Η ΕΛΑΣ πάει παραλία, οι μασέζ… φεύγουν

Η ΕΛΑΣ πάει παραλία, οι μασέζ… φεύγουν

ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ

Εντολές να δοθεί έμφαση στην ασφάλεια Ελλήνων και ξένων τουριστών στις παραλίες και γενικά σε τουριστικές περιοχές έχουν δοθεί από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ στις κατά τόπους υπηρεσίες.
Παράλληλα, έχει διαμορφωθεί κατά τέτοιο τρόπο το πρόγραμμα περιπολιών, έτσι ώστε να υπάρχει εμφανής αστυνόμευση σε πολυσύχναστες και όχι μόνο ακτές, με στόχο να αποτραπούν κρούσματα, όπως διαρρήξεις οχημάτων και κλοπές πορτοφολιών από λουόμενους.
Όπως έχει διαπιστωθεί, για τα αυτοκίνητα οι διαρρήκτες συνήθως επιλέγουν πολυσύχναστες παραλίες πιο απομακρυσμένες από τις πόλεις, όπου οι χώροι στάθμευσης δεν είναι άμεσα ορατοί από τους λουόμενους και έτσι δρουν ανενόχλητοι.
Ωστόσο, το αστυνομικό δελτίο σχεδόν καθημερινά περιλαμβάνει συλλήψεις αλλοδαπών – στη συντριπτική τους πλειοψηφία Κινέζων – που «προσφέρουν έναντι αμοιβής υπηρεσίες μασάζ» στις παραλίες.
Δύο ακόμη αδικήματα που μπαίνουν στο στόχαστρο των αστυνομικών σε τουριστικές περιοχές είναι η άγρα πελατών (προσέλκυση τουριστών κυρίως προς συγκεκριμένες επιχειρήσεις) και το παρεμπόριο. Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ συστήνουν στους πολίτες, καθώς ξεκινά σταδιακά το πρώτο κύμα των αδειούχων του φετινού καλοκαιριού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί από τη στιγμή που θα φύγουν από το σπίτι για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Λόγω των συχνών περιπολιών από τις ομάδες ΔΙΑΣ στις γειτονιές οι κλοπές – διαρρήξεις σπιτιών έχουν μειωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες σε σχέση με άλλες χρονιές, ωστόσο οι αστυνομικοί λένε πως πρέπει τηρούνται ορισμένα μέτρα ασφαλείας.

Συμβουλές για όσους φεύγουν λόγω άδειας
Ειδικότερα, ανάμεσα στις συμβουλές που δίνουν είναι πριν φύγουν από το σπίτι να βεβαιωθούν ότι οι πόρτες και τα παράθυρα είναι καλά ασφαλισμένα και να μην αφήνουν σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψουν ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζουν.
Επιπλέον, οι πολίτες να μην αφήνουν μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο, γιατί είναι «κράχτες» της απουσίας και να αποφεύγουν να αφήνουν σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.
Ακόμη οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, καλό θα είναι να μην αναρτούν στο προφίλ τους καταστάσεις ή άλλα ενδεικτικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι λείπουν από το σπίτι τους για διακοπές και ειδικά το χρονικό όριο της άδειας.
Η ΕΛΑΣ συνιστά ακόμη στους πολίτες το σπίτι να μη δείχνει «εντελώς κλειστό», υποδηλώνοντας έτσι την απουσία, και να τοποθετήσουν εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού, να ενεργοποιήσουν, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού και να μην αφήνουν μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας.

Συμβουλές για τις διακοπές
Οι πολίτες δε θα πρέπει να αφήνουν ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές, πιστωτικές κάρτες, γυαλιά ηλίου, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, ακόμα και ρούχα στις παραλίες και να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ) με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.
Στην περίπτωση που χρησιμοποιούν μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή) να μην αφήνουν πολύτιμα αντικείμενα σε αυτό ή να τα τοποθετήσουν σε μη ορατό σημείο.
Επιπλέον, εφόσον σκοπεύουν να νοικιάσουν αυτοκίνητο, να ελέγχουν εάν διαθέτει τα βασικά συστήματα ασφαλείας, έτσι ώστε να κλειδώνουν όλες οι πόρτες και όταν βρίσκονται στην παραλία, να μην αφήνουν μισάνοιχτα τα τζάμια, γιατί συχνά αυτό το εκμεταλλεύονται διαρρήκτες. Παράλληλα – εφόσον αυτό είναι εφικτό – να σταθμεύουν το αυτοκίνητο σε σημείο που να μπορούν να το ελέγχουν ανά πάσα στιγμή.