) θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει για ένα μήνα, σε όποιο σημείο του κόσμου και αν βρίσκεται, μια ακόμη ενότητα του φεστιβάλ, με τίτλο Move In(space), σε επιμέλεια της Μαργαρίτας Σταυράκη, η οποία σημειώνει: «Κεντρικός άξονας της ενότητας είναι ο χώρος. Ο χώρος είναι ποιητικός και ως τέτοιος δημιουργείται και παίρνει υπόσταση από την κίνηση των σωμάτων ή των αντικειμένων μέσα σ’ αυτόν ή/και στην τοποθέτηση αυτών σε κόντρα ρόλους και συμβολικές ατμόσφαιρες».
Η ενότητα παρουσιάζει 13 έργα βίντεο από Ισπανία, Πορτογαλία, Λίβανο, Ελλάδα, Ρουμανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ρωσία, Αυστραλία κ.α. Πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο στις παράλληλες εκδηλώσεις του Festival Μηδέν στο CAMP-Contemporary Art Meeting Point, στην Αθήνα.
Φέτος, το Festival Μηδέν κλείνει 10 χρόνια παρουσίας και θέτει ως στόχο τη διεύρυνση του δικτύου των συνεργασιών του παγκοσμίως, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, αλλά και την ανάδειξη της ελληνικής βιντεοτέχνης. Σε αυτό το πλαίσιο, έρχεται σε επαφή με όλα τα σημαντικά φεστιβάλ του εξωτερικού και προγραμματίζει πολλές ακόμη εξορμήσεις από την Καλαμάτα στον κόσμο!
Ένα από τα πιο σημαντικά επόμενα «ταξίδια» του, που έχουν ήδη προγραμματιστεί, θα γίνει το Μάρτιο στο Oslo Screen Festival, ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ βιντεοτέχνης που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας κάθε δύο χρόνια.

Πληροφορίες
www.dotbox.it
www.visualcontainer.net
www.festivalmiden.gr