Λαμπρός εορτασμός για τον Άγιο Χαράλαμπο στα Φιλιατρά! (φωτογραφίες)


Λαμπρή ήταν η χθεσινή παντριφυλιακή εορτή του προστάτη και πολιούχου των Φιλιατρών, Αγίου Χαραλάμπους, σε μια λαμπερή μέρα, με το ζεστό ήλιο και το απέραντο γαλάζιο του ουρανού!
Θεός και καιρός συμμάχησαν και χιλιάδες πιστοί από κάθε γωνιά της χώρας επισκέφθηκαν την πόλη χθες, όπως και προχθές, παραμονή της εορτής, και άναψαν ένα κερί στη μνήμη του Αγίου, ενώ προσκύνησαν την εικόνα και ζήτησαν τη βοήθεια και τη χάρη Του!
Σύμφωνα, δε, με εκτιμήσεις, περισσότερα από 30 λεωφορεία με πιστούς έφτασαν το διήμερο στην πόλη! Τον εορτασμό λάμπρυναν με την παρουσία τους οι προσκεκλημένοι του επιχώριου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, Σεβασμιώτατοι μητροπολίτες  Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος και Καστοριάς κ. Σεραφείμ!
Από νωρίς χθες το πρωί η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών παιάνισε το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και βρίσκεται η Ιερά Εικόνα του Αγίου, τελέστηκε πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ. Στο κήρυγμά του τόνισε τις αρετές της ακλόνητης πίστης, της αγάπης και της αλήθειας του Αγίου Χαραλάμπους, ενώ αναφέρθηκε στη ζωή και το παράδειγμα του Αγίου, καλώντας τους πιστούς να το ακολουθήσουν!
Στη συνέχεια έγινε λιτανεία της ιεράς και εφεστίου εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους, συνοδεία των Φιλαρμονικών του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, της Κυπαρισσίας και των Γαργαλιάνων και μαθητών σχολείων, σε κεντρικές οδούς, με κατάληξη στην κεντρική πλατεία, όπου και εψάλη δέηση.
Ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους μητροπολίτες για την παρουσία τους, ευχόμενος να είναι πολλά τα έτη της αρχιερατικής τους διακονίας, αναφερόμενος μάλιστα στο στενό σύνδεσμο από πολλά χρόνια που τους ενώνει, ενώ εξήρε και το πνευματικό, κοινωνικό και εθνικό τους έργο! Ακόμη, αναφέρθηκε στην παρουσία των χιλιάδων ευλαβικών προσκυνητών και των εκπροσώπων της κυβέρνησης, των Αρχών και φορέων, όπως και των μαθητών και της νεολαίας, που κρατά άσβεστη τη φλόγα της πίστης και είναι ελπίδα του τόπου.
Με συγκίνηση μίλησε για τον Άγιο Χαράλαμπο, προστάτη και πολιούχο των Φιλιατρών και της περιοχής, τον ακλόνητο στύλο της Εκκλησίας του Χριστού και λύχνο αείφωτο της οικουμένης, ενώ προσευχήθηκε ο Άγιος να προστατεύει την πόλη, την περιοχή και τους πιστούς! Ακολούθως, η πομπή επέστρεψε στον Ιερό Ναό, όπου και έγινε η Απόλυση. Στη συνέχεια, ο Δήμος Τριφυλίας παρέθεσε δεξίωση στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών, όπου οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες είχαν την ευκαιρία, «μεταξύ οίνου και εδεσμάτων», να συζητήσουν για διάφορα ζητήματα, τοπικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος, με κυρίαρχο, βεβαίως, τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις και δη, αυτές των προσεχών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών!
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Μεσσήνιος ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Στέλιος Στασινόπουλος, ο οποίος, αφού εξέφρασε τις ευχές του για τη γιορτινή μέρα στα Φιλιατρά, δήλωσε χαρούμενος και ικανοποιημένος από την παρουσία του, γιατί με την πόλη τον συνδέουν πολλές φιλίες και, κυρίως, μέσω της εφορίας, διότι ήταν συνδικαλιστής και πολύ συχνά επισκεπτόταν την περιοχή.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, είπε: «Σήμερα (σ.σ. χθες) είναι μια λαμπερή μέρα. Ταυτόχρονα είναι και μια λαμπρή μέρα για τα Φιλιατρά, για το Δήμο Τριφυλίας, για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή! Γιατί τιμούμε τη μνήμη ενός Αγίου που έχει στενούς δεσμούς με την περιοχή αυτή, ιδιαίτερα με την πόλη, και που οι πιστοί στον Άγιο Χαράλαμπο είναι μυριάδες!».
Αφού ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στο λαμπρό εορτασμό και όσους συμμετείχαν σε αυτόν, ευχαρίστησε τα παιδιά, τη νεολαία, που δίνουν το δικό τους «παρών» και ευχήθηκε σε όλους και στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες «χρόνια πολλά, να είμαστε γεροί και του χρόνου να ξαναδώσουμε αυτό το ωραίο πατριωτικό και θρησκευτικό αντάμωμα, έτσι ώστε να βρισκόμαστε πάντοτε κάτω από τη σκέπη του Αγίου Χαραλάμπους, που από τα πολύ παλιά χρόνια έχει την πόλη ετούτη στην προστασία του!».
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ευχήθηκε «από βάθους καρδιάς στους απανταχού της γης Φιλιατρινούς χρόνια πολλά και καλά! Ο Άγιος Χαράλαμπος να είναι πάντοτε ο προστάτης τους, ο προστάτης μας και πάντοτε να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτός ο τόπος θα βγει με δύο προϋποθέσεις από την κρίση. Η πρώτη προϋπόθεση είναι να πιστέψουν όλοι οι πολίτες ότι εμείς, μόνον εμείς, μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα μας από την κρίση! Και από τη δεύτερη παραδοχή ότι η παράδοσή μας, αυτό το φοβερό μείγμα, αυτό το φοβερό κράμα που μέχρι τώρα μας έχει φέρει σε μια εξαιρετική εξέλιξη και σε εξαιρετική πρόοδο, αποτελεί και το μεγάλο μας όπλο για να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κατάσταση. Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες κλείνουν τα αυτιά απ’ όλους αυτούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ιδιοτελώς να βλέπουν το μέλλον της χώρας, να κλείνουν τα αυτιά τους σε όλους αυτούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το δικό τους συμφέρον, που δε νοιάζονται για τον πόνο και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών!».
Ευχετήριες δηλώσεις έκαναν ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς.
Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, όπως και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων των Φιλιατρών και της περιοχής.