Ψάχνουμε τη λειτουργία του, ολοκληρώνεται η κατασκευή του “Μεγάρου Χορού”

Ψάχνουμε τη λειτουργία του,  ολοκληρώνεται η κατασκευή του “Μεγάρου Χορού”

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Ακόμα δεν έχει βρεθεί ο καταλληλότερος τρόπος για τη λειτουργία του, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο, στην τελευταία συνεδρίαση για το 2013, έκανε αποδεκτή την ένταξη της πράξης «Αστική ανάπλαση περιοχής Μεγάρου Χορού Καλαμάτας», προϋπολογισμού 846.000 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι».
Συγκεκριμένα, προβλέπονται:
Βιοκλιματικός σχεδιασμός και δαπεδόστρωση με μη ανακλαστικά υλικά, με επιφάνειες ελεύθερες μόνο με φυτοκάλυψη αλλά και με βότσαλο, επιφάνειες που «απορροφούν» τα νερά της βροχής. Παράλληλα, η χωροθέτηση και η επιλογή των δέντρων φύτευσης σκιάζει τους χώρους και μαζί με την ύπαρξη του υδάτινου στοιχείου δημιουργούν το απαραίτητο ευχάριστο μικροκλίμα που κάνει το χώρο ελκυστικό και τους θερμούς μήνες του χρόνου. Τέλος, κατασκευάζεται στο χώρο πέργκολα με κινούμενα σκίαστρα-περσίδες που προσφέρουν ένα «φυσικά κλιματιζόμενο» υπαίθριο χώρο.
Περίφραξη του αύλειου χώρου του Μεγάρου (με εξαίρεση τη βόρεια πλευρά του) για προστασία του κτηρίου και έλεγχο της προσβασιμότητας. Κατασκευή στην οδό Αρτέμιδος εσοχής – λωρίδας προσωρινής στάσης αυτοκινήτων για τη διευκόλυνση της αποβίβασης – επιβίβασης του κοινού.
Για τη σύνδεση του χώρου του Μεγάρου με τον κεντρικό ιστό της πόλης διαμορφώνεται ζώνη κίνησης πεζών στο νότιο και βόρειο τμήμα του ευρισκόμενου επί του ποταμού Νέδοντα δημοτικού χώρου στάθμευσης.
Επίσης, η μελέτη προβλέπει μονοδρόμηση με κατεύθυνση ανατολή – δύση του δημοτικού δρόμου στα νότια.
Δημιουργία θέσεων στάθμευσης και διευρυμένου πεζοδρομίου. Όπου υπάρχει υψομετρική διαφορά, η προσβασιμότητα ΑμεΑ από τον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου Χορού προς το κτήριο διασφαλίζεται από ράμπες. Ζώνες όδευσης τυφλών.
Το εμβαδόν της περιοχής ανάπλασης ανέρχεται σε 5.000 τετραγωνικά μέτρα και η χρονική διάρκεια υλοποίησης της πράξης είναι 6 μήνες. Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 31η/12/2015.