“Peekintoo”: Τρεις Καλαματιανοί μας ανοίγουν “παράθυρο” σε όλοκληρο τον κόσμο

“Peekintoo”: Τρεις Καλαματιανοί μας ανοίγουν “παράθυρο” σε όλοκληρο τον κόσμο

Πριν μερικές εβδομάδες η Wall Street Journal, παρουσίασε ένα εκτενές αφιέρωμα στις Ελληνικές “startup” εταιρίες , αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι ο “δρόμος” της Ελλάδας στην ανάπτυξη. Σ’ αυτό το δρόμο που προτείνει η αμερικάνικη εφημερίδα για τη χώρα μας , η Καλαμάτα πρωταγωνιστεί!
Μετά την εταιρία “Locish”  που ξεκίνησε από τα μέρη μας και διαπρέπει στο χώρο των “startup” , άλλη μια εταιρία η “Peekintoo” ιδρύθηκε από τρεις συμπατριώτες μας και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε πάνω από 50 χώρες ενώ έχει συμμετάσχει στα μεγαλύτερα και πιο φημισμένα συνέδρια τεχνολογίας σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Το “Peekintoo” είναι μια καινοτόμος εφαρμογή για “έξυπνα” κινητά που επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν βίντεο διάρκειας 12 δευτερολέπτων από οπουδήποτε στον κόσμο. Ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2013 από τρεις Καλαματιανούς ,τον Φώτη Παρασκευόπουλο, τον Γιάννη Βεργινάδη και τον Γιώργο Τσουκαλά και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο με πολύ γοργούς ρυθμούς. Το “Θάρρος” επικοινώνησε με τον Γιάννη Βεργινάδη, έναν εκ των ιδρυτών του  “Peekintoo” , όπου μας μίλησε για την δική τους εφαρμογή αλλά για τα ελληνικά startup που αναπτύσσονται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια …

Με απλά λόγια τι είναι το Peekintoo ;
Το Peekintoo είναι μια δωρεάν εφαρμογή για κινητά, η οποία προσφέρει στους χρήστες ένα νέο τρόπο για να αντιλαμβάνονται, να παρατηρούν και να βιώνουν οτιδήποτε συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Οι χρήστες μας έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα «ανώνυμο» κοινωνικό δίκτυο και να ζητήσουν “Peeks” (βίντεο διάρκειας 12 δευτερολέπτων), να δουν “Past Peeks” (βίντεο τα οποία ανέβηκαν μέχρι και 2 ώρες πριν) ή να προσφέρουν “PeekShouts” (βίντεο τα οποία δεν τα ζήτησε κάποιος άλλα οι χρήστες τα ανεβάζουν εθελοντικά για να  αποτυπώσουν κάποιο ενδιαφέρον γεγονός που βιώνουν) από οποιαδήποτε περιοχή ενδιαφέροντος ανά τον κόσμο, με την χρήση μόνο κινητών συσκευών. Από γεγονότα ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος έως συναυλίες και από τουριστικά αξιοθέατα έως και αθλητικά γεγονότα, το Peekintoo προσφέρει ένα καινοτόμο σύστημα για την ανταλλαγή επίκαιρης και «ζωντανής» πληροφορίας.

Πως σας γεννήθηκε η ιδέα και πόσο χρόνο σας πήρε μέχρι να την υλοποιήσετε ;
Έμπνευση για την σύλληψη της συγκεκριμένης ιδέας αποτέλεσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του Lars Rasmussen (πατέρα του Google maps) κατά την διάρκεια του συνεδρίου TedxAthens 2012. Ανέφερε ότι είναι σημαντικό να εντοπίσει κανείς μια δική του ανάγκη την οποία μετά να αναγνωρίσει ως ευρύτερη ανάγκη και των υπολοίπων ανθρώπων, πριν ψάξει να βρει την κατάλληλη τεχνολογική λύση για αυτήν. Η αφορμή για την δημιουργία του Peekintoo εμφανίστηκε σχεδόν ένα μήνα αργότερα από εκείνη την ομιλία, κατά την διάρκεια ενός κυριακάτικου πρωινού που δούλευα στο σπίτι. Παρόλο που ήταν Δεκέμβρης, φαινόταν ότι υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες για μια «γρήγορη» απόδραση στην παραλία του Σχοινιά για kite surfing. Επειδή ακριβώς ο χρόνος μου ήταν αρκετά περιορισμένος ήθελα να σιγουρευτώ για τις συνθήκες (καιρός, κόσμος κλπ.) στο συγκεκριμένο σημείο της παραλίας αλλά επιπλέον ήθελα να γνωρίζω και την κίνηση που θα συναντούσα μέχρι να φθάσω εκεί. Γνώριζα για την ύπαρξη άλλων εφαρμογών που θα μπορούσαν εν μέρει να μου δώσουν κάποιες από τις πληροφορίες που ήθελα αλλά καμία δεν μου επέτρεπε να ζητήσω να δω αυτό που ήθελα με έναν ενοποιημένο τρόπο. Επιπλέον, συνειδητοποίησα ότι το εύρος αυτής της ανάγκης θα μπορούσε να είναι πολύ πιο διευρυμένο (π.χ. θέλω να βιώσω τι συμβαίνει αυτή την στιγμή σε μια συναυλία στην άλλη άκρη του κόσμου, θέλω να δω πόσο κόσμο έχει τώρα στο αγαπημένο μου μπαρ ή θέλω να παρατηρήσω τι συμβαίνει σε ένα εξωτικό νησί που θα ήθελα να επισκεφτώ κλπ.). Την ιδέα αυτή την μοιράστηκα με τους δύο καλούς μου φίλους και εξαίρετους προγραμματιστές, τον Φώτη Παρασκευόπουλο και τον Γιώργο Τσουκαλά. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ομάδα μας και ξεκίνησε το ταξίδι του Peekintoo, ως ένα ανώνυμο κοινωνικό δίκτυο που δεν εστιάζει στην εύρεση καινούργιων φίλων αλλά επικεντρώνεται στην ανταλλαγή βίντεο σύντομης διάρκειας σε πραγματικό χρόνο από οποιεσδήποτε περιοχές ενδιαφέροντος του κόσμου, όπου υπάρχουν άλλοι χρήστες.
Η πρώτη επίσημη έκδοση της εφαρμογής έγινε διαθέσιμη σε λιγότερο από 12 μήνες από την στιγμή της σύλληψης της ιδέας. Το Peekintoo βγήκε επίσημα «στον αέρα» στις 10 Δεκεμβρίου του 2013 κατά την διάρκεια ενός πολύ γνωστού τεχνολογικού συνεδρίου, του LeWeb στο Παρίσι.

Ποιοί είναι οι στόχοι για το “Peekintoo” ;
Βασικός μας στόχος είναι να κάνουμε το Peekintoo γνωστό σε όσες περισσότερες χώρες του κόσμου γίνεται. Επιπλέον, δουλεύουμε εντατικά για την βελτίωση της εφαρμογής με βάση τα σχέδια που έχουμε κάνει για νέες λειτουργίες αλλά και τα σχόλια των χρηστών μας. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην άποψή τους.
Η καινοτομία και η τεχνολογία είναι ο “δρόμος” που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να την ανάπτυξη ;
Ίσως δεν είμαι ο πιο κατάλληλος για να προτείνει δρόμους για την ανάπτυξη της χώρας αλλά θεωρώ ότι στις μέρες μας είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει κανείς χωρίς την αρωγή της τεχνολογίας είτε μιλάμε για επιχειρήσεις, οργανισμούς ή και χώρες. Όσον αφορά την καινοτομία και ειδικότερα τις νεοφυείς επιχειρήσεις, θεωρώ ότι έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα πολλά υποσχόμενο οικοσύστημα (κυρίως λόγω ιδιωτικών πρωτοβουλιών) το οποίο στα επόμενα χρόνια θα αποδώσει καρπούς με εντυπωσιακό τρόπο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι από μόνο του αυτό το γεγονός μπορεί να βγάλει την χώρα από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται.

Μαζί με το “Locish” έχετε ξεκινήσει μια παράδοση πετυχημένων “Καλαματιανών” εφαρμογών… Πιστεύεις θα υπάρξει συνέχεια ;
Καταρχήν, θεωρώ ότι το Locish έχει δείξει τον δρόμο για πολλές Ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις με τον τρόπο που ξεκίνησε και συνεχίζει να προσαρμόζεται και να αναπτύσσεται. Θεωρώ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι πλέον η καινοτομία δεν περιορίζεται μόνο στην Αθήνα αλλά βλέπουμε όλο και περισσότερες προσπάθειες να ξεκινούν από την επαρχία. Εύχομαι πολύ σύντομα η Καλαμάτα να πρωτοστατήσει και σε αυτόν τον τομέα. Όσον αφορά στο Peekintoo θεωρώ ότι είμαστε ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο για να μπορέσουμε να χαρακτηριστούμε ως πετυχημένο startup.

Αν έπρεπε να τραβήξεις μόνο ένα “peek” ποιο σημείο από τη Μεσσηνία θα επέλεγες να δείξεις σε όλο τον κόσμο μέσα από το Peekintoo ;
Δύσκολη ερώτηση μιας και υπάρχουν ήδη αρκετά Peeks από διάφορες πολύ όμορφες περιοχές της Μεσσηνίας που φαντάζομαι ότι κεντρίζουν το ενδιαφέρον οποιουδήποτε ταξιδιώτη. Εγώ θα διάλεγα μια πανοραμική όψη της Καλαμάτας και του Μεσσηνιακού κόλπου από κάποιο σημείο της άνω Βέργας.

Πόσο δύσκολο είναι ένας νέος που έχει μια ιδέα για μια εφαρμογή να τη μετουσιώσει σε πράξη ;
Προφανώς εξαρτάται από την εφαρμογή αλλά θα έλεγα ότι η σωστή υλοποίηση μιας ιδέας είναι κάτι δύσκολο, επίπονο και το οποίο απαιτεί συνεχή εγρήγορση και προσπάθεια. Η ιδέα από μόνη της δεν αρκεί. Χρειάζεται μια πολύ δυνατή ομάδα η οποία είναι ικανή να προσαρμοστεί ανά πάσα στιγμή στις ανάγκες της αγοράς στην οποία απευθύνεται.

Τελευταία οι εταιρείες “Startup” έχουν μια τάση να γίνουν και μόδα … Τι είναι αυτό που θα κάνει αυτές που θα ξεχωρίσουν , σύμφωνα με τη γνώμη σου;
Το γεγονός ότι έχει γίνει τόσο της μόδας είναι κάτι που προσωπικά δεν μου αρέσει καθώς στον χώρο έχουν ήδη εμφανιστεί άνθρωποι, κυρίως ως μέντορες, που καμία σχέση δεν έχουν με την καινοτομία. Το ποια προσπάθεια και γιατί θα ξεχωρίσει, νομίζω ότι χρήζει μεγάλης ανάλυσης και σίγουρα δεν μπορεί να έχει μοναδική απάντηση. Το σίγουρο είναι ότι με βάση τα στατιστικά δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα, ελάχιστες θα καταφέρουν να επιβιώσουν και ακόμα πιο λίγες να ξεχωρίσουν. Κάποια πολύ γενικά χαρακτηριστικά που θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχουν σε τέτοιες προσπάθειες είναι η δυνατότητα για πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά, η ευέλικτη ομάδα που θα αναπτύξει και θα συντηρήσει το προϊόν, το σωστό μάρκετινγκ αλλά και η κατάλληλη συγκυρία που θα βγει το προϊόν σε μια αγορά. Όλα αυτά θεωρώ ότι είναι τα στοιχεία που μπορούν να κάνουν την διαφορά.

*Δείτε περισσότερα για το “Peekintoo” και πως μάθετε πως αυτό λειτουργεί στην ιστοσελίδα

Του Κώστα Γαζούλη

https://www.youtube.com/watch?v=kvCgOEJrguA