Εκδήλωση χθες βράδυ στο Πάρκο του ΟΣΕ στην Καλαμάτα για τα Χημικά της Συρίας (φωτογραφίες)


Χημικά Συρίας: “Τοξική βόμβα απειλεί τη δημόσια υγεία”

Εκδήλωση χθες βράδυ της Πρωτοβουλίας Πολιτών και Φορέων Καλαμάτας στο Πάρκο του ΟΣΕ

Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

H Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων Καλαμάτας κατά της «Εξουδετέρωσης» των Χημικών Όπλων της Συρίας στην Κλειστή Θάλασσα της Μεσογείου διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση με ομιλητή τον καθηγητή Ευάγγελο Γιδαράκο, χθες βράδυ, στο χώρο του πατινάζ του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων.
Ο κ. Γιδαράκος, καθηγητής Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων στο Πολυτεχνείο της Κρήτης –υπήρξε από τους πρώτους που σήμαναν το συναγερμό– δεν έχει πειστεί με τη διαδικασία που φαίνεται ότι θα ακολουθηθεί για την καταστροφή των χημικών.
Στη χθεσινή εκδήλωση αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο «μεγάλο πρόβλημα εισαγωγής και προσαρμογής των χημικών όπλων της “μουστάρδας” και του σαρίν στο σύστημα υδρόλυσης».
Επιπλέον, όπως σημείωσε, «τα πολλαπλάσιας μορφής επεξεργασμένα απόβλητα είναι ικανά και ενδέχεται να προκαλέσουν διαβρώσεις στον αντιδραστήρα, διαρροές μονώσεων και ακόμη φραξίματα αγωγών στην πιλοτική μονάδα της υδρόλυσης».

Οι καιρικές συνθήκες
Το ζήτημα των καιρικών συνθηκών είναι, επίσης, κρίσιμο. Το Cape Ray είναι εξοπλισμένο με σταθεροποιητές για να περιορίζει την επίδραση της κακοκαιρίας. Ο κ. Γιδαράκος σημείωσε, ωστόσο, πως, σύμφωνα με τους ίδιους τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες, οι εργασίες αδρανοποίησης θα διακόπτονται όταν η κλίση του σκάφους θα ξεπερνά τις 5 μοίρες – κάτι που «συμβαίνει με θαλάσσια διαταραχή μικρότερη των 5 μποφόρ», είπε.
Υπενθυμίζουμε ότι το ψήφισμα της Πρωτοβουλίας στηρίζουν: Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, Δίκτυο Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας, Ιατρικός Σύλλογος Καλαμάτας, Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, ΕΡΑ Καλαμάτας, RE:THINK PROJECT, ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας, Επιτροπή Αλληλεγγύης Καλαμάτας, Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων, Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων, Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πελοποννήσου, Σύλλογος Ασφαλισμένων Ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ Καλαμάτας, Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας, Ένωση Καταναλωτών Μεσσηνίας, Ένωση Ελλήνων Φυσικών παράρτημα Μεσσηνίας, Σύλλογος Φίλων Δάσους Ελαίας, Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών (δημοτική παράταξη), Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες (δημοτική παράταξη), Πελοπόννησος Οικολογική (περιφερειακή παράταξη), Πελοπόννησος πρώτα (περιφερειακή παράταξη).
Να σημειώσουμε ότι το θέμα συζητήθηκε, εκτός ημερήσιας διάταξης, και στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, όπου καταγράφηκε η αντίθεση του Σώματος στις ακολουθούμενες διαδικασίες.