ΓΑΙΑ: «Στη Μάνη καίνε συνεχώς τα σκουπίδια»

ΓΑΙΑ: «Στη Μάνη καίνε  συνεχώς τα σκουπίδια»

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ
 
 Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Σοβαρό πρόβλημα με την καύση σκουπιδιών στο Δήμο Δυτικής Μάνης κατήγγειλε χθες η πρόεδρος της Εθελοντικής Οργάνωσης Δυτικής Μάνης ΓΑΙΑ, Χριστίνα Κωνστάντιου, υπονοώντας κάποια στιγμή ότι σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις ευθύνονται οι ίδιες οι Αρχές.
Η συζήτηση έγινε κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου στην Περιφερειακή Ενότητα, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Αργυράκη.
Από την πλευρά τους, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που παρευρέθησαν σημείωσαν ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με χωματερές στις οποίες έχουν τοποθετηθεί πινακίδες ότι είναι ανενεργές, αλλά στην ουσία λειτουργούν κανονικά.
Η χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Μεσσηνίας έγινε παρουσία του περιφερειακού διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύραρχου Κωνσταντίνου Γιόβα, ενώ συμμετείχαν, επίσης, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, πύραρχος Κυριακούλης Κυριακουλέας, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γαργαλιάνων Κ. Γεωργακόπουλος, ο διευθυντής Επιχειρήσεων της 120 ΠΕΑ, αντισμήναρχος Πέτρος Ντουλαπτσής, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Αρκαδίας Αλέξανδρος Τακτικός, η προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Μεσσηνίας Φωτεινή Τζίβα, η εκπρόσωπος του Δήμου Καλαμάτας Ευμ. Κουκούλη, ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Γ. Σωτηρόπουλος, εκπρόσωποι υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων.
 
Αντιπυρική περίοδος
Κατά την εισήγησή του ο κ. Αργυράκης ανέφερε ότι επειδή η Μεσσηνία, λόγω καιρικών συνθηκών, συχνά πλήττεται από πυρκαγιές, χρειάζεται συντονισμός και προετοιμασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός πρόληψης και καταστολής τους. Όπως τόνισε, τα οχήματα και οι άνθρωποι που υπηρετούν στις ανάλογες θέσεις πρέπει να είναι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, που διαρκεί από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, για να επέμβουν όπου χρειαστεί. Τέλος, ανέφερε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα διαθέσει αυτοκίνητο στην 120 ΠΕΑ για τη μετακίνηση της μεικτής περιπόλου.
Στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες κατέθεσαν τις παρατηρήσεις και προτάσεις τους για καλύτερη οργάνωση και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
 
Άδειες δεξαμενές
Ο διευθυντής Δασών έκανε για άλλη μια φορά αναφορά στη χρηματοδότηση για τη συντήρηση των αντιπυρικών δρόμων και τα δασικά έργα. Όπως παρατήρησε, κάθε χρόνο αποστέλλεται τέλος Ιουλίου, οπότε είναι αδύνατον να γίνουν αντιπυρικά έργα. Ευτυχώς, όμως, συμπλήρωσε, ο χειμώνας δεν ήταν βαρύς και το οδικό δίκτυο του Ταϋγέτου είναι προσβάσιμο στο 95%. Πρόβλημα, ωστόσο, υπάρχει στην περιοχή του Δασαρχείου Κυπαρισσίας και συγκεκριμένα στις περιοχές Μάλη, Μουριατάδα και Μεταξάδα. Γι’ αυτό ζήτησε βοήθεια και από μηχάνημα της Περιφερειακής Ενότητας. Τέλος, ανέφερε ότι γίνεται διάνοιξη δύο νέων αντιπυρικών δρόμων στις θέσεις Καλάθι και Ογκουλενίτσα στον Ταΰγετο.
Από το Δήμο Καλαμάτας, η κα Κουκούλη σημείωσε ότι είναι έτοιμο το ανάλογο σχέδιο του Δήμου και φέτος, με τη χρηματοδότηση των 73.000 ευρώ που έχουν στη διάθεσή τους, θα γίνει η πρόσληψη των διμηνιτών και προμήθεια κάποιου εξοπλισμού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δεξαμενές που έχουν τοποθετηθεί, οι οποίες, όπως είπε, δε λειτουργούν, καθώς στην πλειοψηφία τους είναι άδειες από νερό ή δεν έχουν συντηρηθεί.
Το πρόβλημα παραδέχθηκε και ο κ. Γιόβας, σημειώνοντας ότι κατά την τοποθέτησή τους δεν προβλέφθηκαν ή ρυθμίσθηκαν σημαντικά ζητήματα.
 
Στη Μάνη καίνε σκουπίδια
Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε ήταν εκείνο της σωστής ενημέρωσης του κόσμου, με τον κ. Γιόβα να σημειώνει πως πέρυσι ζητήθηκε η συνεργασία των Μητροπόλεων με μηνύματα στις κυριακάτικες λειτουργίες, καθώς το 2007 πολλές φωτιές ξεκίνησαν από αμέλεια.
Από την πλευρά του, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Μπαρούνης ενημέρωσε πως αρκετές φορές τσιγγάνοι καίνε στην ύπαιθρο καλώδια για να πάρουν το χαλκό. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και πρέπει να επιληφθούν οι αρχές.
Η πρόεδρος της ΓΑΙΑ, Χριστίνα Κωνστάντιου, μίλησε για την ετοιμότητα της οργάνωσής της, σημειώνοντας ότι πλέον έχει αποκτηθεί και ιατρικός εξοπλισμός. Ιδιαίτερα επικριτική ήταν με τη στάση του Δήμου Δυτικής Μάνης, τονίζοντας ότι δε συμμετέχει στις δράσεις της, οι τοπικοί πρόεδροι είναι ανενημέρωτοι και αρνούνται να τους κοινοποιήσουν τα τηλέφωνά τους, με την αιτιολογία ότι δεν είναι δημόσιας χρήσης.
Επίσης, μίλησε για τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή από τη συνεχόμενη καύση σκουπιδιών, για το οποίο έχει ενημερωθεί το Δασαρχείο. Μάλιστα, κάποια στιγμή είπε ότι οι ίδιες οι Αρχές προβαίνουν σε αυτή την ενέργεια.
Επιπρόσθετα, ο περιφερειακός διευθυντής της Πυροσβεστικής κ. Γιόβας τόνισε πως είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα με χωματερές οι οποίες στα χαρτιά εμφανίζονται κλειστές, αλλά στην ουσία λειτουργούν κανονικά.
Τέλος, ανέφερε ότι για τέτοια ζητήματα κανένας αιρετός δεν μπορεί να αρνείται να κοινοποιεί τα τηλέφωνά του, ενώ παρατήρησε πως είναι αδιανόητο να αναζητούν τον υπεύθυνο μιας περιοχής σε ένα συμβάν και να μην μπορούν να τον εντοπίσουν.