20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού: Παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο η Καλαμάτα από 17 έως 24 Ιουλίου!

20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού: Παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο η Καλαμάτα από 17 έως 24 Ιουλίου!

ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ» ΤΟΥ 20ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ
 
Ξεπερνά τα 500.000 ευρώ ο προϋπολογισμός
 
Συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Τρίτη, όπου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα
 

 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Με την ελπίδα αλλά και τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου, ότι παρά τη διακοπή της «σίγουρης» χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα διεξαχθεί κανονικά, την ερχόμενη Τρίτη ο κ. Νίκας και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας, Βίκυ Μαραγκοπούλου, θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για το παγκόσμιο πλέον καλλιτεχνικό γεγονός του καλοκαιριού, που θα διεξαχθεί μεταξύ 17 και 24 Ιουλίου.
Η συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα παρουσιασθεί το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, θα δοθεί στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο ισόγειο του κτηρίου στην οδό Μπουμπουλίνας 20, στην Αθήνα.
Πάντως, στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Φάρις» αποφασίστηκε ότι ο φετινός προϋπολογισμός των εκδηλώσεων θα ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ. Το κόστος της φετινής διοργάνωσης θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και από το Δήμο Καλαμάτας. Ο τελικός προϋπολογισμός θα προσεγγίσει τα 550.000 ευρώ περίπου.
Η φετινή διοργάνωση, που θα έχει και επετειακό χαρακτήρα, μια και συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την ίδρυσή του, περιλαμβάνει δύο χορευτικές παραστάσεις στο Κάστρο, επτά χορευτικές παραστάσεις στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού, τρεις χορευτικές παραστάσεις στο στούντιο του Μεγάρου Χορού και παράλληλες εκδηλώσεις, σεμινάρια και εργαστήρια χορού στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, στο Πνευματικό Κέντρο και στο Γυμνάσιο Παραλίας.
Το θέμα της χρηματοδότησης του Φεστιβάλ συζήτησε τις προηγούμενες ημέρες στο υπουργείο Ανάπτυξης ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, με το γενικό γραμματέα Επενδύσεων ΕΣΠΑ, Γιώργο Γιαννούση, επειδή έχουν προκύψει σοβαρά ζητήματα με την Ε.Ε. εξαιτίας των υπερεντάξεων έργων. Το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι υπερεντάξεις είναι σε τέτοιο επίπεδο, τονίζεται από το Δήμο, που έφθασε να αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η αδειοδότηση των Βρυξελλών για χρηματοδότηση ακόμα και ενταγμένου έργου, όπως είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Δήμο Καλαμάτας, ζήτησε την εξαίρεση από τις απαγορεύσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Δράμας, αλλά υπογραμμίζεται πως ανεξάρτητα από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν με την Ε.Ε., ο Δήμος θα προχωρήσει στην πραγματοποίησή του, ελπίζοντας είτε στην τακτοποίηση του θέματος από την Ε.Ε. είτε στη συμβολή του κρατικού προϋπολογισμού από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.