Περάστε από το ταμείο του Δήμου Καλαμάτας… για να μην τρέχετε


Μέχρι τις 14 Αυγούστου

Με ευνοϊκούς όρους για τους πολίτες ο νόμος ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Χιλιάδες χρεωστικά σημειώματα από το Δήμο Καλαμάτας έχουν κατακλύσει το τελευταίο διάστημα τις εισόδους των πολυκατοικιών και τα γραμματοκιβώτια των οικιών των δημοτών που οφείλουν μικρά ή μεγάλα ποσά. Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί που ανέφερε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Π. Μπουζιάνης. Για χρέη πάνω από 300 ευρώ έχουν σταλεί περίπου 5.000 ειδοποιητήρια, ενώ για χρέη από 100 έως 300 ευρώ περίπου 6.000.
Δηλαδή, δεν υπάρχει οικογένεια στο Δήμο που να μην του χρωστάει. Οι δημότες, βέβαια, δεν έχουν άλλον τρόπο, παρά να προσέλθουν στο δημοτικό ταμείο, διότι σε διαφορετική περίπτωση η Δημοτική Αρχή είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε δέσμευση του ΑΦΜ κατ’ αρχάς, αλλά και σε αναγκαστική κατάσχεση στη συνέχεια.
Όπως σημείωσε, όμως, ο κ. Μπουζιάνης, αυτή την περίοδο η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους οφειλέτες, αφού «τρέχει» ο Νόμος 4257/2014 περί ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο οποίος αποτελεί ανάσα για τους χιλιάδες οφειλέτες, πολίτες και επιχειρήσεις, που χρωστούν στους Δήμους.
Μέχρι σήμερα, για να τύχουν των διατάξεων του παραπάνω νόμου, έχουν προσέλθει περίπου 500 δημότες, αλλά η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι μέχρι τις 14 Αυγούστου που λήγει η προθεσμία θα πρέπει όλοι οι οφειλέτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, μια και οι όροι είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί. Όπως ανέφερε, οφειλή 21.000 ευρώ με τη ρύθμιση έφτασε στα 2.500 ευρώ, ενώ οφειλή 12.000 ευρώ στα 1.000 ευρώ.
Σε αυτή τη διαδικασία υπάγονται και οι δημότες των πρώην Δήμων Άριος, Αρφαρών και Θουρίας, οι οποίοι μετά τον “Καλλικράτη” βρέθηκαν να οφείλουν μικρά ή μεγάλα ποσά στο νέο Δήμο Καλαμάτας. Και γι’ αυτούς, σύμφωνα με τον κ. Μπουζιάνη, η ρύθμιση είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή.
Με τη ρύθμιση, η οποία αποτελούσε πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους καταβάλλοντας έως και 100 δόσεις, απαλλασσόμενοι από προσαυξήσεις και πρόστιμα (πληρώνουν μόνον το κεφάλαιο της οφειλής σε εφάπαξ καταβολή). Οι οφειλέτες είναι εταιρείες, καταστηματάρχες, αλλά και φυσικά πρόσωπα, που μπορεί να χρωστούν από 300-500 ευρώ μέχρι και πολύ μεγαλύτερα ποσά.