Γεμίζουν τη Μεσσηνία… με γεφύρια της Άρτας


ΣΤΟ… ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
 

 Κριτική Π. Νίκα στη διαχείριση του ΕΣΠΑ αλλά και αισιοδοξία για τα έργα στην Καλαμάτα
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 
Το θέμα των έργων που επρόκειτο να εκτελεστούν μέσω ΕΣΠΑ και αυτή την περίοδο βρίσκονται… στον αέρα έθιξε για μία ακόμη φορά σε χθεσινές του δηλώσεις ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, με αφορμή και τη μη χρηματοδότηση του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού.
Όπως σημείωσε, είναι τέτοιο το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι υπερεντάξεις, ώστε έφθασε να αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η αδειοδότηση των Βρυξελλών για χρηματοδότηση ακόμα και ενταγμένου έργου.
Επισήμανε, δε, ότι έχουν προκύψει ζητήματα και για άλλα έργα, τα οποία είναι ενταγμένα, έχουν λάβει έγκριση δημοπράτησης, έχουν κατακυρωθεί οι διαγωνισμοί και απομένει η υπογραφή της σύμβασής τους.
Ο κ. Νίκας επισήμανε ότι υπάρχουν νομικές ευθύνες των Δήμων, εάν δεν υπογράψουν τις συμβάσεις, παρότι δεν έχουν καμία ευθύνη για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας ανεξέλεγκτων ενεργειών.
Από την άλλη πλευρά, το θέμα που έχει δημιουργηθεί έχει επισημανθεί πολλάκις στο παρελθόν από το δήμαρχο και αφορά στον τρόπο διαχείρισης του ΕΣΠΑ από τους περιφερειάρχες, οι οποίοι, προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά και πελατειακά συμφέροντα, ανακοίνωναν εντάξεις έργων τα οποία ήταν μελετητικά ανώριμα.
Το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε και ένα από τα σημεία τριβής στο παρελθόν μεταξύ του κ. Νίκα και του κ. Π. Τατούλη. Πάντως, σε ό,τι αφορά τα έργα του Δήμου Καλαμάτας, ο κ. Νίκας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι αναπλάσεις στην Ανάληψη και την Ανάσταση, καθώς και αυτή του περιβάλλοντος χώρου του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, θα προχωρήσουν. Πληροφορίες, όμως, από το υπουργείο θέλουν από τα τρία παραπάνω έργα να προχωρούν -στην καλύτερη περίπτωση- τα δύο.
Πάντως, στους Δήμους της Μεσσηνίας η όλη ιστορία έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στην ολοκλήρωση και χρηματοδότηση σημαντικού αριθμού έργων, αλλά και μπαράζ δικαστικών προσφυγών από εργοληπτικές εταιρείες που θα μείνουν απλήρωτες για προχωρημένες κατασκευές.
Σε κάθε περίπτωση, όπως ενημέρωσε πρόσφατα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Γιάννης Μέξης, ζητήθηκε από την ίδια, ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης, να απεντάξει την πλειονότητα των 199 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 423,5 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία έχουν συμβασιοποιηθεί πλήρως ή μερικώς τα 157 έργα και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Ιούλιο του 2015.
Σημείωσε δε, ότι η συμβασιοποίηση των έργων θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη αν δεν είχε ανασταλεί η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων σε εφαρμογή εγκυκλίου που εξέδωσε τον περασμένο Απρίλιο ο προηγούμενος υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, και «στέρησε αυτή τη δυνατότητα σε έργα που είχαν προχωρήσει σε διάφορα στάδια διαγωνιστικής διαδικασίας και θα μπορούσαν να συμβασιοποιηθούν και αυτά».
Σχολιάζοντας, με τη σειρά του, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης τόνισε ότι θα δημιουργηθεί «απίστευτο μπάχαλο με δικαστικές εμπλοκές, προσφυγές εργολάβων, σταμάτημα έργων κλπ.».
Πρότεινε, δε, να καταγγελθούν τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης ως αντι-αυτοδιοικητικοί στην περίπτωση που εμείνουν στην απόφασή τους να απεντάξουν έργα που μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2015 και πρόσθεσε ότι η ΚΕΔΕ θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον κ. Κωνσταντινόπουλο.