Λαμπερή πρεμιέρα, έπεται συνέχεια στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (φωτογραφίες & βίντεο)


Η Καλαμάτα από χθες το βράδυ βρίσκεται στο κέντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αφού η έναρξη του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού είναι πλέον γεγονός.
Το Μέγαρο Χορού, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Κ. Τασούλα, ήταν κατάμεστο για την πρεμιέρα, όπου παρουσιάστηκε η παράσταση του πολυαγαπημένου στην Ελλάδα Nederlands Dans Theater.
Το παγκοσμίως γνωστό σχήμα από την Ολλανδία μάς συνέστησε την ομάδα των νεώτερων δεξιοτεχνών του, 17 έως 23 ετών. Ισορροπώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στη σύγχρονη ελευθερία και την κλασική εκλέπτυνση, παρουσίασε τέσσερις χορογραφίες: Gods and Dogs (2008), Shutters Shut (2003), Subject to Change (2003), Cacti (2008, πρεμιέρα 2010). Η παράσταση δόθηκε και με την υποστήριξη της Βασιλικής Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα
Για σήμερα, στις 20.00, στο Μέγαρο Χορού – Στούντιο, έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί το σόλο του Κριστιάν Ριζό, που ερμηνεύει ο Τούρκος χορευτής Κερέμ Γκελεμπέκ. Πρόκειται για μια χορευτική σπουδή στην εξορία, εσωτερική και εξωτερική. Το sakınan goze cop batar (τούρκικη παροιμία που σημαίνει «το μάτι που θα προστατέψεις είναι αυτό που θα πληγωθεί») συνθέτει με μεγάλη απλότητα και εξαιρετική ευαισθησία ποιητικά-εικαστικά επεισόδια από τη διαδρομή ενός μετανάστη.  Αργότερα, στις 22.00, στην Κεντρική Αίθουσα, θα έχουμε τη δεύτερη παράσταση του σχήματος Nederlands Dans Theater.
Στις σημερινές παραστάσεις θα βρεθούν ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς.
Αύριο στις 20.00, στο Μέγαρο Χορού – Στούντιο, έχει προγραμματιστεί η παράσταση l’association fragile / christian rizzo  sakınan goze cop batar  και στις 22.00, στο αμφιθέατρο Κάστρου, θα παρουσιαστεί το έργο Badke. Εδώ, αναδεικνύεται το στοιχείο της συνύπαρξης, εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας Βέλγων και Παλαιστίνιων καλλιτεχνών: Αντλώντας από τον παραδοσιακό χορό dabke της Παλαιστίνης και ενσωματώνοντας ετερογενή στοιχεία όπως η καποέιρα και το χιπ-χοπ, η παράσταση αποτελεί ευτυχή συνένωση πολιτισμικών παραδόσεων διαφορετικών λαών, η οποία μέσα από τη δόνηση των σωμάτων μεταφέρει έναν υποβλητικό κραδασμό.
Την Κυριακή, στις 12.00, 19.00, 20.30, 22.00, στο Μέγαρο Χορού – Κεντρική Αίθουσα, θα παρουσιαστεί ένας τελείως διαφορετικός χορογραφικός κόσμος, άυλος και άχρονος, ένα σύμπαν καμωμένο από εφήμερα, άπιαστα υλικά – ήχους, φως, φυσαλίδες, αφρό. Όλα τα παραπάνω  συνυπάρχουν στο έργο Evaporated Landscapes της Δανέζας Μέττε Ίνγκβαρτσεν, η οποία ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες. Το Evaporated Landscapes είναι το πρώτο από μια σειρά τεσσάρων έργων με τα οποία η χορογράφος αγγίζει τα θέματα των ορίων ανάμεσα στο τεχνητό και το φυσικό και διερευνά τις σχέσεις ανάμεσα στα έμψυχα όντα και τον άψυχο, αλλά γεμάτο ενέργεια, κόσμο που τα περιβάλλει. Στις 22.00, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου, θα παρουσιαστεί και πάλι η παράσταση Badke.