Στην Εισαγγελία Καλαμάτας το… «πάρτυ ανομίας» στην Οιχαλία


Προβληματισμούς δημιουργεί η «ανοχή» του δημάρχου Φ. Μπάμη στην όλη ιστορία
Συνέχεια στο θέμα των «αμαρτωλών γεωτρήσεων» στο Δήμο Οιχαλίας είχαμε τις προηγούμενες ημέρες, αφού η υπόθεση πλέον από την Εισαγγελία Κυπαρισσίας πέρασε σε αυτή της Καλαμάτας, η οποία και ξεκίνησε τη διερεύνηση των καταγγελιών, εξετάζοντας και το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών από την πλευρά του δημάρχου Φ. Μπάμη, αλλά και όσων εμπλέκονται στην ιστορία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το δημοσίευμα του «Θάρρους», στο τέλος Ιουνίου, η ΔΕΗ Καλαμάτας προχώρησε σε διακοπή της ηλεκτροδότησης των δύο γεωτρήσεων για οφειλές τριών (3) και πλέον ετών.
Ύστερα από την παραπάνω εξέλιξη, οι κάτοικοι που χρησιμοποιούσαν τις γεωτρήσεις δωρεάν συναντήθηκαν με τον κ. Μπάμη και εξετάστηκε η επαναλειτουργία τους, μέσω ρύθμισης του χρέους. Δηλαδή, το ποσό που είχε συσσωρευθεί, ύψους 11.000 και πλέον ευρώ, να το πληρώσουν οι δημότες (!) και όχι αυτοί που το δημιούργησαν.
Ο δήμαρχος, χωρίς δεύτερη συζήτηση και δίχως να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, εξουσιοδότησε πρόεδρο κοινότητας να προχωρήσει σε μερική ρύθμιση του χρέους, μέχρι τις αρχές του 2014. Επαναλαμβάνουμε, ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση ο Δήμος Οιχαλίας χρεώθηκε καταναλώσεις που ποτέ δεν έκανε, εκτός από τους «ημέτερους» παραγωγούς.
Η απόφαση εφαρμόστηκε και η ΔΕΗ επανασύνδεσε την ηλεκτροδότηση.
Όπως είναι φυσικό, η όλη ιστορία δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά, τα οποία θα απαντηθούν από την έρευνα της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Καλαμάτας. Η ουσία, όμως, του θέματος, παραμένει. Οι «παραγωγοί» με ονοματεπώνυμο, ανάμεσά τους και τοπικοί «άρχοντες», λειτουργούν σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, αποτελώντας κράτος εν κράτει. Συνεχίζουν ανενόχλητοι την «υπεξαίρεση» του νερού του Δήμου Οιχαλίας αρδεύοντας εκτάσεις απροσδιόριστες φορολογικά, έχοντας μάλιστα κλειδώσει τις γεωτρήσεις με δικά τους λουκέτα σαν να επρόκειτο για ιδιωτική περιουσία, χωρίς καμία αντίδραση από τους αιρετούς αρμόδιους αντιδημάρχους, που είναι πλήρως  ενήμεροι για την άνομη χρήση των πρώην κοινοτικών αντλιοστασίων που αποτελούν περιουσία του καλλικράτειου Δήμου Οιχαλίας και κατασκευάστηκαν με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς μητρώο παραγωγών και αρδευομένων εκτάσεων ανά παραγωγό (βάσει τίτλου κτήσης ή μισθωτηρίου συμβολαίου), χωρίς να υπάγονται σε κανονισμό άρδευσης – σύμβασης υποχρεώσεων καταβολής ανταποδοτικών τελών προς τη ΔΕΗ συντήρησης αντλιοστασίων, χωρίς να καταβάλουν δημοτικά τέλη που απορρέουν από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Σημειωτέον ότι ο Δήμος Οιχαλίας δεν παρέλαβε ως όφειλε τα κοινοτικά αντλιοστάσια, δεν ίδρυσε εσωτερική εταιρεία άρδευσης, δε θέσπισε αρδευτικό κανονισμό, με αποτέλεσμα σήμερα να χάνονται νέοι επενδυτές – καλλιεργητές, να σωρρεύονται χρέη προς τη ΔΕΗ από τους ντόπιους παραγωγούς- στα χέρια των οποίων για ψηφοθηρικούς λόγους και από ανικανότητα οργάνωσης ο Δήμος άφησε τα αντλιοστάσια- και, φυσικά, να μην καταβάλλονται δημοτικά τέλη, εφόσον για 4 έτη η κατανάλωση ρεύματος είναι απλήρωτη.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη