Καταδικάσθηκε οδοντίατρος για τοκογλυφία στην Καλαμάτα


Για τοκογλυφία κατ’ εξακολούθηση καταδικάσθηκε χθες το μεσημέρι από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ένας Ιρανός οδοντίατρος (που έκανε και βελονισμό), ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια δραστηριοποιούνταν στη Μεσσηνία, ενώ τώρα βρίσκεται στο  Λονδίνο.
Τον οδοντίατρο κατήγγειλε και μήνυσε για τοκογλυφία καταστηματάρχης της Καλαμάτας, ενώ η δίκη είχε αναβληθεί τρεις φορές. Χθες, παρά το αίτημα αναβολής που κατατέθηκε από το δικηγόρο του, το δικαστήριο αποφάσισε την εκδίκαση της υπόθεσης.
Ο Ιρανός καταδικάσθηκε σε 16 μήνες φυλάκισης με 3ετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 3.000 ευρώ.
 
Άλλα έδωσε, άλλα ήθελε
Η καταστηματάρχης που κατέθεσε τα όσα έζησε από το 2008 με την υπόθεση αυτή, ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη και χρειάσθηκε πολλές φορές το δικαστήριο να την παρακαλέσει να ηρεμήσει.
Όπως εξήγησε κατά την κατάθεσή της, άνοιξε κατάστημα στην Καλαμάτα το 2002.  Κάποια στιγμή προς το 2004 που χρειάσθηκε οδοντιατρικές παρεμβάσεις, πήγε στον κατηγορούμενο Ιρανό, ο οποίος είχε ιατρείο σε διαμέρισμα στην Καλαμάτα. Από εκεί γνωρίσθηκαν και ανέπτυξαν οικογενειακή σχέση.
Σημείωσε ότι περίπου το 2008 άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα με την επιχείρησή της και καθώς είχε «ανοίγματα» σε προμηθευτές για εμπορεύματα, αναζήτησε τράπεζα για να λάβει ένα δάνειο.
Για τη σύναψή του της ζήτησαν εγγυητή και επειδή δεν ήθελε να ενημερώσει τους γονείς της καθώς είναι υπέργηροι, το ζήτησε από τον οδοντίατρο. Όπως κατέθεσε η ίδια, αρχικά της απάντησε καταφατικά, αλλά την επόμενη ημέρα τής είπε πως δε θέλει η σύζυγός του. Ωστόσο, προθυμοποιήθηκε να της δώσει τα χρήματα ο ίδιος. Στην αρχή δίστασε, αλλά μετά, καθώς είχε μεγάλη ανάγκη, δέχτηκε την πρότασή του.
Τη δάνεισε 33.000 ευρώ, όμως, καθώς λόγω δραστηριότητας αυτή διατηρούσε μπλοκ επιταγών, της ζήτησε να του δώσει επιταγές ύψους 43.000 ευρώ, δηλαδή 10.000 ευρώ περισσότερα. Τα χρήματα, όπως διευκρίνισε, της τα έδωσε τμηματικά από το Μάρτιο του 2008. Αρχικά 1.500 ευρώ για τα οποία της πήρε επιταγή 3.000 ευρώ με ημερομηνία είσπραξης 31/10/2008. Ακολούθως: 12.000 ευρώ και πήρε επιταγή για 14.500 ευρώ, 13.500 ευρώ και πήρε επιταγή 16.500 ευρώ, 6.000 ευρώ και πήρε επιταγή 9.000 ευρώ.
 
Απειλές και εκβιασμοί
Στη συνέχεια, όπως κατέθεσε, από το καλοκαίρι του 2008 και πριν παρέλθει η προθεσμία της πρώτης επιταγής, ο κατηγορούμενος οδοντίατρος πήγαινε από το κατάστημά της ή της τηλεφωνούσε και την απειλούσε για τα λεφτά, όπως και να μην πει ότι είναι μεγαλύτερες οι επιταγές. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε, έπαιρνε πράγματα από το μαγαζί χωρίς ποτέ να τα πληρώσει, ενώ της έλεγε ότι, αν δεν του δώσει τα λεφτά, θα βάλει Γεωργιανούς να τη σκοτώσουν.
Η καταστηματάρχης είπε ότι της δημιούργησε μεγάλες φασαρίες στο κατάστημά της, ενώ είχε τρομοκρατηθεί και τα βράδια φοβόταν να κυκλοφορήσει μόνη της. Εξαιτίας των απειλών και των εκβιασμών του, πριν από τη λήξη της πρώτης επιταγής, του έδωσε άλλη μία με 2.400 ευρώ που έληγε νωρίτερα, προκειμένου να τον βεβαιώσει ότι θα εξοφλήσει το χρέος της. Επίσης, τα Χριστούγεννα του 2008 του έδωσε μια συναλλαγματική 1.200 ευρώ.
Εκείνη την περίοδο ο κατηγορούμενος της έστειλε και συντηρητική κατάσχεση του σπιτιού της για 3.000 ευρώ, ενώ προχώρησε και σε διαταγή πληρωμής.
Ωστόσο, όπως κατέθεσε, το μαρτύριό της δε σταμάτησε. Τον Ιανουάριο ξαναπήγε στο κατάστημά της και την απείλησε ότι για να ξεμπλέξει πρέπει να του δώσει 50.000 ευρώ, αλλιώς θα πάθει ζημιά.
Τελικά, έπειτα από ενημέρωση και του πατέρα της, μέχρι τον Ιούλιο του 2009 κατέθεσαν για τον κατηγορούμενο στο Ταμείο Παρακαταθηκών 33.000 ευρώ, ενώ συνολικά του έχει καταβάλει  37.000 ευρώ.
Επίσης, κατέθεσαν ως μάρτυρες και ο πατέρας της, αλλά και τακτική πελάτισσα του καταστήματός της, η οποία βεβαίωσε ότι είχε ακούσει τον κατηγορούμενο να της ζητά πράγματα, ενώ στη συνέχεια η καταστηματάρχης τής αποκάλυψε όλη την αλήθεια.
Τελικά, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τοκογλυφία.

Της Βίκυς Βετουλάκη