Ισχυροποιημένη διοικητικά και οικονομικά η Καλαμάτα μετά τις αρχαιρεσίες για το νέο Δ.Σ


ΚΕΡΔΙΣΑΝ» ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΔΕΔΟΥΣΗΣ… ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΜΠΟΥΓΕΡΗ

ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΡΑΛΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Του Νίκου Μπαλόπουλου

Πολλά τα οφέλη που προέκυψαν για την ομάδα της Καλαμάτας μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης και των Αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ., σε τέτοιο σημείο που να κάνουν πιο εφικτή από ποτέ, τα τελευταία χρόνια, την επιστροφή της Μαύρης Θύελλας στη Β΄ Εθνική.
Βασικότερο όλων η συγκρότηση ενός ισχυρού Διοικητικού Συμβουλίου, που δεν θα βασίζεται στο χάραγμα πολιτικής από τον έναν, δηλαδή τον Γιώργο Ράλλη, αλλά από τη συλλογικότητα και την ενσωμάτωση αξιόλογων επιχειρηματιών, παραγόντων και ανθρώπων του ποδοσφαίρου.
Ο κ. Ράλλης παραμένει βεβαίως σταθερά στο διοικητικό συμβούλιο, έχοντας όμως στο πλευρό του ορεξάτους, ικανούς και με όραμα παράγοντες, όπως είναι ο Ηλίας Παπακωνσταντίνου, αλλά ουσιαστικά και η πλευρά Παπασταθόπουλου, γεγονός το οποίο μπορεί ν’ ανεβάσει επίπεδο την ομάδα σε όλα τα επίπεδα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η διαδικασία ξεκίνησε γύρω στις 10.30 π.μ. της Κυριακής, παρουσία περίπου 150 φιλάθλων και μελών της Καλαμάτας, και με έκδηλη την ανησυχία για την επόμενη μέρα, αλλά πιο έντονη την επιθυμία να ολοκληρωθεί ιδανικά η διαδικασία, προκειμένου να μπουν τα θεμέλια για την ισχυροποίηση της ομάδας. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, οι πρώην πρόεδροι Λυκούργος Γαϊτανάρος, Τάκης Ανδριανόπουλος, Σωτήρης Καμπουγέρης, ο πρόεδρος των Παλαιμάχων Μανώλης Θεοδώρου, παλαίμαχοι, μέλη της ΕΠΣΜ και της Διαιτησίας και ο Ομοσπονδιακός προπονητής Βασίλης Γεωργόπουλος, ενώ «πέρασε» από το «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» και ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ Αριστείδης Σταθόπουλος, βάζοντας τον τελευταίο ψήφο.
Ιδιαίτερη και δυναμική η παρουσία των οργανωμένων, περίπου 30 τον αριθμό και αισθητή η απουσία εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής ή άλλων φορέων.
Το ξεκίνημα έγινε με τον ορισμό της Εφορευτικής Επιτροπής, την οποία αποτέλεσαν οι Γιώργος Ζήσης, Τάκης Γκέκας, Κώστας Γυφτέας και ο λογιστής κ. Μπαζάνης.

Ο οικονομικός απολογισμός και η… χρηματοδότηση εκ των έσω
Ο Γιώργος Ράλλης ανέβηκε στο βήμα και αφού προέκυψε ο επιθυμητός αριθμός των παρευρισκόμενων ταμειακώς εντάξει μελών, προχώρησε τη διαδικασία, ξεκινώντας από τον οικονομικό απολογισμό. Μίλησε αρχικά για την περυσινή σεζόν και τα λάθη που έγιναν, κάνοντας λόγο για αγωνιστική υπαιτιότητα και διοικητικές αδυναμίες που έφεραν την αποτυχία, ενώ παρουσίασε στη συνέχεια κάποια νούμερα.
Τα έξοδα της ομάδας έφθασαν τις 213.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 140.000 ήταν η μισθοδοσία, οι 24.000 τα έξοδα των εντός έδρας παιχνιδιών, οι 21.000 έξοδα σε ΕΠΣΜ και ΕΠΟ, οι 15.600 πήγαν σε Εφορία, ΙΚΑ, ενώ τα υπόλοιπα έξοδα ήταν 12.500 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά τόνισε ότι 54.500 ευρώ ήταν τα έσοδα από τα εισιτήρια, τους λαχνούς και τις εκδηλώσεις, ενώ η διαφορά καλύφθηκε εκ των έσω, με χρηματοδότηση δηλαδή των μελών της διοίκησης και κάποιων χορηγών. Τόνισε πάντως ότι δεν υπάρχουν οφειλές σε ποδοσφαιριστές, προπονητές, κ.ά, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο χρέος που έχει η ομάδα από το παρελθόν προς το ΙΚΑ και το οποίο είναι γύρω στις 50.000 – 55.000 ευρώ.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η ομάδα πρέπει να δίνει κάθε χρόνο γύρω στις 15.000 με 20.000 ευρώ, όμως αισιοδοξεί ότι θα υπάρξει ρύθμιση και επιμήκυνση καταβολής των χρημάτων.

Καμία συζήτηση με προπονητή και παίκτες
Αφού έκλεισε το συγκεκριμένο κομμάτι, ο κ. Ράλλης προχώρησε στο επόμενο, τονίζοντας ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση με υποψήφιους προπονητές και παίκτες και πως όποιος ποδοσφαιριστής επιθυμεί μπορεί να μείνει ελεύθερος, ζητώντας απλά το δελτίο του. Θα ξεκινήσει νέος σχεδιασμός και η ομάδα θ’ αρχίσει κυριολεκτικά από το μηδέν.

Η επόμενη μέρα
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Καλαμάτας επισήμανε ότι στο διάστημα το οποίο προηγήθηκε υπήρξαν πράγματι κάποιες επαφές με τους κ.κ. Κούγια, Ντάβαρη, που δεν ευδοκίμησαν, και πως κανείς εξ αυτών δεν είναι στα πλάνα του, όμως η ομάδα είναι πάντα ανοιχτή στη βοήθεια των Μεσσήνιων επιχειρηματιών. Τόνισε την αισιοδοξία του για την επόμενη μέρα, καθώς το Δ.Σ. θα είναι πιο ισχυρό μέσα από την ενσωμάτωση σημαντικών, ισχυρών παραγόντων, που θα συνεισφέρουν έντονα οικονομικά.

Η εισήγηση για την αλλαγή του ονόματος και η παρέμβαση Καμπουγέρη
Ακολούθως ο κ. Ράλλης πρότεινε την προσθήκη του «Μαύρη Θύελλα» ως συνέχεια του Π.Σ. Η Καλαμάτα, όμως τελικά η πρόταση δεν προχώρησε, κυρίως λόγω της τοποθέτησης του Σωτήρη Καμπουγέρη, που επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ο κ. Καμπουγέρης παίρνοντας την πάσα και ανοίγοντας τη διαδικασία τοποθέτησης των παρευρισκόμενων, αφού τόνισε τα λάθη τα οποία έγιναν στα τέσσερα χρόνια διοίκησης από την πλευρά του Γιώργου Ράλλη, στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα του ονόματος, λέγοντας ότι δεν μπορεί να περάσει το Π.Σ. Η Καλαμάτα – Μαύρη Θύελλα, καθώς θα ήταν όπως το Ολυμπιακός – Θρύλος, Παναθηναϊκός – Βάζελος και κάτι ανάλογο. Επισήμανε ότι έχει χυθεί αίμα για το όνομα της Καλαμάτας, η οποία εκπροσωπεί την πόλη.
Κλείνοντας ο σημαντικός αυτός παράγοντας τόνισε ότι η ομάδα θα πρέπει να είναι καλυμμένη από παντού για να προχωρήσει, κάτι που δεν έγινε πέρυσι από τη διοίκηση, ενώ εξέφρασε ερωτηματικά γύρω από τον οικονομικό απολογισμό.

Η παρέμβαση Φάββα
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο παλαίμαχος Γιώργος Φάββας, ο οποίος επίσης μετέφερε τις διαφωνίες του σχετικά με την πρόταση αλλαγής του ονόματος, ενώ πίστωσε πολλά λάθη στην προηγούμενη διοίκηση και ακόμη περισσότερο τις εστιάσεις του κ. Ράλλη στα οικονομικά θέματα.
Επισήμανε ότι ο απολογισμός θα έπρεπε να επιφέρει παρουσίαση αναλυτικής κατάστασης, και όχι τοποθέτηση μερικών δευτερολέπτων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο κενό των 150.000 περίπου ευρώ, μεταξύ των εσόδων και των εξόδων. Ζήτησε να μάθει ποιοι έβαλαν τα χρήματα, εάν τα έβαλαν τα μέλη της διοίκησης ή κάποιοι άλλοι παράγοντες.

Η αγωνία των οργανωμένων
Λόγο πήραν και οι οργανωμένοι φίλαθλοι μέσω του εκπροσώπου τους, Γιώργου Ψυχάρη, που ζήτησε καλύτερες συνθήκες, οργάνωση και προστασία της ομάδας, αλλά βεβαίως και αποτελέσματα. Τοποθέτηση υπήρξε και από το μέλος Χρήστο Γεωργακίλα, που μετέφερε τα ερωτήματά του σχετικά με την περυσινή τοποθέτηση – εμπλοκή του κ. Κουράτολο γύρω από την ομάδα αλλά και αυτά που έχουν να κάνουν με τις αποχωρήσεις μελών της διοίκησης.

Θέση ο εκπρόσωπος του Παπασταθόπουλου, Τάκης Δεδούσης
Αφού ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση μελών και φίλων, το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, Τάκης Δεδούσης, που μετέφερε την επιθυμία του διεθνούς αμυντικού να συνεισφέρει. Τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα, όμως ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος θα είναι κοντά. Ταυτόχρονα ανέφερε πως πρέπει να δραστηριοποιηθούν άνθρωποι οι οποίοι έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στο παρελθόν, όπως Γιατράκος, Καμπουγέρης, Δαμήλος, ενώ εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του στα απειλητικά τηλεφωνήματα προς το πρόσωπό του, όπου του ζητούσαν να μην ασχοληθεί με τα διοικητικά.

Το όραμα Παπακωνσταντίνου και το θερμό χειροκρότημα
Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε ο Ηλίας Παπακωνσταντίνου, ο άνθρωπος που μπορεί να δώσει την πλέον ώθηση και να αποτελέσει μαζί με τον Γιώργο Ράλλη και τον Θόδωρο Παπαθεοδωρίδη, την τριάδα… πυρός για τη Μαύρη Θύελλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Καλαμάτας χειροκροτήθηκε έντονα μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, η οποία μετέφερε και την πρόθεση του ιδίου και των υπολοίπων μελών… «Η ομάδα πρέπει να ταυτίζεται με την πόλη και η πόλη με την ομάδα. Οι άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να πορευτεί θα πρέπει να είναι η λειτουργία γραφείων και ο ορισμός εκπροσώπου Τύπου, ως αρχή. Στη συνέχεια το προπονητικό κέντρο, κάτι που θα χρειαστεί χρόνο, η λειτουργία Ακαδημιών σε άλλο επίπεδο, και βεβαίως το μάρκετινγκ. Γι’ αυτά μπορούμε να δεσμευτούμε σε βάθος χρόνου ότι θα τα κάνουμε. Όσον αφορά το αγωνιστικό, εκεί παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες».

Ψήφισαν 78… 70 τα έγκυρα και εμπιστοσύνη σε Ράλλη και υπολοίπους
Αφού ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις, και με έντονη την πίεση του χρόνου, ξεκίνησε η διαδικασία των εκλογών. Αν και στο ξεκίνημα είχε γίνει λόγος για μόλις 44 ταμειακώς εντάξει μέλη, τελικά σταδιακά ο αριθμός αυξήθηκε και ψήφισαν 78, όμως οι οκτώ ψήφοι βγήκαν άκυροι. Από τους 70 ο Γιώργος Ράλλης πήρε 61 σταυρούς και ακολούθησαν οι Θόδωρος Παπαθεοδωρίδης (49), Χρήστος Λουκάς (42), Ηλίας Παπακωνσταντίνου (36), Τάκης Δεδούσης (36), Άκης Δάλλας (29) και Αλκιβιάδης Καραγιάννης (22).
Η ολοκλήρωση της καταμέτρησης έφερε ένα σύντομο χειροκρότημα από τους λίγους που είχαν παραμείνει στην αίθουσα, με τον Γιώργο Ράλλη να κάνει τις πρώτες «προγραμματικές δηλώσεις»… «Μπορώ να πω ότι είμαστε πιο ισχυροί, κυρίως οικονομικά. Ξεκινάμε δουλειά και σχεδιασμό. Από αύριο όταν και θα συγκροτηθούμε σε Σώμα, καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις για παίκτες, προπονητές, γραφεία. Είμαστε σίγουρα πιο ισχυροί και είναι βέβαιο ότι θα διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα. Το ίδιο είχαμε πει και πέρυσι, δεν τα καταφέραμε, αλλά τώρα είμαι πιο αισιόδοξος. Είμαστε πιο πολλοί, πιο ισχυροί, πιο καλυμμένοι όσον αφορά τα οικονομικά. Θέλουμε όμως τη βοήθεια και τη στήριξη του κόσμου. Κάντε αρχή από τα διαρκείας και τη λαχειοφόρο αγορά που ξεκίνησε. Θα ζητήσουμε και βοήθεια μέσω χορηγιών, όπως για παράδειγμα τη φανέλα, ήδη έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις, ενώ ευελπιστούμε σε στήριξη μέσω των εισιτηρίων διαρκείας από τον κόσμο. Όποιος θέλει να βοηθήσει είμαστε ανοιχτοί. Δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν. Όσον αφορά το προπονητήριο μίλησα με τον Μέρκο Ντερίμ, μου είπε για μια μελέτη και την πιθανότητα χορηγίας για να προχωρήσει το έργο εφόσον ξεπεραστούν τα προβλήματα στη συγκεκριμένη έκταση ανάμεσα σε Δήμο και κατοίκους. Πρώτα όμως θα βρεθούμε για να συγκροτηθούμε σε Σώμα, ως νέο Δ.Σ. και μετά θα ξεκινήσουμε. Λογικά θα είμαι εγώ ως οδηγός, όμως όλοι θα είμαστε ίσοι και θα λειτουργούμε συλλογικά. Με ρωτάτε για το θέμα του προπονητή. Ο κ. Γκόφας είναι τόσο κοντά και τόσο μακριά ως όλοι οι προπονητές. Κρίθηκε εκ του αποτελέσματος, δεν τα καταφέραμε, αλλά δεν είμαι μόνο δική του η ευθύνη. Θα κλείσουμε προπονητή, θα ισχυροποιήσουμε την ομάδα με σημαντικούς παίκτες αλλά θα υπάρχει χώρος και για τα νέα παιδιά. Δεν κρατάμε με το ζόρι κανέναν και κανείς δεν έρχεται με το ζόρι. Ο Ζαχαρόπουλος είναι δανεικός από τον Πανιώνιο, οι μικροί έπαιξαν και θα έχουν χώρο και στη συνέχεια. Θα παίζουν οι καλύτεροι είτε είναι Καλαματιανοί, είτε όχι, μικροί ή μεγαλύτεροι».