Απαγορεύονται τα ζώα συντροφιάς σε Στούπα, Καλόγρια και Σάντοβα


ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΑΠΟ 1η ΜΑΪΟΥ ΕΩΣ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 

 Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 
Στην απόφαση να απαγορευτούν τα ζώα συντροφιάς από την 1η Μάη έως την 31η Οκτωβρίου στις παραλίες Στούπας, Καλόγριας και Σάντοβας, κατέληξε στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης.
Εγκρίθηκε έτσι σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, που είχε παραπέμψει το θέμα προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.    
Όπως αναφέρθηκε από τον εισηγητή Β. Κυβέλο, οι δύο βασικές νομοθετικές διατάξεις που ρυθμίζουν το θέμα είναι ο νόμος 4039/2012 για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα Λαυρίου.
Ανέφερε πως οι παραλίες ανήκουν στη δικαιοδοσία των αστυνομικών και όχι των λιμενικών αρχών και, επομένως, τυχόν πρόστιμο στις παραλίες πρέπει να «το κόψει» η Αστυνομία, εκτός αν σε κάποιο τόπο δεν υπάρχει Αστυνομία, οπότε «το κόβει» η Λιμενική Αστυνομία.
Ανέφερε, επίσης, πως σύμφωνα με το νόμο, επιτρέπεται ο περίπατος του σκύλου σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους, αρκεί να μην κυκλοφορεί ελεύθερος και να γίνεται ο περίπατος πάντα με συνοδό, και οι συνοδοί να έχουν μαζί το βιβλιάριο υγείας τους για να αποδείξουν ότι είναι εμβολιασμένος όταν τους ζητηθεί.
Στην περίπτωση κατά την οποία σε μία τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται τη δεδομένη χρονική στιγμή λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου, τότε ο ιδιοκτήτης δε διαπράττει παράβαση.
Εάν, όμως, στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει, είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση από τους λουόμενους, τέτοια που να μην παρενοχλούνται.
Το πρόβλημα, συνέχισε, δεν είναι η κυκλοφορία και παρουσία των σκύλων στις
παραλίες, αλλά το επιτρεπτό ή μη να μπαίνουν τα σκυλιά στη θάλασσα.
Συνοψίζοντας, ανέφερε πως επιτρέπεται η παρουσία και ο περίπατος σκύλων στις παραλίες αρκεί να συνοδεύεται, όπως επιτρέπεται το μπάνιο του σκύλου σε απομακρυσμένες παραλίες, εκτός αν παραπονεθεί κάποιος λουόμενος, οπότε πρέπει να βγει από τη θάλασσα.
Αρμόδιο όργανο για τη βεβαίωση της παράβασης είναι, για μεν την παρουσία και τον περίπατο του σκύλου στην παραλία η Αστυνομία, για δε το μπάνιο του σκύλου
στη θάλασσα το Λιμενικό.
 
Οι λόγοι
Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Κυβέλος ανέφερε πως η Δημοτική Αρχή προτείνει την απαγόρευση των ζώων συντροφιάς από την 1η Μάη έως την 31η Οκτωβρίου στις παραλίες της Στούπας, Καλόγριας και Σάντοβας για τους εξής λόγους:
Ο μεγάλος αριθμός των λουομένων καθώς και η μεγάλη πυκνότητά τους λόγω της μικρής έκτασης των παραλιών αυτών, καθιστούν πρακτικά αδύνατη την απομάκρυνση και ασφάλιση των ζώων σε σημείο που δε θα παρενοχλούν τους λουομένους. Επίσης, η πιθανότητα ατυχήματος (π.χ. να πατήσει ένας λουόμενος ένα μικρό ζώο επειδή δεν το είδε και/ή ένα ζώο να δαγκώσει ένα λουόμενο επειδή πατήθηκε ή αισθάνθηκε απειλούμενο) είναι σημαντικά αυξημένη στις παραλίες αυτές. Να σημειωθεί πως και στις τρεις αυτές παραλίες είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ναυαγοσώστη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
 
 
Η Φιλοζωική Ομάδα Μάνης διαφωνεί
Κατά τη συνεδρίαση αναγνώστηκε και έγγραφο της Φιλοζωικής Ομάδας Μάνης, όπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «απαγορεύεται το ‘Απαγορεύεται τα ζώα’. Ο νόμος είναι σαφής και πάνω από οποιαδήποτε δημοτική απόφαση. Θα θέλαμε, επίσης, να σας θυμίσουμε ότι και ο κύριος Γιαννημάρας, αλλά και ο κύριος Μαραμπέας, δεσμεύτηκαν προεκλογικά ότι θα τηρήσουν το νόμο που επιτρέπει την παρουσία των τετραπόδων φίλων μας στις παραλίες, αρκεί να συνοδεύονται, να είναι υπό έλεγχο, να μαζεύονται τυχόν ακαθαρσίες τους και να συνοδεύονται από βιβλιάριο υγείας και μικροτσίπ. Μια τέτοια απαγορευτική ταμπέλα μόνο σύγχυση και καυγάδες μπορεί να προκαλέσει, ειδικά από τουρίστες και δημότες που γνωρίζουν το νόμο».