Ελένη Ψυχούλη: «Άγνωστη ακόμα η Καλαμάτα ως τουριστικός προορισμός»


 
Η ΣΕΦ ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ ΓΙΑ THN ΚΑΛΑΜΑΤΑ
 
Μια όμορφη πόλη που κανείς ακόμη δεν πούλησε ως προορισμό του καλοκαιριού
 
Στο οδοιπορικό της σεφ Ελένης Ψυχούλη στην Καλαμάτα «πέσαμε» χθες διαβάζοντας την ηλεκτρονική lifo (http://www.lifo.gr) και αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα αυτού:
 
«Μέσα στην αχλή του πρωινού και την γκρίζα γραμμή του ορίζοντα, η Καλαμάτα ξυπνά πάνω στα 3 χιλιόμετρα της παραλίας της, κάτω από την επιβλητική σκιά του βουνού. Οι μικρές ψαρόβαρκες αδειάζουν σπαρταριστά ψάρια στην πλώρη τους και τα παριζιάνικου τύπου καφέ της παραλίας δεν καταφέρνουν να σβήσουν από το τοπίο την αίσθηση μιας άλλης εποχής, τότε που όλα ήταν χαλαρά, χαμογελαστά, χωρίς σκοτούρες.
Από εκεί ο δρόμος ανοίγεται ανάμεσα στ’ αμπέλια και τα εσπεριδοειδή για τα γραφικά λιμάνια της Πύλου, της Μεθώνης, της Κορώνης και της Φοινικούντας. Αλλά μπορείς να μείνεις κι εδώ. Να κάνεις τις εκδρομές σου, να επιστρέφεις ξανά στη νεοκλασική ομορφιά της κεντρικής πλατείας, στη ρομαντική γοητεία της παλιάς πόλης κάτω από το Φράγκικο Κάστρο, στη δροσιά και τη γαλήνη του Πάρκου Σιδηροδρόμων, στο κουλέρ λοκάλ της σκεπαστής αγοράς, στις γειτονιές με τα χαμηλά σπιτάκια που μυρίζουν χωριό πίσω από τη Φαρών, στην παραλία με τα χίλια χρώματα που θυμίζει πάρτυ τα βράδια του καλοκαιριού, στις γύρω θάλασσες, στη μαγική θέα από το όρος Καλάθι.
Ο καινούριος δρόμος τη φέρνει ακόμα πιο κοντά-και άνετα-στην Αθήνα, η Καλαμάτα είναι μια κούκλα που κανείς ακόμη δεν πούλησε σαν προορισμό του καλοκαιριού. Προσωπικά, ευχαρίστως την ανταλλάσσω με την κοσμοπλημμύρα του Αυγούστου στη Βοϊδοκοιλιά.
 
Να δοκιμάσεις
-Τη ροδοκόκκινη “γουρνοπούλα”, που σε υποδέχεται στα μαγαζιά του δρόμου, ολόκληρη και φρεσκοψημμένη, σημάδι πως μπήκες στα χωρικά ύδατα της Καλαμάτας. Φάτε την όπως οι ντόπιοι: στη λαδόκολλα με μπόλικο αλατοπίπερο για πρωινό
-Ταλαγάνι στη σχάρα
-Πρόβεια ή κατσικίσια πικάντικη σφέλα, την τοπική φέτα ή, αλλιώς, “τυρί της φωτιάς”
-Σύγκλινο και παστό χοιρινό καπνισμένο σε ελιά, θυμάρι, κυπαρίσσι και ξύλο πορτοκαλιάς, που αρωματίζεται στη συνέχεια με κανελογαρύφαλα, κρασί και πορτοκαλόφλουδες. Άπαιχτο με τηγανητά αβγά!
-Κορωνέικη ελιά ακόμη πράσινη, σερβιρισμένη μέσα στο καλαματιανό ελαιόλαδο. Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δε θα βρεις στην πράσινη εκδοχή της την ελιά Καλαμών, πέρα από τις τοπικές ταβέρνες
-Παστά ορτύκια, δίπλες, λαλάγγια
-Φρέσκο, μαλακό παστέλι με μέλι, κομμένο σε μερίδες κατευθείαν από τον “ταβλά”
-Tην τοπική μπύρα “Νέδα”.
 
H πολύχρωμη εμπειρία της αγοράς
Στη σκεπαστή αγορά, κάθε Σάββατο συντελείται ένα τεράστιο παζάρι, πλούσιο σε τσιγγάνικο χρώμα, όλο το πάρτυ της εφήμερης αγοραπωλησίας, μέχρι το μεσημέρι που θα αδειάσουν οι πάγκοι. Στο εσωτερικό, τα μαγαζιά των παλιών παραγωγών, με όλα τα εκλεκτότερα τοπικά προϊόντα, τα αλλαντικά και τα τυριά.
Έξω, οι παραγωγοί, τα πιο σπάνια και νοστιμότερα λαχανικά που έχω δει ποτέ σε ελληνική αγορά». 

πηγή: lifo.gr