Αναβίωσαν τον Κλήδονα και τις φωτιές τ’ Αϊ – Γιαννιού του Ριγανά! (φωτογραφίες)

Αναβίωσαν τον Κλήδονα και τις φωτιές τ’ Αϊ – Γιαννιού του Ριγανά! (φωτογραφίες)

Τον Κλήδονα, με τις Ρούγες της παλιάς «Αρκαδιάς», και τις φωτιές τ’ Αϊ Γιαννιού του Ριγανά αναβίωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, στην «πλατεία» της Άνω Πόλης! Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το ζωντάνεμα των δύο αυτών εθίμων, αλλοτινών και αλλιώτικων εποχών, με τη δική τους ιδιαίτερη ομορφιά, αγνότητα και γοητεία και ταξίδεψαν νοσταλγικά στο χρόνο!
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ανδρέας Κίζηλης, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του, σημειώνοντας ότι, για μια ακόμα χρονιά, ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας διοργανώνει τη Βραδιά Κλήδονα. Μια εκδήλωση που τους φέρνει πιο κοντά και κοντά στην Άνω Πόλη, να μιλήσουν για το χθες, το σήμερα και το αύριο και μαζί να δημιουργήσουν, με παρεμβάσεις και προτάσεις, συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας.
Γιατί η Άνω Πόλη είναι ιστορική και όμορφη, αλλά και έχει και προβλήματα, για τα οποία ο Σύλλογος και οι κάτοικοι καταθέτουν προτάσεις και ο Δήμος Τριφυλίας πρέπει να κάνει πράξεις για την επίλυσή τους! Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τον Κλήδονα, μια λαϊκή «μαντική» διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με την οποία αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου! Πανέμορφες νεαρές κοπέλες από την Άνω Πόλη, τις Ρούγες της παλιάς Κυπαρισσίας, με τη στάμνα, ξεκίνησαν από την πλατεία και πήγαν στην Παζαρόβρυση, από την οποία γέμισαν τη στάμνα με το αμίλητο νερό που έτρεχε! Επιστρέφοντας άδειασαν το νερό σε ένα μεγάλο κανάτι και η κάθε μία από τις Ρούγες έριξε μέσα το φυλαχτό της.
Η κυρά του σπιτιού το σκέπασε με ένα κατακόκκινο μαντήλι και την άλλη μέρα (σύμφωνα με το έθιμο) το ξεσκέπασε και τραβώντας ένα ένα τα φυλαχτά, τα έδινε στη Ρούγα που αντιστοιχούσε, λέγοντάς της το ριζικό της! Για το έθιμο του Κλήδονα και τα ριζικά μίλησε η «μαντατολόγος», Σοφία Διώτη! Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του ΜΕΣΚ και της Σχολής Χορού «ΕΝ ΧΟΡΩ», ενώ οι άνθρωποι του Συλλόγου προσέφεραν σε όλους παραδοσιακή και λαχταριστή ριγανάδα! Ιδιαίτερο χρώμα πήρε η εκδήλωση με τις φωτιές. Μικροί και μεγαλύτεροι έριχναν σε αυτές τα μαγιάτικα στεφάνια τους και πηδούσαν από πάνω «για το καλό»!
Η βραδιά συνεχίστηκε με τραγούδια και χορούς και το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες! Την εκδήλωση παρακολούθησε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας και αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

Του Ηλία Γιαννόπουλου