Λ. Ρακιντζής: «Να πληρώνουν με επιφύλαξη τις οφειλές προ του 2010 οι δημότες Βουφράδος»


ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΩΝ

Συνάντηση με τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λεονάρδο Ρακιντζή, είχε ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, παρουσία και του νομικού συμβούλου του Δήμου, για το γνωστό θέμα που έχει δημιουργηθεί από την κατάχρηση ποσού των λογαριασμών ύδρευσης στη Βουφράδα, με αποτέλεσμα δημότες να έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς και να φαίνεται ότι οφείλουν. Αυτό αφορά στην περίοδο προ του έτους 2010 και για διάστημα περίπου μιας δεκαετίας.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η διενέργεια οικονομικού ελέγχου των τελών ύδρευσης της Δ.Ε. Βουφράδος για τα έτη προ του 2010.

Δεν προλαβαίνουν
Ο δήμαρχος Μεσσήνης ζήτησε τη βοήθεια του επιθεωρητή για την επίσπευση των διαδικασιών ελέγχου από τους οικονομικούς επιθεωρητές, κάτι που είχε ζητήσει από την οικονομική επιθεώρηση το έτος 2012, αλλά και πρόσφατα με σχετικά έγγραφα.
Όπως ανέφερε ο κ. Ρακιτζής, η υπηρεσία της Οικονομικής Επιθεώρησης καταργήθηκε και συγχωνεύτηκε με αυτήν του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Οι 19 υπάλληλοι που τη στελεχώνουν είναι αδύνατο να διεξάγουν έρευνα για τις 5.000 καταγγελίες που εκκρεμούν ήδη σε αυτήν.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης συζήτησε με τον κ. Ρακιντζή την υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να μπορούν οι δημότες να εξοφλούν τις τρέχουσες οφειλές, μετά το 2010 και να μην πληρώνονται οι προηγούμενες (προ του 2010) μέχρι να ξεκαθαρίσει νομικά το θέμα. Ο κ. Ρακιτζής, ωστόσο, το απέκλεισε λόγω του νομικού πλαισίου και του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Με επιφύλαξη
Ο κ. Ρακιντζής πρότεινε ο Δήμος Μεσσήνης να ζητήσει από τους δημότες να πληρώνουν τις οφειλές προ του 2010 με επιφύλαξη, αξιοποιώντας τις διατάξεις του Ν. 4257/2014 που αφορά στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και ισχύει έως 13/8/2014.
Ο κ. Αναστασόπουλος σε συνέντευξη Τύπου χθες κάλεσε τους δημότες να αξιοποιήσουν τις διατάξεις αυτού του νόμου, πληρώνοντας τις οφειλές τους με επιφύλαξη και χωρίς προσαυξήσεις.
Επίσης, υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε, μέσω δικαστικής οδού, τις διαδικασίες καταλογισμού των οφειλών προ του 2010 στους καταχραστές.
Σε περίπτωση θετικής έκβασης, ο Δήμος δεσμεύεται να επιστρέψει τα καταβληθέντα στους δημότες οι οποίοι ενδεχομένως πλήρωσαν το λογαριασμό της ύδρευσης για δεύτερη φορά.