Με λαμπρότητα ο διήμερος εορτασμός της επετείου για τη μάχη της Βέργας

Με λαμπρότητα ο διήμερος εορτασμός  της επετείου για τη μάχη της Βέργας

Λαμπρός ήταν και φέτος ο διήμερος εορτασμός για να τιμηθεί η επέτειος της μάχης που δόθηκε στις 22 Ιουνίου 1826 στη θέση Βέργα Αλμυρού.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 21 Ιουνίου στις 6.30 το απόγευμα, με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες στο ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κάτω Βέργας και στη συνέχεια με παράκληση – δέηση, σε ανάμνηση της λιτανείας που πραγματοποίησαν οι άμαχοι την ημέρα της μάχης, στη θέση «Χάλπινο». Ακολούθησε η κάθοδος της εικόνος «Η ελπίς των Χριστιανών» και η εναπόθεσή της στο ναό του Αγίου Νικολάου, ενώ στο πάρκο του Αλμυρού έγινε καλωσόρισμα των επισκεπτών από μέλη του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας με μπουφέ και κεράσματα. Ακολούθησαν χαιρετισμοί, ομιλία και πολιτιστικές εκδηλώσεις από τον Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαλύρας «Ο Θάμυρις» και το χορευτικό του ναού Αγίου Παντελεήμονος Διαβολιτσίου, ενώ στο χώρο εκτέθηκαν κειμήλια του Αγώνα του ’21, από την ιδιωτική συλλογή του κ. Σπ. Κατσίρα.
Την Κυριακή, στο ναό του Αγίου Νικολάου Αλμυρού, τελέστηκε δοξολογία από τον πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Μάνης, αρχιμανδρίτη Συμεών Λαμπρινάκο, συμπαραστατούμενο από ιερείς και, στη συνέχεια, αρχές, οργανώσεις και κοινό μετέβησαν στη θέση Μάνδρα Αλμυρού, όπου ψάλθηκε επιμνημόσυνη δέηση προ του εκεί Ηρώου και κατατέθηκαν στεφάνια από τον υφυπουργό Άμυνας Ι. Λαμπρόπουλο, το βουλευτή Δημ. Σαμπαζιώτη, τον υποστράτηγο Κων. Μανίκα εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ι. Αργυράκη, το δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα, το δήμαρχο Δυτικής Μάνης Δ. Γιαννημάρα και άλλους, ενώ το «παρών» έδωσαν με τις σημαίες τους και μέλη του Συλλόγου «Κομάντος ΄74».
Μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιατών, Γ. Τζαννετάκης, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και έγιναν απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας, αλλά και το συνταξιούχο δάσκαλο Παν. Ρήγα.
Μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας.