Πολυλίμνιο: Παιχνίδια ορειβασίας στον Παράδεισο (φωτογραφίες)


Ξύπνημα στις 7.30. Συνάντηση στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας στις 8.20. Βόλτα μέχρι τα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας. «Πρωινή ανάβαση» στο λεωφορείο του κυρίου Μανώλη και ταξίδι προς το γνωστό άγνωστο Πολυλίμνιο…
Κάπως έτσι ξεκίνησε η Κυριακή της 27ης Ιουλίου για εμένα και για 13 ακόμα άτομα από Σουηδία, Γαλλία, Τουρκία και Πορτογαλία, εθελοντές της Κ.Α.ΝΕ., με το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας στην Καλαμάτα.
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Η Μάρτα Μπερνάρντες από το Αβέιρο της Πορτογαλίας, η οποία εκπαιδεύεται στην Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων (Κ.Α.ΝΕ) με το πρόγραμμα Λεονάρντο ντα Βίντσι, πριν από περίπου 2 μήνες συμμετείχε σε μία εξόρμηση του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας: «Αργκίρις, είναι τέλεια, πρέπει να πάμε μαζί με τα παιδιά του EVS» (σας δίνω μόνο την αυθαίρετη μετάφρασή μου από τα πορτογαλικά, για να περάσω το πνεύμα). Μου έδωσε και το τηλέφωνο του Κώστα του Ορειβατικού Συλλόγου και για να συντομεύουμε, μια πολυεθνική ομάδα νεολαίων βρέθηκε Κυριακή πρωί με τα νερά και τα σαντουιτσάκια στο λεωφορείο «προς το Πολυλίμνιο».
Τι είναι το Πολυλίμνιο; Πολλές λίμνες, καταρράκτες, δέντρα, βράχια, νερά, πράσινο, ομορφιά, ουρανός, χαρά, ευτυχία. Για την ομάδα των 13, το Πολυλίμνιο «είναι Άβαταρ», «δεν υπάρχει στην Τουρκία», «είναι ουάου», «είναι τρομακτικά άγριο», «πού κρυβόταν τόσο καιρό;».
Δεν ξέρω πόσα άτομα βρέθηκαν εκεί με τον Ορειβατικό και πόσα άτομα βρέθηκαν επειδή κάπου άκουσαν για τη μαγεία του μέρους, αλλά ξέρω πως όλοι και όλες μαγεύτηκαν από αυτό.
Έλα, όμως, που δεν είναι μόνο το μέρος. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας, ψημένος στα πιο τρελά υψόμετρα του κόσμου, έστησε για όλες και όλους παιχνιδότοπο στον παράδεισο αυτό. Παιχνίδια κατάβασης και ανάβασης, σημαδεμένες θέσεις για άλματα, καθοδήγηση στη διαδρομή. Ο Γιώργος και ο Μανώλης – φαντάζομαι και άλλα κρυφά ταλέντα του συλλόγου – απογείωσαν τον παράδεισο. Τέτοια άλματα δεν έχω ξαναδεί από κοντά (ναι, έχω υψοφοβία και δεν έκανα κανένα άλμα, αλλά δε βγήκα στιγμή από τα κρυστάλλινα νερά), τέτοια άνεση στην κατάβαση από άτομα που δεν είχαν ξανακάνει κάτι τέτοιο στη ζωή τους, είναι μαγεία.
Το πολύ στο Πολυλίμνιο αφορά στις πολλές λίμνες. Το πολύ στο Πολύ-πολυλίμνιο αφορά στις πολλές χαρές της εξόρμησης. Για πολυεθνικές συνεντεύξεις και εικόνες τρέλας μπείτε στο youtube του Ορειβατικού Συλλόγου. Μας υποσχέθηκαν ανάρτηση στο κανάλι τους. Εμείς δεν υποσχεθήκαμε τίποτα… αλλά με βλέπω στην επόμενη εξόρμηση έτοιμο να χτυπήσω την υψοφοβία!

Του Αργύρη Παπαδόπουλου