Κοντά στα 3 ευρώ η τιμή του ελαιολάδου

Κοντά στα 3 ευρώ η τιμή του ελαιολάδου

Σε κούρσα ανόδου βρίσκονται οι τιμές των ισπανικών έξτρα παρθένων ελαιολάδων και των λαμπάντε, μετά τις ανησυχητικές ενδείξεις για κακή νέα εσοδεία. Η διαρκής έλλειψη βροχοπτώσεων και η «κόπωση» των ελαιόδεντρων μετά την υπερπαραγωγή ρεκόρ έγιναν η αιτία για μία πολύ αραιή και ανομοιογενή ανθοφορία.
Τα έξτρα παρθένα της Ανδαλουσίας έφτασαν στα 2,07 με 2,13 ευρώ/κιλό, ενώ το περασμένο δεκαήμερο κυμαίνονταν γύρω στα  2 ευρώ (2,00-2,05 ευρώ/κιλό) και στα τέλη Μαΐου ήταν κάτω από το όριο των 2 ευρώ. Και τα λαμπάντε σημείωσαν σημαντική αύξηση, με διακύμανση από 1,85 μέχρι 1,87 ευρώ/κιλό, την ώρα που το προηγούμενο διάστημα περιορίζονταν στο 1,80.
Στην Πελοπόννησο, τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα καλών ποιοτικών χαρακτηριστικών παραμένουν σταθερά στα 2,85-2,90 ευρώ/κιλό, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του ιταλικού εξειδικευμένου εντύπου Oliooficcina.
Στην Ιταλία, η αγορά του εγχώριου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου δείχνει συγκρατημένη και οι τιμές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με αυτά του α’ δεκαήμερου του Ιουνίου, μέχρι τα 3,70 ευρώ/κιλό.
Το έξτρα Τυνησίας (Σφαξ) μένει σταθερό στα 2,45-2,50 ευρώ/κιλό, ενώ στην Τουρκία το ελαιόλαδο ραφινέ παρουσίασε μικρή άνοδο, φτάνοντας  στα 2,25-2,30 ευρώ/κιλό από 2,23 – 2,26 ευρώ/κιλό την περασμένη εβδομάδα.