«Σπασμωδικές κινήσεις» Δήμου Τριφυλίας εν όψει ελέγχου από Συμβούλιο Ευρώπης για τις Θίνες


Άναυδοι έμειναν οι κάτοικοι και επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής της Ελαίας και του Αγιαννάκη βλέποντας συνεργεία του Δήμου Τριφυλίας να βάζουν «μπάρες» και να κόβουν τους δρόμους πρόσβασης στις παραλίες της περιοχής.
Στην Ελαία, στην Αγαλιανή – Βλασάδα και τον Αγιαννάκη μπήκαν τέτοιες μπάρες και «απαγορευτικά», όχι όμως και στους κάθετους δρόμους στην περίφημη – πια – και περιβόητη έκταση του επιχειρηματία Παππά, όπου και επιδιώκει να κατασκευάσει εταιρεία του εξοχικές – παραθεριστικές κατοικίες, κάτι με το οποίο είναι σφόδρα αντίθετο σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας με απόφασή του. Όλοι, πλην δύο «λευκών», ψήφισαν ότι η «επιχειρηματική επένδυση» δε συνάδει με την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία!
Το Σώμα, σε εκείνη τη συνεδρίαση, χαρακτήρισε εμπορική τη δραστηριότητα και μόνον, χωρίς αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, που, όπως τόνιζαν, θα καταστρέψει τη μοναδικότητα του φυσικού κάλλους της περιοχής και αντί να έχει θετικά αποτελέσματα για το μέλλον, θα έχει τα ακριβώς αντίθετα, οι δε συνέπειες αυτής της δραστηριότητας στο περιβάλλον, το οικοσύστημα, τη θαλάσσια χελώνα και τους ανθρώπους θα είναι αρνητικές.
Χθες, κάτοικοι και επισκέπτες τα έχασαν βλέποντας μηχανήματα και προσωπικό του Δήμου Τριφυλίας να βάζουν χωμάτινα εμπόδια και απαγορευτικές ταμπέλες στις οδούς – δρόμους πρόσβασης προς τις παρθένες και δαντελωτές παραλίες. Παραλίες που αποτελούν τον πυρήνα του οικοτόπου φωλεοποίησης – αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας και που όλα τα προηγούμενα χρόνια – εκτός από πέρυσι κάποια στιγμή – ήταν προσβάσιμες στον κόσμο!
Όλα αυτά, ωστόσο, δε γίνονται τυχαία! Ούτε έπιασε «ο πόνος» το Δήμο Τριφυλίας και την απερχόμενη σε λίγες εβδομάδες Δημοτική Αρχή για την περιοχή και την προστασία της, ούτε και νοιάστηκαν ξαφνικά για το οικοσύστημα και τη θαλάσσια χελώνα και τις αμμοθίνες! Την προσεχή εβδομάδα πρόκειται να επισκεφθεί την περιοχή Natuρa 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας» αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, για να διαπιστώσει εάν και κατά πόσο έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας, για τα οποία η Ελλάδα, η κυβέρνηση και ο Δήμος έχουν δεσμευτεί!
Την έντονη αντίδρασή του απέναντι στο «κλείσιμο» των δρόμων προς την παραλία της Ελαίας, της Αγαλιανής – Βλασάδας και του Αγιαννάκη εξέφρασε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Τ.Κ. Ελαίας, Άρης Σκλάβος. Μάλιστα, έκανε λόγο για αδιανόητες πρακτικές της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, «με εντολή δημάρχου», όπως του είπαν οι υπάλληλοι του Δήμου, και εξέφρασε απορίες και ερωτηματικά, «γιατί ο Δήμος δεν “έκλεισε” και τους άλλους δρόμους προς τη θάλασσα, για τους οποίους υπάρχουν και αποφάσεις αρχών και του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης;», αφήνοντας σαφέστατες αιχμές και υπαινιγμούς!

Του Ηλία Γιαννόπουλου