Π. Τατούλης: «Το 2021 θέλουμε να βλέπουμε στην Πελοπόννησο έργα υποδομής ύψους 1,5 δισ.» (φωτογραφίες και βίντεο)

Π. Τατούλης: «Το 2021 θέλουμε να βλέπουμε στην Πελοπόννησο έργα υποδομής ύψους 1,5 δισ.» (φωτογραφίες και βίντεο)

Με μήνυμα «για να μείνουν τα παιδιά μας στον τόπο μας» έκανε απολογισμό έργου και παρουσίασε το όραμά του για τη νέα 5ετία 
«Στόχος μας, μέχρι το 2021, να κοσμούν την Πελοπόννησο υποδομές προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ. Η Πελοπόννησος θα έχει αλλάξει για πάντα. Το έργο μας εγγύηση για το μέλλον. Εξαρχής ο στόχος μας ήταν ξεκάθαρος: να φτιάξουμε τη δική μας τοπική οικονομία. Μια ισχυρή δυνατή οικονομία, τη μόνη ρεαλιστική ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Μια δυνατή οικονομία, που θα δημιουργούσε δικές της συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας για τους ανθρώπους της» τόνισε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης στον απολογισμό του για το έργο που παρήχθη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την τριετία 2011 – 2014, στη διάρκεια μιας μεγάλης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη.
Ο κ. Τατούλης έκανε αναλυτικό απολογισμό του έργου της Περιφερειακής Αρχής, ενώ παρουσίασε και τους νέους άξονες για την 5ετία που θα ξεκινήσει μετά τις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου.
Με βασικό μήνυμα «για να μείνουν τα παιδιά μας στον τόπο μας», παρουσίασε τις πέντε αρχές της πολιτικής του, που είναι: εξωστρέφεια, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ανεξαρτησία και ηγεσία, ενώ ανέλυσε κάθε τομέα χωριστά.
Στη χθεσινή εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, οι δήμαρχοι Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης και Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, αλλά και ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Χρίστος Ριζάς, το ενδιαφέρον του οποίου για τη θέση του υποψήφιου αντιπεριφερειαρχη Μεσσηνίας, στο ψηφοδέλτιο του κ. Τατούλη, δε φαίνεται να έχει ατονήσει. Απούσα, από την εκδήλωση, ήταν η κα Ελένη Αλειφέρη, η οποία είχε «ανακοινωθεί» από τον κ. Μαντά, εν αγνοία του κ. Τατούλη, ως υποψήφια αντιπεριφερειάρχης του στη Μεσσηνία.
Η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου κατακλύστηκε από κόσμο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο, όπου είχαν στηθεί βιντεοπροβολείς.
 
 
Η ώρα του απολογισμού
«Σήμερα ήρθε η ώρα του απολογισμού. Ήρθε η ώρα να κοιτάξω στα μάτια εσάς, τους πολίτες της Πελοποννήσου, και να παρουσιάσω τα πεπραγμένα της προηγούμενης τριετίας. Να δούμε ποιους στόχους πετύχαμε και, βέβαια, να συζητήσουμε μαζί το σχεδιασμό μας για την επόμενη περίοδο. Το σχεδιασμό που πλέον στηρίζεται σε μετρήσιμα αποτελέσματα. Αυτά αποτελούν τα εχέγγυα για τη ρεαλιστικότητα των νέων στόχων μας. Όχι κούφιες υποσχέσεις που ξεχνιούνται την επόμενη μέρα των εκλογών. Εμείς κάνουμε πράξη όσα υποσχόμαστε. Το έργο μας είναι η εγγύηση για το αύριο.
Μέσα στο ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον των τεσσάρων τελευταίων χρόνων, για όσα δεσμευτήκαμε, πετύχαμε. Πετύχαμε περισσότερα ακόμα και από αυτά που υποσχεθήκαμε. Αξιοποιήσαμε, μέχρι και το τελευταίο ευρώ, τους πόρους που διαχειριστήκαμε. Αποδείξαμε ότι στις δεκαετίες των παχιών αγελάδων και των γεμάτων κορβανάδων έλειπε το όραμα, ο σχεδιασμός και η τεχνοκρατική προσέγγιση για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που ταλαιπωρούσαν τον τόπο. Εμείς, με τα λίγα, κάναμε πολλά. Και όπου δεν υπήρχαν διαθέσιμα κονδύλια, εμείς διεκδικήσαμε. Πείσαμε για το σχέδιό μας και βρήκαμε χρήματα για να υλοποιήσουμε το έργο μας» τόνισε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι σήμερα η Πελοπόννησος έχει τοπική οικονομία με δικά της χαρακτηριστικά, ενώ είναι η νέα δύναμη στις περιφερειακές οικονομίες της χώρας.
 
«Βγήκαμε πρώτοι από την κρίση»
«Εμείς είμαστε οι μεσσίες του εαυτού μας. Τα μεγάλα λόγια και οι κενές υποσχέσεις ανήκουν στο παρελθόν» δήλωσε ο περιφερειάρχης για την προσπάθεια ανάκαμψης του τόπου και πρόσθεσε ότι η Πελοπόννησος προηγείται στην έξοδο της χώρας από την κρίση.
«Κανένα έργο – φάντασμα δεν υπάρχει πλέον στην Πελοπόννησο και αυτό δεν ήταν αυτονόητο» σημείωσε ο περιφερειάρχης σε ό,τι αφορά τα προηγούμενα κοινοτικά προγράμματα, τα οποία, αν και πιο «πλούσια», δεν αξιοποιήθηκαν όπως θα έπρεπε, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι πλέον η απόλυτη διαφάνεια και η ομαλή εξέλιξη χαρακτηρίζει όλα τα έργα, αφού έχουν γίνει μόνο δύο προσφυγές σε εκατοντάδες δημοπρατήσεις έργων.
«Φέραμε το ΕΣΠΑ στις πρώτες θέσεις, από την προτελευταία που το παραλάβαμε», επισήμανε ο κ. Τατούλης, απορρίπτοντας αλλοθικές αιτιάσεις του παρελθόντος. «Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι μας εγκαλούν όχι για όσα δεν κάναμε, αλλά για την ικανότητά μας, για όσα κάναμε και πετύχαμε, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει με το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το οποίο αποτελεί πιλότο για τη χώρα.
Ανήκουμε στην εξελιγμένη Δύση και όχι στο Νότο της Μαφίας και της Καμόρας», δήλωσε εμφατικά ο κ. Τατούλης για το σεβασμό και την πιστή τήρηση της νομιμότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ειδικά στο στόχο να καταστεί η Πελοπόννησος Περιφέρεια της αειφορίας, που σημαίνει ολοκληρωμένη προστασία του περιβάλλοντος.
Η Μυθική Πελοπόννησος έχει γίνει της μόδας, είναι η κοινή διαπίστωση των διεθνών φορέων του τουρισμού, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, μετά τις στοχευμένες και συνδυασμένες ενέργειες της Περιφέρειας προώθησης και ανάπτυξης του τουριστικού της προϊόντος.
Δίνουμε νέα ώθηση στην επιχειρηματικότητα μέσα από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, δήλωσε, επενδύοντας στην καινοτομία και την έξυπνη εξειδίκευση, τις βασικές αρχές της νέας προγραμματικής περιόδου, στηρίζοντας παράλληλα τα συνεργατικά σχήματα.
Εγγυόμαστε την ολοκλήρωση και τη λειτουργική αρτιότητα όλων των υποδομών του αγροτικού τομέα, τόνισε ο περιφερειάρχης και έθεσε σε προτεραιότητα την εξωστρέφεια και την υπεραξία ως την κοινή συνισταμένη της στρατηγικής για την αύξηση του εισοδήματος του αγρότη.
Η πολιτική ρευστότητα στη χώρα δεν αφήνει περιθώρια να πάρουμε αποφάσεις ανέμελες, γιατί οι συνέπειές τους θα είναι τεράστιες, δήλωσε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε: «Σήμερα αποφασίζουμε για το δικό μας μέλλον. Το μέλλον της δικής μας Περιφέρειας. Το μέλλον της Πελοποννήσου. Το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του».
 
Ανεργία
Ο κ. Τατούλης έκανε εκτενείς αναφορές σε όλους τους τομείς, ενώ ξεχώρισαν ζητήματα που αφορούν νέες θέσεις εργασίας και έργα υποδομής.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της εργασίας, ανέφερε ότι οι δουλειές θα επιστρέψουν σύντομα στον τόπο μας.
Και έκανε λόγο για:
-6.000 νέες θέσεις εργασίας που θα έχουν προκύψει μέσα στην προσεχή πενταετία γύρω από τα πέντε κτηνοτροφικά πάρκα που ξεκίνησαν να φτιάχνονται.
-2.500 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μέσα στο καλοκαίρι του 2015 από την ανάπτυξη του τουρισμού και των τουριστικών υποδομών που είναι σε εξέλιξη.
-10.000 ή και περισσότερες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν συνολικά στην κατασκευή των έργων υποδομής, οι περισσότερες από τις οποίες, όπως σημείωσε, έχουν ήδη δημιουργηθεί.
-600 πολίτες θα εργαστούν κατά την κατασκευή των εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων και με την ολοκλήρωσή τους θα προκύψουν 200 άμεσες και πολλές εκατοντάδες έμμεσες θέσεις εργασίας.
-Το εισόδημα του αγρότη της Πελοποννήσου τα επόμενα χρόνια θα ενισχυθεί πολύ περισσότερο.
-Προωθήθηκε, με την έννοια της κοινωνικής οικονομίας, η δημιουργία 1.287 νέων θέσεων εργασίας (81,46% του αρχικού στόχου) σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
 
Σκουπίδια
Ξεχωριστή και εκτενής αναφορά έγινε στο θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τατούλης, τόνισε: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που ήταν μια από τις πιο προβληματικές περιοχές της Ευρώπης στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, γίνεται πλέον πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης. Το έργο θα έχει άμεση θετική επίδραση στον τουρισμό (ειδικά από τις προηγμένες περιβαλλοντικά ευρωπαϊκές χώρες), τη Νέα Ποιοτική Γεωργία και τη Δημόσια Υγεία.
Εξασφαλίζουμε ουσιαστική λύση σε ένα καυτό ζήτημα που κανείς δεν ήθελε να αγγίξει για δεκαετίες. Σε 18 μήνες από σήμερα η Πελοπόννησος θα διαθέτει σύγχρονες, ευρωπαϊκού επιπέδου εγκαταστάσεις επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, με πρόληψη, ανακύκλωση και αξιοποίηση αντί της ανεξέλεγκτης διάθεσης, γεγονός που θα την καθιστά πρωτοπόρα σε όλη τη χώρα. Το έργο αποτελείται από τρία υπερσύγχρονα εργοστάσια, που θα είναι επισκέψιμα στο κοινό και ιδιαίτερα για τα σχολεία, ώστε να αποτελούν χώρους περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 154 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 66 εκ. ευρώ είναι εξασφαλισμένα από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 88 θα προέλθουν από ιδιωτικά κεφάλαια του αναδόχου και τραπεζική χρηματοδότηση. Αποτελεί αναμφίβολα το έργο – σημαία της πρώτης τριετίας.
Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο που εφαρμόζεται πλέον ως πρότυπο και σε άλλες Περιφέρειες. Το αμέσως επόμενο διάστημα ο ανάδοχος του έργου θα αναλάβει και την προσωρινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Οι πόλεις και τα χωριά της Πελοποννήσου θα μείνουν από εδώ και στο εξής καθαρά, ενώ οι πολίτες θα πληρώνουν λιγότερα τέλη, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις η μέχρι σήμερα διαχείριση ήταν υπερβολικά κοστοβόρα».
 
Κοινωνική ομπρέλα
Άλλο μεγάλο κεφάλαιο αποτέλεσε η κοινωνική πολιτική, με τον περιφερειάρχη να σημειώνει ότι έχουν εξασφαλισθεί 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων της Περιφέρειας.
«Πείσαμε τους αρμόδιους Ευρωπαίους Επιτρόπους να αναγνωρίσουν ότι στη χώρα μας υπάρχουν Ευρωπαίοι πολίτες που δε ζουν απλώς σε κατάσταση φτώχειας, αλλά αντιμετωπίζουν κίνδυνο για τη ζωή τους. Δεν μπορεί η Πολιτεία να αδρανεί και να στηριζόμαστε μόνον στον εθελοντισμό για την κοινωνική ομπρέλα προστασίας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Η Περιφέρεια πρέπει να είναι παρούσα και ο εθελοντισμός να δημιουργεί την υπεραξία.
Οι επίτροποι ανταποκρίθηκαν θετικά και μας έδωσαν το πράσινο φως για τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικών δομών, που θα αποτελείται από κοιτώνες για άστεγους και άπορες οικογένειες, καντίνες για παροχή τροφής, κέντρα βοηθείας για εξασφάλιση ρουχισμού και σχολικού εξοπλισμού, Κέντρα Κοινότητας μιας στάσης (one stop shops) για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας, αλλά και δράσεις επανένταξης των περιθωριοποιημένων συμπολιτών μας στο πλαίσιο κοινωνικών επιχειρήσεων.
Η δημιουργία αυτών των δομών και η διαχείριση των 60 εκατομμυρίων είναι το στοίχημά μας για την επόμενη περίοδο, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δε θα γίνουμε στο μέλλον μάρτυρες προσωπικών τραγωδιών συμπολιτών μας σε απόγνωση», υπογράμμισε.
Ανακοίνωσε, δε, τη θέσπιση θέσης αντιπεριφερειάρχη με αρμοδιότητα τα ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ παρατήρησε ότι έχει ωριμάσει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία 10 κέντρων φιλοξενίας κακοποιημένων και εγκαταλελειμμένων παιδιών.
 
Μεσσηνία
Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, ο κ. Τατούλης τη χαρακτήρισε ως τον τόπο των μεγάλων επενδύσεων, τη Νότια Πύλη της χώρας, αλλά και εν δυνάμει κομβικό σημείο στις μεταφορές από την Ασία στην Ευρώπη.
«Η Μεσσηνία αποτελεί για εμάς την ατμομηχανή της τοπικής οικονομίας που δημιουργούμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», επισήμανε και αναφέρθηκε στα εξής έργα:
-Η επαρχιακή οδός Ριζόμυλος – Κορώνη, στο τμήμα Γέφυρα Τζάνε – Έξοδος Καλαμακίου, προϋπολογισμού 25.2 εκ. ευρώ, κατασκευάζεται.
-Έργα οδοποιίας, προϋπολογισμού 60 εκ. ευρώ, ολοκληρώθηκαν ή είναι σε εξέλιξη. Οι δρόμοι Βελίκα – Νεοχώρι, ∆ροσιά – Κουρτάκι – Άγιοι Απόστολοι, Αυλώνα – Πτέρη – Καρυές, Τσακώνα – Καλό Νερό, Κυπαρισσία – Φιλιατρά, Γέφυρα Λαγκούβαρδου, Μεσσήνη – Ριζόμυλος – Κορώνη, Καλαμάτα – Σπάρτη, η είσοδος της Κορώνης, ο κόμβος του αεροδρομίου κ.ά.
-Το μεγάλο φράγμα στη λεκάνη του Φιλιατρινού ρέματος, προϋπολογισμού 35.3 εκ. ευρώ, κατασκευάζεται.
-Τα έργα προστασίας και ανάπλασης των ακτών του ∆ήμου ∆υτικής Μάνης, προϋπολογισμού 6.25 εκ. ευρώ, ολοκληρώνονται, ενώ δημοπρατείται έργο 4.9 εκ. ευρώ σε Αρχοντικό – Παλιόχωρα – Κιτριές. Στο λιμάνι της Κυπαρισσίας είναι έτοιμο προς δημοπράτηση έργο 2.26 εκ. ευρώ. Έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων 67 εκ. ευρώ εκτελούνται.
-Μονάδες βιολογικού καθαρισμού και δίκτυα αποχέτευσης θα λειτουργούν μέσα στο 2015 στους ∆ήμους Πύλου, Μεσσήνης, ∆υτικής Μάνης και Κυπαρισσίας.
-Έργα ύδρευσης 20 εκ. ευρώ εκτελούνται στην Καλαμάτα, το Λεύκτρο, την Καλλιθέα, στο Μηλιώτι, τα Φιλιατρά, την Πύλο, τη Μεσσήνη και την Κορώνη.
-Έργα πολιτισμού 17 εκ. ευρώ εκτελούνται.
-Τρεις λιμνοδεξαμενές κατασκευάστηκαν στις θέσεις Πολιανή – Φάρμακά Ταϋγέτου- Σελλά και έξι υδατοδεξαμενές σε όλη τη Μεσσηνία.
-Έργα σε υποδομές παιδείας 22 εκ. ευρώ εκτελούνται. Τρία νέα Δημοτικά Σχολεία και ένα Μουσικό Σχολείο στην Καλαμάτα, ένα Λύκειο στα Φιλιατρά, τρία νέα Νηπιαγωγεία στην Πύλο, τους Γαργαλιάνους και την Καλαμάτα μέσα στο 2015 θα έχουν ολοκληρωθεί.
-Έργα σε υποδομές υγείας 10 εκ. ευρώ εκτελούνται στα Νοσοκομεία της Καλαμάτας και της Κυπαρισσίας, στα Κέντρα Υγείας Αγίου Νικολάου, Πύλου και Μεσσήνης, ενώ άμεσα δημοπρατούνται τα Περιφερειακά Ιατρεία Πεταλιδίου, Μεθώνης και Βλαχόπουλου.
-Η Εθνική Οδός Κυπαρισσία – Φιλιατρών – Πύλου, στο τμήμα Γαργαλιάνοι – Ρωμανός (που ήταν ημιτελές από το Γ΄ ΚΠΣ), δημοπρατείται με προϋπολογισμό 10.5 εκ. ευρώ, όπως και το τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι με προϋπολογισμό 25 εκ. ευρώ.
-Τα τμήματα Μεσσήνη – Ριζόμυλος – Πύλος, Καλαμάκι – Κορώνη, Πύλος – Ρωμανός και Καλαμάτα – Καρδαμύλη – Αρεόπολη ωριμάζουν σε επίπεδο μελετών και αδειοδοτήσεων, για να κατασκευαστούν στην προγραμματική περίοδο ΣΕΣ 2014 – 2020.

Της Βίκυς Βετουλάκη