Εκδήλωση στην ΕΡΑ Καλαμάτας: «Το “μαύρο” δεν ταιριάζει στη Δημοκρατία…»

Εκδήλωση στην ΕΡΑ Καλαμάτας: «Το “μαύρο” δεν ταιριάζει στη Δημοκρατία…»

Ολοκληρώθηκαν χθες οι εκδηλώσεις που οργάνωσαν από την περασμένη Τετάρτη οι απολυμένοι της ΕΡΑ Καλαμάτας, για τον ένα χρόνο από την πραξικοπηματική κατάργηση της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου 2013.
Το βράδυ έγινε συζήτηση για το «μαύρο» στην ΕΡΤ, τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, τις αντισυνταγματικές εκτροπές, τη Δημοκρατία κ.λπ. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του Τμήματος Μέσων Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πλειός, ο δημοσιογράφος Γιάννης Σμυρλάκης από την «Εφημερίδα των Συντακτών» και οι δημοσιογράφοι Νίκος Τσιμπίδας και Αλεξάνδρα Χριστακάκη από την ΕRT OPEN.
 
Στα χέρια της κοινωνίας η λειτουργία της ΕΡΑ Καλαμάτας
Η ΕΡΑ Καλαμάτας πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και το πρόγραμμά της να γίνει υπόθεση της κοινωνίας της Μεσσηνίας και ολόκληρης της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου. Αυτό θα μπορούσε να είναι το επιμύθιο της προχθεσινής συζήτησης, στο προαύλιο του Σταθμού.
Την εκδήλωση άνοιξε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ξιάρχος, με ένα σύντομο ιστορικό στο ξεκίνημα της ΕΡΑ Καλαμάτας ως ραδιοφωνικού σταθμού «έκτακτης ανάγκης», δύο ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτεμβρίου του 1986, και την καθιέρωσή του ως περιφερειακού σταθμού της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στη συνέχεια.
Ακολούθησαν ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, η Έφη Ντινοπούλου από το Μουσικό Σχολείο, ο Παναγιώτης Πετρόπουλος από την ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, ο Δονάτος Νίκου από την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., ο Γιάννης Μαγγανάς από το ΕΠΑΜ, η Δήμητρα Λυμπεροπούλου από τους Οικολόγους – Πράσινους, ο Αντώνης Κατσάς υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ο Παναγιώτης Στέφανος από το Εργατικό Κέντρο, ο Παναγιώτης Κουφαλάκος από το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας. Θα μιλούσαν και άλλοι, αλλά η νύχτα είχε προχωρήσει αρκετά και ο Παναγιώτης Σταθέας με το συγκρότημά του περίμεναν για το μουσικό μέρος της εκδήλωσης. Έτσι έγινε δεκτή η πρόταση να συνεχιστεί η συζήτηση τις επόμενες ημέρες και οι φορείς και οι πολίτες που αγαπούν και στηρίζουν την ΕΡΤ και την ΕΡΑ Καλαμάτας και απαιτούν την κανονική επαναλειτουργία τους, να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς πρακτικά θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση και τη διεύρυνση του τοπικού ενημερωτικού, πολιτιστικού, αθλητικού και ψυχαγωγικού προγράμματος και στην κάλυψη γενικότερα των αναγκών που συνεπάγεται η λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού.
 
Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος στο πλευρό των εργαζομένων
Εκτός Μεσσηνίας, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, βρισκόταν ο μητροπολίτης Χρυσόστομος και δεν μπορούσε να παραστεί στην προχθεσινοβραδινή εκδήλωση – συζήτηση για το μέλλον της ΕΡΑ Καλαμάτας.
Στο μήνυμά του, που διαβάστηκε στην αρχή της εκδήλωσης, δηλώνει την ολόθερμη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων για την επαναλειτουργία του σταθμού και την επαναπρόσληψή τους, καθώς και στην παροχή οποιασδήποτε βοήθειας: «Η ΕΡΑ Καλαμάτας, με αξιόπιστη και αντικειμενική ενημέρωση επί σειρά ετών, με ευσυνειδησία και σεβασμό, συνέβαλε τα μέγιστα στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, στην ελευθερία της έκφρασης, στον πολιτισμό και στην προστασία της δημοκρατίας. Είμαστε στο πλευρό σας για τη διασφάλιση των εργασιακών σας δικαιωμάτων και της αξιοπρεπούς διαβίωσής σας».