Άσπρο-μαύρο για το μέλλον του Φεστιβάλ Χορού


Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ, ΑΛΛΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

«Να κατέβεις στην Καλαμάτα, στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, για να καταλάβεις στην πράξη τι σημαίνει πολιτιστική αποκέντρωση, μου είπε ο πρωθυπουργός μας, Αντώνης Σαμαράς».
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, τις δηλώσεις του στον τοπικό Τύπο, λίγο πριν αρχίσει η πρώτη παράσταση του επετειακού 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, προχθές το βράδυ.
Νωρίτερα, ο υπουργός ξεναγήθηκε από το δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα και στελέχη του Δήμου και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στους χώρους του Μεγάρου Χορού και ενημερώθηκε για τις δυνατότητες του κτηρίου, μοναδικού στην περιφερειακή Ελλάδα. Επίσης, έλαβε πληροφορίες σχετικά με τη μελέτη βιωσιμότητας που εκπόνησε η εταιρεία Planet με χορηγία της Εθνικής Τράπεζας, κατόπιν ενεργειών του διευθύνοντος συμβούλου της Αλέξανδρου Τουρκολιά, έπειτα από αίτημα του Δήμου Καλαμάτας. Πλέον, η πρόκληση είναι να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος ως πολιτιστικό κέντρο της νότιας Πελοποννήσου.
Μιλώντας με το δήμαρχο, ο υπουργός έδωσε ρητή διαβεβαίωση για ένταξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού στο νέο ΕΣΠΑ. Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε ο Κωνσταντίνος Τασούλας μιλώντας προς τους δημοσιογράφους. Γνωστοποίησε, ακόμη, ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη στην Αθήνα για τη λειτουργία του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, ενώ στην προγραμματική σύμβαση που θα συναφθεί μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Καλαμάτας με αντικείμενο το Μέγαρο Χορού, θα αναφέρεται πως το υπουργείο θα συμμετάσχει και οικονομικά στη στήριξη της λειτουργίας του.
Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η καλή. Υπάρχει, όμως, και η άλλη, όπως αυτή αποτυπώνεται στην ανακοίνωση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας Θ. Πετράκου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε απάντηση στην ερώτησή μας σχετικά με τη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, παραδέχεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης του έργου.
Ταυτόχρονα, το Υ.ΠΟ.Α. δεν απαντάει στο ερώτημα ποιος ευθύνεται για την απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ. Οι ευθύνες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και της κυβέρνησης είναι τεράστιες.
Είναι υποχρέωση όλων να υποστηρίξουμε αυτόν τον πετυχημένο θεσμό, που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια, και να μην επιτρέψουμε να υποβαθμιστεί. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που είναι ένας καταξιωμένος θεσμός και άξιος πρεσβευτής της Μεσσηνίας και της Ελλάδας στο εξωτερικό, να συνεχίσει να διοργανώνεται στην Καλαμάτα και να αναβαθμίζεται συνεχώς».