Η… τσίκνα σκέπασε χθες την Καλαμάτα (φωτογραφίες και βίντεο)

Η… τσίκνα σκέπασε χθες την Καλαμάτα (φωτογραφίες και βίντεο)

Νέφος ευωδιαστό κάλυψε την πόλη της Καλαμάτας, που τσίκνισε για τα καλά χθες, μετά τη 1.00 το μεσημέρι! Τσικνοπέμπτη, και ντόπιοι αλλά και επισκέπτες ευφράνθηκαν, σε πείσμα της κρίσης, καθώς η Καλαμάτα – με τα πολλά ή και με τα λίγα – ξέρει να χαίρεται τη ζωή.
Στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου, στις πλατείες Όθωνος και Αγίων Αποστόλων, στις 10.00 το πρωί, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας πραγματοποίησε δημιουργικές εργασίες με βιωματική προσέγγιση και θέμα: «Στην τρελή Αποκριά με αγάπη για το περιβάλλον». Στα εργαστήρια αυτά μετέσχον μαθήτριες και μαθητές σχολείων της Καλαμάτας.
Στη συνέχεια, η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας έδωσε πανηγυρικό τόνο στις εκδηλώσεις για την Τσικνοπέμπτη, καθώς από τις 12.00 έως τις 12.30 απέδωσε μελωδίες με ρυθμούς έντονους, της εποχής. Η διαδρομή που ακολούθησε ήταν: κτήριο της Δημοτικής Φιλαρμονικής, Υπαπαντής, Ιστορικό Κέντρο, Παπλωματάδικα, Πλατεία Όθωνος, Γερμανού, Άγιοι Απόστολοι, πεζόδρομος Αριστομένους, Δημαρχείο, κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου.
Καθώς έφθανε το μεσημέρι, οι ψησταριές βγήκαν παντού και η τσίκνα άρχισε να αναδύεται στον αέρα. Τσικνίσματα, κρασί και άλλα οινοπνευματώδη, ζωντανή μουσική στο Ιστορικό Κέντρο και ηχογραφημένη αλλού, έδιναν το στίγμα της ευωχίας παρά τους δύσκολους καιρούς! Άλλοι το γλέντησαν πολύ, άλλοι λιγότερο, όμως ευχές έδιναν κι έπαιρναν όλοι, παντού.
Το δήμαρχο πήρε από το Δημαρχείο μια ομάδα Νεδουσαίων, με νταούλι και φλογέρα και κατευθύνθηκαν στο Ιστορικό Κέντρο. Εκεί, πολύς κόσμος χαιρόταν την ημέρα με ζωντανή μουσική, κοψίδια στα κάρβουνα, κρασί και τσίπουρο. Ο Π. Νίκας είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ευχές για καλές Απόκριες με πολύ κόσμο και να γευθεί όσα η Τσικνοπέμπτη επιτάσσει.
Στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και στο χώρο του πατινάζ, χθες το απόγευμα, έγινε η εκδήλωση που έφερε στο επίκεντρο τις παραδοσιακές γουρνοσφαξιές, όπου και παρουσιάστηκε όλη η διαδικασία της παρασκευής παστού, δηλαδή κοπή, αλάτισμα, κάπνισμα και λιώσιμο με τον παραδοσιακό τρόπο. Φυσικά, πέρα από τους μεζέδες, δεν έλειψαν το κρασί και το γλέντι. Επίσης, στον πεζόδρομο της Αριστομένους ακούστηκαν τραγούδια της Αποκριάς.
Ενώ το γλέντι κράτησε μέχρι το πρωί στο Ιστορικό Κέντρο, με επίκεντρο τον πεζόδρομο της Αμφείας όπου οι καταστηματάρχες έψηναν και είχαν ζωντανή μουσική.

Δείτε εδώ και άλλες φωτογραφίες και βίντεο