Κόντρα Επιμελητηρίου με δημάρχους για τη Ryanair


Χθες το βράδυ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα της αποπληρωμής των 60.000 ευρώ στην εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, ποσό που, σύμφωνα με το Επιμελητήριο, είχαν αναλάβει να πληρώσουν εξ ολοκλήρου οι Δήμοι του νομού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση, παρά τις προσκλήσεις, παρευρέθη μόνο ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας.
Τη συζήτηση άρχισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιάτης, που έκανε μιαν αναδρομή στη σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρεία, στις 12 Νοεμβρίου 2012 στο Δημαρχείο Καλαμάτας, με 60.000 ευρώ που θα πλήρωναν οι Δήμοι.
Έπειτα έκανε έναν απολογισμό της κίνησης της γραμμής μέχρι σήμερα, ενώ ενημέρωσε ότι, παρά τις συνεχόμενες ενοχλήσεις προς τους Δήμους, κανένας δεν απαντά. Μάλιστα, έφθασε στο σημείο να στείλει εξώδικο, χωρίς πάλι να λάβει απάντηση, για τα χρήματα που αναλογούν στον κάθε Δήμο, πλην του Δήμου Πύλου- Νέστορος που αναγνώρισε την υποχρέωσή του.
Στη συνέχεια σχολίασε την απόφαση της εταιρείας να μειώσει μονομερώς τις πτήσεις προς Καλαμάτα, κάτι που το Επιμελητήριο δεν έχει ακόμα αποδεχτεί, ενώ το ποσό που ζητά για το 2014 είναι 25.000 ευρώ, ωστόσο ακόμα εκκρεμεί η εξόφληση του 2013.
Τότε, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ρώτησε το δήμαρχο Καλαμάτας, αν αποδέχεται την οφειλή των 11.600 ευρώ που αντιστοιχεί στο Δήμο Καλαμάτας.
Ο κ. Νίκας, φανερά εκνευρισμένος, δήλωσε προσβεβλημένος, λέγοντας ότι δεν πήγε στη συνεδρίαση για να τον κατηγορήσουν και ότι θα έπρεπε να τον σεβαστούν. Επιπλέον, δήλωσε ότι, για να δοθούν αυτά τα χρήματα, πρέπει να λάβει έναν προϋπολογισμό και ποιοι τα επιμερίζονται, αφού θεωρεί αδιανόητο να μην συμβάλουν στο ποσό άμεσα ενδιαφερόμενοι, όπως οι ξενοδόχοι, οι καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα τουριστικά γραφεία κ.λπ.
Παράλληλα, δήλωσε ότι μόνο μια φορά οι Δήμοι κάλυψαν όλο αυτό το ποσό και δε θα ξαναγίνει, καθώς πρέπει να συμβάλουν και οι επαγγελματίες, κάτι που νόμιζε ότι ισχύει ήδη.
Τέλος, ο κ. Νίκας αποχώρησε, αφού είχε μια υποχρέωση, όπως είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή. Εν συνεχεία διαβάστηκε επιστολή που απέστειλε ο κύριος Γκούμας, ο οποίος τότε είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τη χρηματοδότηση της γραμμής, επιφυλάξεις στις οποίες απάντησε ο κ. Μανιάτης.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση