Αρχίζει απόψε η «Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας»

Αρχίζει απόψε η «Γιορτή  Καρπουζιού Μεσσηνίας»

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων στο πλαίσιο της «Γιορτής Καρπουζιού Μεσσηνίας, που αρχίζουν απόψε, στις 7.30, και θα ολοκληρωθούν αύριο βράδυ στο μαγευτικό Αγρίλη Φιλιατρών!
Στις 8.00 μ.μ. θα δημιουργήσουν οι executive chefs από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος. Συγκεκριμένα από το παράρτημα της Καλαμάτας θα παραβρεθούν οι executive chefs Γιώργος Μαύρος, Αγγελόπουλος Μιχάλης, Μπαρντέας Στέλιος και Θανάσης Χρονόπουλος, καθώς και οι young chefs Νικολέτα Καλκαβούρα, Ελένη Τσαλουχά και Θανάσης Πολίτης. Τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων έχουν σκοπό τη στήριξη της ελληνικής γαστρονομίας και την προβολή των τοπικών ελληνικών προϊόντων. Στην εκδήλωση θα σκαλίσουν καρπούζια και θα παρασκευάσουν στο χώρο της εκδήλωσης εδέσματα από καρπούζι.
Στις 8.30 μ.μ., στο χώρο του γηπέδου, θα γίνουν δύο ομιλίες, με θέματα: «Εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην παραγωγή καρπουζιού» με ομιλητή το δρα Σπύρο Φουντά, επίκουρο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και «Η εξέλιξη των εξαγωγών του ελληνικού καρπουζιού. Υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση των πωλήσεων;» με ομιλητή τον Τάκη Ορφανό, εκδότη του Περιοδικού «Φρουτονέα».  
Θα ακολουθήσει πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «ΣΠΟΝΔΕΣ».
Αύριο τα μικρά παιδιά θα έχουν την ευκαιρία  να διασκεδάσουν με το Θίασο Σκιών Αθανασίου. Θα κατασκευάσουν φιγούρες Καραγκιόζη και θα παρακολουθήσουν την παράσταση «Ο Καραγκιόζης στο πανηγύρι». Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν το βράδυ με το συγκρότημα «ΤΑΞΙΜΙ».  
Και τις δύο μέρες στα εκθεσιακά περίπτερα παραγωγοί και επαγγελματίες της περιοχής, αλλά και εταιρείες αγροτικού ενδιαφέροντος, θα προβάλλουν τα προϊόντα τους. Σε όλους τους επισκέπτες οι παραγωγοί θα προσφέρουν δροσερό καρπούζι.
Μιλώντας στο «Θ» για τη «Γιορτή Καρπουζιού η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας, Βιβή Παντελάκη, επισήμανε: «Για άλλη μια χρονιά η γιορτή καρπουζιού είναι πραγματικότητα! Παρασκευή και Σάββατο, ο Αγρίλης Φιλιατρών θα πλημμυρίσει από τους επισκέπτες της γιορτής! Η Τριφυλία παράγει το πιο πρώιμο υπαίθριο καρπούζι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το γιορτάζει. Είναι σημαντικό που Περιφέρεια, Δήμος, παραγωγοί, γεωπόνοι και ο τοπικός σύλλογος ενώνουν τις δυνάμεις τους σ’ αυτή την εκδήλωση. Μέσα από αυτό το γεγονός οι συνδιοργανωτές εστιάζουν σε ένα προϊόν σημαντικό για την οικονομία της περιοχής. Ενημερώνουν για τις τελευταίες εξελίξεις στην καλλιέργεια και την εμπορία του καρπουζιού.
Δύο σημαντικοί ομιλητές, ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρος Φουντάς και ο εκδότης του περιοδικού «Φρουτονέα», Τάκης Ορφανός, θα είναι μαζί μας σήμερα. Παρουσιάζονται διαφορετικές γαστρονομικές εκδοχές. Φέτος η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος – παράρτημα Μεσσηνίας αναμένεται να παρουσιάσει ενδιαφέρουσες προτάσεις. Παράλληλα σύλλογοι, παραγωγοί, επαγγελματίες, εταιρείες με φυτοπροστατευτικά προϊόντα προβάλλουν τα προϊόντα τους. Και βέβαια, δε λείπει το στοιχείο της διασκέδασης. Τα μουσικά συγκροτήματα ΣΠΟΝΔΕΣ και ΤΑΞΙΜΙ θα διασκεδάσουν και τα δύο βράδια τους επισκέπτες. Για τα παιδιά έχει προγραμματιστεί μια παράσταση Καραγκιόζη το Σάββατο.  
Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με πολλούς αποδέκτες! Έχει πια καθιερωθεί για την περιοχή και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών εμπόρων για την αγορά προϊόντων. Εμείς σας προσκαλούμε και σας υποσχόμαστε να περάσετε υπέροχα».

Του Ηλία Γιαννόπουλου