1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Τεκμηρίωσις» στην Καλαμάτα

1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Τεκμηρίωσις» στην Καλαμάτα

Ανακοινώθηκε από το δήμαρχο Καλαμάτας Π. Νίκα, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι, η διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τεκμηρίωσις», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα από 22 έως 29 Ιανουαρίου.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας ευχαρίστησε τους συνεργαζόμενους φορείς του Φεστιβάλ, Πολιτιστικό Αντίλογο, Φεστιβάλ Μηδέν, Νέα Κινηματογραφική Λέσχη και Καλλιτεχνικό Στέκι, για την πρωτοβουλία τους και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα υποστηρίξει το σημαντικό αυτό έργο ηθικά, οργανωτικά και οικονομικά.
Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το Φεστιβάλ θα είναι επιτυχημένο και θα προσελκύσει το ενδιαφέρον κεντρικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ ευχήθηκε στο μέλλον να έχει εθνική αλλά και διεθνή απήχηση.
Από την πλευρά της, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Πανοράματος Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, Τζίνα Πετροπούλου, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το Φεστιβάλ “Τεκμηρίωσις” είναι ένα Πανόραμα 78 ντοκιμαντέρ Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Άξονας της επιλογής των ντοκιμαντέρ ήταν να παρουσιαστούν ταινίες μη εμπορικές, μη τηλεοπτικές, κυρίως φεστιβαλικές.
Το πρόγραμμα του Πανοράματος μπορούμε να πούμε ότι χωρίζεται σε τρεις ζώνες:
-Εκπαιδευτική ζώνη. Απευθύνεται, κυρίως, στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς καθημερινά 9.00 με 11.00 το πρωί θα προβάλλονται θεματικές ταινίες, δηλαδή αρχαιολογικού, οικολογικού, επιστημονικού περιεχομένου. Για αυτή τη ζώνη συνεργάστηκαν το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού Ντοκιμαντέρ, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών. Μετά την κάθε θεματική ζώνη θα ακολουθεί συζήτηση με έναν εκπρόσωπο από τους παραπάνω φορείς. Σημαντική είναι η συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία έχει ήδη ενημερώσει όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Μεσσηνίας.
-Το κυρίως πρόγραμμα ξεκινά καθημερινά από τις 12.00 το μεσημέρι και απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Υπάρχει μία ισορροπία ελληνικών και ξένων ταινιών και έχουν προσκληθεί περίπου 20 Έλληνες σκηνοθέτες που θα προλογίσουν την ταινία τους και θα συζητήσουν με το κοινό.
-Μεταμεσονύκτια μουσική ζώνη, η οποία θα ξεκινά στις 11.00 το βράδυ και καθημερινά θα προβάλλονται μουσικά ντοκιμαντέρ.
Πέρα από τις προβολές, υπάρχουν και συγκεκριμένες παράλληλες εκδηλώσεις:
-Συζήτηση με θέμα «Το ντοκιμαντέρ στην εκπαίδευση», με συντονίστρια τη Βασιλική Σακκά, σχολική σύμβουλο Μεσσηνίας, και κύρια ομιλήτρια την Καλαματιανή σκηνοθέτιδα Κλεώνη Φλέσσα, η οποία έχει κάνει πολλά εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ για την Εκπαιδευτική Τηλεοραση
-Συζήτηση με θέμα «Το ντοκιμαντέρ και κοινωνική μνήμη». Μία πολύ σημαντική συζήτηση, με εκπροσώπους 5 φορέων, μιας και οι καταγραμμένες οπτικοακουστικές μνήμες είναι πια, και θα είναι όλο και περισσότερο μελλοντικά, αντικείμενο ιστορικής, φιλοσοφικής και κοινωνιολογικής ανάλυσης.
-Σεμινάριο σεναρίου διάρκειας 4 ημερών από τις 2.00 μ.μ. μέχρι τις 5.00 μ.μ. Αυτή η διαδικασία απευθύνεται σε νέους που τους ενδιαφέρει η κινηματογραφική τέχνη.
Τέλος, υπάρχει μία ενότητα ντοκιμαντέρ για τη μετανάστευση και μία ενότητα την τελευταία μέρα του Πανοράματος αφιερωμένη στο γαστρονομικό ντοκιμαντέρ, όπου σας επιφυλάσσουμε κάποιες εκπλήξεις.
Όλες οι προβολές και οι εκδηλώσεις είναι ελεύθερες στο κοινό και θα γίνουν στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και στο ΔΗΠΕΘΕΚ».
Α.Π.