Τριετείς εφεξής οι επαγγελματικές μισθώσεις

Τριετείς εφεξής οι επαγγελματικές μισθώσεις

Τροπολογία που θα προβλέπει ότι η διάρκεια των επαγγελματικών μισθώσεων θα πέσει στα τρία χρόνια προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, επιχειρώντας να βρει συμβιβαστική λύση μεταξύ των απαιτήσεων της τρόικας που ζητούσε πλήρη απελευθέρωση και των αντιδράσεων των επαγγελματιών που θέλουν να παραμείνει το υφιστάμενο καθεστώς.
Πάντως, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση δε θα «συμπαρασύρει» τις υπάρχουσες μισθώσεις, αλλά μόνο όσες υπογραφούν από την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας.
Να σημειωθεί ότι το υφιστάμενο καθεστώς προβλέπει επαγγελματικές μισθώσεις για 9+3 χρόνια.
Πέραν αυτού, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση του επενδυτικού κλίματος λόγω προβλημάτων ρευστότητας και την κατάργηση του θεσμού «του υπόλογου» ως αναχρονιστικού, οι οποίες θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας που ήδη συζητείται από τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές για την ενίσχυση των επενδυτών λόγω προβλημάτων ρευστότητας θα αφορούν στη: Δυνατότητα υποβολής έγκρισης δανείου και μετά την ένταξη στο επενδυτικό πρόγραμμα (έως 6 μήνες μετά την εκταμίευση πρώτης δόσης). Προθεσμία υποβολής αίτησης ένταξης σε πρόγραμμα έως 28 Φεβρουαρίου. Μείωση διάρκειας υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι επενδυτές από 5 σε 3 χρόνια βάσει του σχετικού ευρωπαϊκού χάρτη