Παράδοση, Ελλάδα και νιάτα στην καλοκαιρινή γιορτή του 4ου Δημοτικού Σχολείου

Παράδοση, Ελλάδα και νιάτα  στην καλοκαιρινή γιορτή του 4ου Δημοτικού Σχολείου

Για μια «Βόλτα στην Ελλάδα» ήταν η πρόσκληση της καλοκαιρινής γιορτής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, αλλά αυτό που έζησαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο προαύλιο, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, κάνοντας περιττή την υποσημείωση του διευθυντή Δημήτρη Χριστόπουλου να παραβλεφθούν οι όποιες ατέλειες.
Με προσεκτική επιλογή τραγουδιών και ορχηστρικών που συντόνισε ο υπεύθυνος βιντεοπροβολής Γιάννης Μιχαλόπουλος και την Ειρήνη Κυριακοπούλου στην παρουσίαση του προγράμματος, τα παιδιά των τεσσάρων μεγάλων τάξεων συνεπήραν μικρούς και μεγάλους θεατές σε ένα χορευτικό ταξίδι στις τέσσερις γωνιές της πατρίδας. Στα χωριά μας, στα λαϊκά πανηγύρια, στους καημούς και τις χαρές της ελληνικής οικογένειας…
Με χαμόγελο ή αγωνία, υπερηφάνεια και αίσθημα ευθύνης, αγόρια και κορίτσια με παραδοσιακές φορεσιές γνώρισαν και αγάπησαν γνωστούς και άγνωστους ελληνικούς χορούς, που θα κουβαλούν μέσα τους για όλη τους ζωή, μαζί με όμορφες αναμνήσεις από την προχθεσινή γιορτή.
Οι μαθητές της Στ’ Τάξης αποχαιρέτησαν το Δημοτικό με συρτάκι και ζεϊμπέκικο, με τη συγκίνηση να ξεχειλίζει κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της γιορτής και του οριστικού «αντίο»…
Πίσω από τη μεγάλη επιτυχία της φετινής καλοκαιρινής γιορτής του 4ου Δημοτικού Καλαμάτας, η Δάφνη Δέδε, που στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής δίδαξε στα παιδιά παραδοσιακούς χορούς, κάνοντας κατάθεση ψυχής μέχρι το τέλος, με «αποζημίωση» τα πηγαία, αμέτρητα και δικαιολογημένα συγχαρητήρια. Μαζί με τη Μαρία Μπουρολιά επιμελήθηκε και τη σκηνογραφία, ενώ το γενικό συντονισμό είχε ο γυμναστής Ανδρέας Κλεφτόγιαννης, με μικρότερη ή μεγαλύτερη συμβολή όλου του διδακτικού προσωπικού φυσικά.
Μια υπέροχη βραδιά γεμάτη παράδοση, Ελλάδα και νιάτα από ένα σχολείο που παλεύει -όπως όλα- υπό αντίξοες συνθήκες και πολλές δυσκολίες, καταφέρνοντας, όμως, να διατηρεί όχι μόνο τη λειτουργικότητα, αλλά και το δημιουργικό οίστρο, σκορπίζοντας ελπιδοφόρα μηνύματα από τις επόμενες γενιές, που ριζώνουν στο παρελθόν και ανθίζουν στο μέλλον…
 
Ευχαριστίες σε Βίκυ Καρέλια, παλαιμάχους Καλαμάτας, Μεσσηνιακού
Η σχολική σύμβουλος Αδαμαντία Αγγελοπούλου, που παρακολούθησε την εκδήλωση, μίλησε με θερμά λόγια για την προσπάθεια και το αποτέλεσμα της γιορτής, ενώ ολοκλήρωσε τη σύντομη ομιλία της καλώντας τα παιδιά να διαβάζουν, να εργάζονται, να παίζουν, να ονειρεύονται και ν’ αγαπούν.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Όλγα Φωτοπούλου-Μπάκα, εκ μέρους όλου του σχολείου, ευχαρίστησε την κα Βίκυ Καρέλια για την προσφορά ενός σύγχρονου φωτοτυπικού μηχανήματος και φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών για το μάθημα ΤΠΕ.
Ανάλογη ευγνωμοσύνη και για τις ομάδες παλαιμάχων της Καλαμάτας και του Μεσσηνιακού (παραβρέθηκαν οι Μανώλης Θεοδώρου, Άγγελος Σκαφιδάς, Θεόδωρος Μισέρος, Τάκης Κυριακόπουλος και Γιώργος Φάββας), οι οποίες συναντήθηκαν την περασμένη άνοιξη σε ένα φιλικό παιχνίδι, που βοήθησε να συγκεντρωθούν χρήματα τα οποία βελτίωσαν την αισθητική και ασφάλεια του προαύλιου χώρου. Απομένει η υλοποίηση της δημοτικής δέσμευσης για δυο ακόμη κρίσιμα έργα, την κατασκευή στεγάστρου και εξόδου ασφαλείας.
Χ.Ε.