Στόχος φασιστοειδών το Κέντρο Νέων Καλαμάτας


ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Ο φασισμός, ο ναζισμός και οι… φουσκωτοί κολαούζοι του έχουν ως στόχο, μεταξύ άλλων, τον εκφοβισμό, την τρομοκράτηση όλων εκείνων των δυνάμεων που εκφράζουν πολιτικές για έναν άλλο τρόπο ζωής, πέρα από αυτόν που μας επιβάλλεται.
Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι έχουν βάλει στο στόχο τους το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, στην πλατεία Όθωνος. Όπως μας καταγγέλθηκε, τα μέλη-εθελοντές δέχονται συνεχείς παρενοχλήσεις από διάφορους «γνωστούς- αγνώστους», χωρίς ουσιαστικό λόγο και αιτία.
Μπορεί να τους ενοχλεί το γεγονός ότι στις πρωτοβουλίες του Κέντρου περιλαμβάνονται και εκδηλώσεις για την καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Γενικότερα, το ΚΝΚ είναι μια εθελοντική δομή, ένας ανοικτός κοινωνικός χώρος, που θέλει να προσφέρει ευκαιρίες μάθησης αλλά και πολιτισμικής και κοινωνικής ενδυνάμωσης, χωρίς τη διαμεσολάβηση της οικονομικής συναλλαγής.
Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται από τα ίδια τα μέλη του και τους εθελοντές του. Για αυτό το λόγο, κάθε χρονιά είναι και διαφορετικό, πιο ζωντανό, πιο οργανωμένο και με περισσότερα εργαστήρια/ δραστηριότητες.
Το ΚΝΚ είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν έχει λάβει απολύτως καμία χρηματοδότηση από τοπικούς, εθνικούς ή ευρωπαϊκούς φορείς. Προς το παρόν, και μέχρι να μπορέσει να γίνει μια ανεξάρτητη οικονομικά δομή, το στηρίζουν ο οργανισμός νεολαίας ΚΑΝΕ, δωρεές φίλων του ΚΝΚ και μικρές αυτοχρηματοδοτούμενες δραστηριότητες (πάρτυ, μπαζάρ κ.α.).
Το έργο του Κέντρου είναι αρκετά σημαντικό, αφού προσφέρει γνώσεις σε ένα (έως πρότινος) ασφαλές και διαπολιτισμικό περιβάλλον με πολλά ερεθίσματα σε παιδιά και μεγάλους, που ίσως να μην είχαν τη δυνατότητα να τα έχουν αυτά αλλού.
Ενδεικτικά, το προηγούμενο σχολικό έτος πήραν μέρος στα δωρεάν εργαστήρια πάνω από 800 συμμετέχοντες την εβδομάδα.
Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Νέων έχει εθελοντές από όλη την Ευρώπη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κάποιοι από αυτούς φιλοξενούνται στο χώρο.
Παρ’ όλα αυτά, αυτός ο ελεύθερος και ανοικτός χώρος φαίνεται ότι στα μυαλά κάποιων δεν πρέπει να λειτουργεί και άρχισαν να γράφουν στην είσοδο του κτηρίου που στεγάζεται συνθήματα και σύμβολα. Η Αστυνομία είναι, βέβαια, ενημερωμένη για το γεγονός, αλλά προς το παρόν… παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Ο φασισμός κερδίζει κάποιους, γιατί κατόρθωσε να μπει στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου από την πλάγια πόρτα του συναισθηματισμού, παραλύοντας προηγουμένως τέλεια τη λογική, ας μην τον αφήσουμε, όμως, να κυριαρχήσει και στις ζωές μας.