Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για το «καταφύγιο σκύλων» σε χωράφι


Στους Αρμενιούς Τριφυλίας

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Έντονα προβλήματα έχουν προκληθεί στους Αρμενιούς Τριφυλίας από «καταφύγιο σκύλων» στα όρια της Τοπικής Κοινότητας, όπως λένε κάτοικοι και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, ο οποίος, μάλιστα, και έθεσε το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση από το δήμαρχο Κώστα Κόλλια.

Τοπική Κοινότητα
Όπως είπε στο «Θ» ο πρόεδρος των Αρμενιών, Παναγιώτης Καλογερόπουλος, με τον οποίο επισκεφθήκαμε το χωράφι ιδιώτη στο οποίο έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί το ιδιότυπο «καταφύγιο σκύλων», λίγα μέτρα από τα σπίτια του χωριού, τα προβλήματα από το «καταφύγιο σκύλων» είναι πολλά και έντονα. Έχουν να κάνουν, αφενός, με την υγεία και την υγιεινή και, αφετέρου, με την ασφάλεια πολιτών και περιουσιών στους Αρμενιούς.
Όπως ανέφερε: «Αυτό εδώ το ιδιότυπο “καταφύγιο σκύλων” είναι σε χωράφι που είναι ιδιώτη. Δεν είναι σε δημόσιο χώρο. Αλλά είναι δίπλα και κοντά στα σπίτια και σε αγροκτήματα με ζώα. Εδώ και δύο χρόνια περίπου άρχισαν να φέρνουν εδώ σκυλιά και να τα βάζουν στο χωράφι, που είναι περιφραγμένο, αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ένα σκυλί δε θα βγει έξω, αφού μέσα σε αυτό είναι ελεύθερα; Κοντά εδώ είναι σπίτια. Γαβγίζουν και υπάρχει πολύ έντονος θόρυβος και όχληση. Όχι μόνο στα σπίτια των Αρμενιών, αλλά και στο Στασιό ακόμα. Εκτός από τα γαβγίσματα, δεν ξέρουμε ποιοι κανόνες υγιεινής τηρούνται και εάν ελέγχεται αυτή η εγκατάσταση ή εάν ο καθένας στο χωράφι του μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα ασφάλειας, προστασίας και υγιεινής για την περιοχή και τους κατοίκους δίπλα.
Οι κάτοικοι των Αρμενιών παραπονούνται και διαμαρτύρονται για τις οχλήσεις από τα γαβγίσματα. Γαβγίζουν όλα μαζί και γίνεται “συναυλία σκύλων”. Επίσης, διαμαρτύρονται ότι από τότε που εγκαταστάθηκαν τα σκυλιά εδώ, γίνονται “επιθέσεις” σε κοτόπουλα σε γύρω σπίτια ή αγροκτήματα. Το βασικότερο όλων είναι οι συνθήκες υγιεινής. Δεν ξέρω εάν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής, εάν έπρεπε να έχουν κάποια άδεια από αρμόδια Αρχή, εάν ελέγχονται για τη συγκέντρωση των σκύλων στο χωράφι αυτό, εάν έπρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένες και αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις.
Έπειτα από παράπονα και διαμαρτυρίες των κατοίκων, έχω θέσει το θέμα στο Δήμο, αρκετές φορές, αλλά δε βλέπω να γίνεται κάτι.
Από εκεί και μετά, θα απευθυνθώ και στη Διεύθυνση Υγιεινής στην Καλαμάτα, να δω τι θα μου πουν και αυτοί, πάντα μέσω του Δήμου, γιατί είναι ένας χώρος ιδιωτικός που ανήκει στα όρια της Τοπικής Κοινότητας Αρμενιών του Δήμου Τριφυλίας. Δεν μπορεί να είμαστε αδιάφοροι εμείς που διοικούμε, εγώ στο χωριό και ο δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή στο Δήμο Τριφυλίας, απέναντι σε αυτό το πρόβλημα που θέτουν οι κάτοικοι. Δε λέμε να μην υπάρχει ένας τέτοιος χώρος. Υπάρχει πρόβλημα με τα αδέσποτα, που γίνονται όλο και περισσότερα. Να υπάρχει, αλλά μακριά από κατοικημένες περιοχές και σε χώρο και με εγκαταστάσεις που να πληρούν όρους υγιεινής και ασφάλειας και να είναι αδειοδοτημένος και να ελέγχεται. Ο Δήμος έπρεπε να έχει λάβει μέριμνα για τα αδέσποτα».

Οι φιλόζωοι
Γεγονός είναι ότι η Φιλοζωική Ομάδα Εθελοντών Τριφυλίας έχει προσφέρει υπηρεσίες στην προστασία των αδέσποτων. Με πρωτοβουλίες των εθελοντών και με δικές τους, αποκλειστικά, δαπάνες, σε συνεργασία με τη Φιλοζωική Εταιρεία και φιλόζωους κατοίκους της περιοχής, έχουν καταγραφεί και σημανθεί αδέσποτα, έχουν χορηγηθεί εμβόλια και αντιπαρασιτική αγωγή, έχουν γίνει στειρώσεις.
Οι εθελοντές, με την ανιδιοτελή βοήθεια του κτηνιάτρου Γιάννη Μαρκόπουλου στην Κυπαρισσία, ο οποίος παρέχει περίθαλψη στα άτυχα ζώα, φροντίζουν τα αδέσποτα και ουσιαστικά σώζουν τις ζωές τους.
Το γεγονός, δε, ότι τα αδέσποτα έχουν τη στήριξη των φιλόζωων, βρίσκουν τροφή, φροντίδα και περίθαλψη από αυτούς, τα κάνει να είναι ήσυχα με τους ανθρώπους, να μην ενοχλούν, να μην είναι “επιθετικά”, αλλά, αντίθετα, να τους αντιμετωπίζουν με παιχνιδιάρικη διάθεση.
Όμως, οι δυνατότητες, οικονομικές κυρίως, των εθελοντών έχουν εξαντληθεί και γι’ αυτό έχουν κάνει, κατ’ επανάληψη, έκκληση στους πολίτες για βοήθεια, αφού είναι μόνοι τους, χωρίς την παραμικρή βοήθεια από καμία τοπική Αρχή και κανέναν κρατικό φορέα! Όμως, είναι γεγονός ότι αυτό το ιδιότυπο «καταφύγιο σκύλων» στους Αρμενιούς έχει προκαλέσει προβλήματα και αντιδράσεις στους κατοίκους και πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση και τα αδέσποτα που είναι συγκεντρωμένα εκεί, να απομακρυνθούν και να πάνε σε άλλο χώρο, μακριά από κατοικημένη περιοχή.

Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την περισυλλογή και διαχείριση
Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει στο «Θ» για την αντιμετώπιση των αδέσποτων, ο Δήμος Τριφυλίας όφειλε και οφείλει να παρέμβει. Ακόμη και αν δεν έχουν την παραμικρή ευαισθησία, είναι υποχρεωμένοι οι Δήμοι από το νόμο για τη φροντίδα των αδέσποτων! Ωστόσο, από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας – όπως και τις περισσότερες Δημοτικές Αρχές της χώρας – δεν υπάρχει, όπως έχουν καταγγείλει οι ίδιοι οι φιλόζωοι, κανένα απολύτως ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με το νόμο: «Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων». Επιπλέον, συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας από τις 25 Οκτωβρίου 2012 έχει πάρει απόφαση (αρ. Απόφ. 334/2012) και έχει συγκροτήσει επιτροπή για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Τριφυλίας, που έχει ως βασικούς άξονες την περισυλλογή, την καταγραφή και τη σήμανση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση, την αποπαρασίτωση, την περίθαλψη και, τέλος, την υιοθεσία ή επανατοποθέτησή τους στο φυσικό τους χώρο! Απόφαση πήρε το Δ.Σ., επιτροπή συγκροτήθηκε, αλλά μέχρι σήμερα ο Δήμος Τριφυλίας δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως, όπως έχουν καταγγείλει και φιλόζωοι.
Τι έχει κάνει και τι κάνει ο Δήμος Τριφυλίας για τα αδέσποτα; Τι έχει κάνει και τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος για τα προβλήματα που προκαλούνται από το ιδιότυπο «καταφύγιο σκύλων» στους Αρμενιούς;