Δύο μεγάλες συμφωνίες για ελαιόλαδο – ελιές και εσπεριδοειδή από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας


Δύο συμφωνίες έκλεισε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας με μεγάλες εταιρείες τροφίμων, ενώ ομόφωνα εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση, ύστερα από εισήγηση του προέδρου του Δ.Σ. Κώστα Κατσούλη.
Έπειτα από πολύμηνες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις ο Συνεταιρισμός ήρθε σε τελική συμφωνία με δύο κορυφαίες εταιρείες τροφίμων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ελαιολάδου, της επιτραπέζιας ελιάς, αλλά και των εσπεριδοειδών. Αυτές δραστηριοποιούνται στην εμπορία, την τυποποίηση και την προώθηση στις αγορές πενήντα χωρών των παραπάνω προϊόντων. Πρόκειται για την ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, με έδρα την Κατερίνη, για το λάδι και την ελιά και την AGRIFREDA, με έδρα την Έδεσσα, για τα εσπεριδοειδή.
Οι δύο εταιρείες διαθέτουν μεγάλες ιδιοκτήτες εγκαταστάσεις τυποποίησης και συσκευασίας των προϊόντων τους, όπως και δίκτυα προώθησής τους στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό, καθώς δραστηριοποιούνται σε όλο τον πλανήτη, με πωλήσεις που ξεπερνούν σε τζίρο τα 50 εκατ. ευρώ.
Η δραστηριοποίησή τους στη Μεσσηνία μέσω του Συνεταιρισμού αναβαθμίζει τη δραστηριότητά του, δίνει διέξοδο στις αγορές για τα προϊόντα της μεσσηνιακής γης, προσφέρει σιγουριά στους παραγωγούς για τις πληρωμές και βεβαιότητα για τη διάθεση των προϊόντων τους στο παρόν και στο μέλλον.
Ιστορικά οι δυο εταιρείες έχουν συνδεθεί με την αυθημερόν πληρωμή των παραγωγών και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που επιλέχθηκαν ως συνομιλητές στην αρχή και μελλοντικοί συνεργάτες στη συνέχεια.
 
Η μεγάλη συμφωνία για τα εσπεριδοειδή
Συγκεκριμένα, κατά τη γενική συνέλευση συζητήθηκε και συμφωνήθηκε καταρχήν η συνεργασία στον τομέα των εσπεριδοειδών με την εταιρεία AGRIFREDA:
1. Ο Συνεταιρισμός συγκεντρώνει εσπεριδοειδή από την περιοχή της Μεσσηνίας αποκλειστικά για λογαριασμό της AGRIFREDA και σε ποσότητες που η ίδια ζητά στην αρχή κάθε περιόδου  συλλογής τους.
2. Οι τιμές θα συμφωνούνται μεταξύ των δύο μερών ένα μήνα πριν από την έναρξη της συγκομιδής.
3. Η πληρωμή των παραγωγών θα γίνεται κατά την ημέρα παράδοσης του προϊόντος στο Συνεταιρισμό με αντίστοιχη χρηματοδότηση από την AGRIFREDA.
4. Τα εσπεριδοειδή θα αποφλυώνονται και η φλύδα θα μετατρέπεται σε κύβους ή σε λωρίδες ή θα κόβονται σε φέτες ολόκληρα, ανάλογα με τις ανάγκες της AGRIFREDA, η οποία θα δίνει τις προδιαγραφές στο Συνεταιρισμό, καθώς και τις συνταγές συντήρησης και αποθήκευσης των υποπροϊόντων μέχρι την παραλαβή τους από την ίδια σε τιμές που θα προσυμφωνούνται πριν από την έναρξη της συγκέντρωσης και της επεξεργασίας κάθε υποπροϊόντος.
5. Η AGRIFREDA θα μεταφέρει τις κατάλληλες μηχανές για την κοπή της φλύδας σε κύβους και λωρίδες ή ολόκληρων εσπεριδοειδών σε φέτες και θα τις εγκαταστήσει σε χώρο που της παραχωρεί ο Συνεταιρισμός στη Θουρία. Στον ίδιο χώρο μεταφέρονται και τα βαρέλια αποθήκευσης.
6. Η παραλαβή των έτοιμων υποπροϊόντων θα γίνεται από την AGRIFREDA από το χώρο επεξεργασίας και αποθήκευσης στη Θουρία.
7. Η οργάνωση της παραγωγής των υποπροϊόντων γίνεται από το Συνεταιρισμό με δικό του προσωπικό και φροντίδα. Για θέματα ποιοτικών προδιαγραφών υπογράφεται ιδιαίτερο συμφωνητικό μεταξύ των δύο μερών.
8 . Η συμφωνία συνεργασίας έχει ισχύ 3 ετών, με δικαίωμα ανανέωσης για όσο διάστημα επιθυμούν τα δύο μέρη στη λήξη της πρώτης τριετίας. 
Είναι γνωστό ότι τα εσπεριδοειδή για την Μεσσηνία ήταν τα τελευταία χρόνια ένας παραμελημένος τομέας, χωρίς οικονομικό ενδιαφέρον για τους παραγωγούς, ενώ οι καλλιέργειες παρουσίαζαν φθίνουσα πορεία. Πλέον «ξαναγεννιέται». Τουλάχιστον 2 εκατ. κιλά κάθε χρόνο θα αξιοποιούνται από το Συνεταιρισμό για λογαριασμό της AGRIFREDA, με τιμές ανώτερες των γνωστών τα τελευταία χρόνια.
Η δε προστιθέμενη αξία για την περιοχή θα είναι μεγάλη.
 
Τυποποίηση ελιές και ελαιόλαδο
Ύστερα από πολύμηνες συζητήσεις με την εταιρεία ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, ο Συνεταιρισμός βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία. Η εταιρεία περιμένει τις τελικές προτάσεις της γενικής συνέλευσης του Συνεταιρισμού για να προχωρήσει στην υπογραφή της γενικής συμφωνίας του ενοικιαστηρίου και των υπολοίπων αναγκαίων δεσμευτικών κειμένων.
Συγκεκριμένα, η γ.σ. αποφάσισε:
1. Ο συνεταιρισμός παραχωρεί στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ τα δικαιώματα χρήσης στις δεξαμενές αποθήκευσης του ελαιολάδου και στη γραμμή εμφιάλωσης με όλα τα παρελκόμενα, στη γραμμή συσκευασίας της επιτραπέζιας ελιάς, στις δεξαμενές συντήρησής τους με όλα τα παρελκόμενα επίσης, την απόλυτη χρήση των σημάτων, δικαιωμάτων και πιστοποιήσεων που διαθέτει στο Χημείο και γραφειακούς χώρους για διάστημα 20 ετών.
2. Ο Συνεταιρισμός θα συγκεντρώνει για λογαριασμό της εταιρείας τις ποσότητες ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς που αυτή θα ζητά για συσκευασία, εμπορία και εξαγωγές εντέλει. Για την εργασία αυτή ο Συνεταιρισμός αμείβεται με προμήθεια για κάθε κιλό πρώτης ύλης από τη δεύτερη, 0,10 ανά κιλό για την ελιά και 0,08 λεπτά ανά κιλό για το λάδι.
Ποσό 100.000 από το σύνολο της προμηθείας θα καταβάλλεται ως ενοίκιο από την εταιρεία στο Συνεταιρισμό για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις που αναφέρθηκαν. Για το σκοπό αυτό θα υπογραφεί αναλυτικό ενοικιαστήριο μεταξύ των δύο μερών με συμβολαιογραφική πράξη.
Τις πρώτες 100.000 από το σύνολο των προμηθειών θα προκαταβάλουν δυο φορές το χρόνο (κάθε 6 μήνες), αρχής γεννωμένης από την ημέρα της υπογραφής του ενοικιαστηρίου. Το παραπάνω ποσό είναι διασφαλισμένο και θα αποδίδεται στο Συνεταιρισμό ανεξαρτήτως των ποσοτήτων που θα εισκομισθούν στην εταιρεία. Το υπόλοιπο ποσό της αντιστοιχούσας προμηθείας θα αποδίδεται από την εταιρεία κάθε τρίμηνο.
3. Η εταιρεία καταβάλλει στους παραγωγούς την αξία των προϊόντων κατά την ημέρα παράδοσης του προϊόντος εξ ονόματός τους από το συνεταιρισμό πριν από την οριστική παραλαβή.
4. Η εταιρεία προμηθεύεται το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές από τη Μεσσηνία αποκλειστικά από το Συνεταιρισμό, σε τιμές που θα συμφωνούν τα δύο μέρη κατά τακτά χρονικά διαστήματα ή, κατά περίπτωση, για συγκεκριμένες μεγάλες αγορές.
5. Ο Συνεταιρισμός παραλαμβάνει το ελαιόλαδο από τα μέλη του, άλλους παραγωγούς της Μεσσηνίας και αν ποσότητες δεν επαρκούν, από την αγορά γενικά.
6. Ο Συνεταιρισμός δεν μπορεί να ασκεί παρόμοια δραστηριότητα (μεταποίηση και εμπορία ελιάς και ελαιολάδου) και εν γένει δεν μπορεί να λειτουργεί ανταγωνιστικά με την εταιρεία σε κανένα επίπεδο. Οι πελάτες στην ελιά και το ελαιόλαδο που εξυπηρετούνται αυτή τη στιγμή από το Συνεταιρισμό μεταβιβάζονται στην εταιρεία. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται, ώστε οι συγκεκριμένοι πελάτες να εξυπηρετούνται στο επίπεδο ποιότητας και ποσότητας, ώστε να παραμείνουν στο πελατολόγιο της εταιρείας. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα, ο Συνεταιρισμός παρεμβαίνει για την εξομάλυνσή τους.
Σε περίπτωση που η ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ δεν έχει τη δυνατότητα να εμπορευτεί ποσότητες ανάλογες με την παραγωγή των μελών του Συνεταιρισμού, τότε αυτός δε δεσμεύεται από το συγκεκριμένο όρο όσον αφορά στις ποσότητες που είναι υποχρεωμένα τα μέλη να του παραδίδουν.
7. Οι παραγωγοί-μέλη παραδίδουν το υποχρεωτικό ποσοστό μέχρι τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους.
8. Η εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί στη Μεσσηνία σε συνεργασία με το Συνεταιρισμό, όπως περιγράφεται, είτε ως ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, είτε ιδρύοντας νέα εταιρεία, της οποίας τον έλεγχο θα έχει η δεύτερη ή μέλη της οικογενείας της σημερινής μετοχικής της σύνθεσης.
9. Για  χρονικό διάστημα δύο χρόνων από την υπογραφή της σύμβασης θα υπάρχει το δικαίωμα (option) για τον πρώτο να συμμετάσχει στη νέα εταιρεία, έως του ποσοστού 20%, με πιθανή αλλαγή των αμοιβών της προμηθείας και του ενοικίου. Επιπλέον, θα υπάρχει το δικαίωμα η εταιρεία να αναλάβει την επεξεργασία και την τυποποίηση σταφίδας, επίσης με μεταβολή των όρων ενοικίου και προηγούμενη συμφωνία για τον ορισμό της προμήθειας.
10. Ο Συνεταιρισμός θα μεριμνήσει ώστε όλες οι απαιτούμενες άδειες για τη λειτουργία του εργοστασίου (βιομηχανίας, πολεοδομίας, περιβάλλοντος, πυροσβεστικής, διάθεσης λυμάτων κ.ά.) να βρίσκονται σε ισχύ και θα ενημερώνει για τυχόν μη συμμορφώσεις και παραβάσεις.
11. Ρητά συμφωνείται ότι η Ένωση αναλαμβάνει την υποχρέωση να δανείσει και δανείζει το υπαλληλικό και εργατικό προσωπικό που απασχολείται στον τομέα της επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου και ελιάς στην εταιρεία με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στην ειδικότερη σύμβαση δανεισμού εργαζομένων, η δε εταιρεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να απασχολήσει το παραπάνω προσωπικό με τους ειδικότερους όρους και συμφωνίες που προβλέπονται στη σύμβαση δανεισμού.
12. Στόχος της εταιρείας είναι η άνοδος των πωλήσεων συσκευασμένου ελαιολάδου στους 5.000 τόνους ετησίως στον πέμπτο χρόνο λειτουργίας και της ελιάς στους 1.500 τόνους, ώστε η συνεργασία να καταστεί αποδοτική και για τα δύο μέρη. Και τα δύο μέρη εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.
13. Σε περίπτωση μη τήρησης όλων ή μέρους των παραπάνω η συμφωνία λύεται.
14. Όσα αναφέρονται στο σημείο 1, μετά τη λήξη της 20ετίας, θα παραδοθούν στο Συνεταιρισμό από την εταιρεία τουλάχιστον στην ίδια παραγωγική δυναμική που υπάρχει και σήμερα.
15. Στις περιπτώσεις επενδύσεων στις εγκαταστάσεις, η εταιρεία αναλαμβάνει τις φορολογικές επιπτώσεις, όποτε αυτές προκύπτουν.
16. Η έναρξη των δραστηριοτήτων στη συγκέντρωση ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς γίνεται τις αμέσως επόμενες μέρες από τη γενική συνέλευση.
 
Οφέλη
Με τη συγκεκριμένη μορφή που παίρνουν οι δύο συμφωνίες:
1) Ο Συνεταιρισμός διατηρεί ακέραιο το χαρακτήρα του ως καθαρή συνεταιριστική οργάνωση με τα όργανα και την αυτονομία του.
2) Παραμένει μοναδικός και απόλυτος κύριος των παρουσιαστικών του στοιχείων.
3) Τοποθετεί τα μεσσηνιακά προϊόντα σε δοκιμασμένα και αποτελεσματικά δίκτυα πώλησης των δυο εταιρειών σε περισσότερες από 50 χώρες στον κόσμο, ενώ τα προϊόντα θα εκτίθενται στις 10 μεγαλύτερες εκθέσεις τροφίμων του κόσμου (Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ κ.τ.λ.)
4) Πολλαπλασιάζει τις ποσότητες των προϊόντων που με τις δικές του δυνάμεις μπορούσε μέχρι τώρα να διακινεί. Το όφελος για τους παραγωγούς και την πατρίδα είναι αυτονόητο.
5) Μπαίνει οριστικά στην κερδοφορία έναντι δεκαετιών ζημιών και χρεών.
6) Ανοίγει δρόμους για να απελευθερωθεί και να ασχοληθεί με την αναβάθμιση και την επέκταση της παραγωγής και άλλων κρίσιμων προϊόντων για το εισόδημα των Μεσσήνιων αγροτών.
7) Μπορεί να αξιοποιήσει το υπάρχον δυναμικό του σε γεωπόνους για την υποστήριξη του αγρότη στο χωράφι.
Κατά την εισήγηση του θέματος στη γενική συνέλευση ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Κατσούλης επισήμανε: «Ο Συνεταιρισμός δεν πουλά ούτε εκχωρεί τίποτα. Υπενθυμίζει, όμως, σε όσους αρέσκονται να φιλολογούν, ότι τα χρέη προηγούμενων διοικήσεων, ύψους άνω των 11 εκ. ευρώ, τον έθεσαν εκτός τροχιάς και πρακτικά εκτός παραγωγικής διαδικασίας, έξω από κάθε δράση για την υποστήριξη του αγρότη κα τη μεγέθυνση του όγκου της παραγωγής των προϊόντων εδώ και πολλά, πολλά χρόνια.
Η παρασιτική ενασχόληση σχεδόν μόνο με το ΟΣΔΕ έδινε κάθε χρόνο το οικονομικό φιλί της ζωής, αλλά τα χρέη μεγάλωναν, ενώ δεν μπορούσαμε να επιβάλλουμε τις απόψεις μας στον ΟΠΕΚΕΠΕ για οικονομικότερη μεταχείριση των παραγωγών για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων όπως το θέλαμε και θα μπορούσαμε.
Τα δεσμά τώρα σπάνε. Ανοίγουμε φτερά. Έχουμε δρόμο ακόμα, πολύ δρόμο. Επιτέλους, όμως, κάτι θετικό έρχεται για τους αγρότες στη Μεσσηνία».
Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το «Θάρρος», το μέλος της γ.σ., Μιχάλης Αντωνόπουλος, ανέφερε πως εξέφρασε τις ενστάσεις του για τη συμφωνία με την εταιρεία ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ για το ελαιόλαδο και την ελιά.