«Φιλική» Πελοπόννησο για ειδικές ομάδες ανθρώπων σχεδιάζει η Περιφέρεια


ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

Της Βίκυς Βετουλάκη

Το ζήτημα της προσβασιμότητας και προσπελασιμότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από ειδικές ομάδες συνανθρώπων μας, όπως ΑμεΑ και ηλικιωμένοι, τέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, με αφορμή έρευνα που έγινε στη Λακωνία από τον πρόεδρο του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Λακωνίας, Τάκη Αλεξανδράκη.
Όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης κα Νικολάκου, πρόκειται για το πρώτο βήμα, ώστε να ξεκινήσει η σχεδίαση και υλοποίηση κοινωνικού προγράμματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

«Έξυπνη» Περιφέρεια
Όπως διευκρίνισε, έχοντας πλήθος αναγνωρίσιμων και επισκέψιμων αξιοθέατων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί ελκυστικό προορισμό τουριστών από όλο τον κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους: «Με δεδομένο ότι ο πολιτισμικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την επαύξηση του τουριστικού προϊόντος, καταλυτικός παράγοντας για την περαιτέρω ανοδική πορεία μπορεί να αποτελέσει η προσβασιμότητα και η προσπελασιμότητα των υποδομών, με ιδιαίτερη στόχευση στους πολίτες κατοίκους της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δευτερευόντως σε κατηγορίες πολιτών – επισκεπτών, όπως αυτές των ατόμων με αναπηρία, των ηλικιωμένων και συνοδών τους.
Η συνιστώσα αυτή αποτελεί μέρος της γενικότερης προσέγγισης που θέλει σε διεθνές επίπεδο τις πόλεις και τις περιφέρειες να γίνονται “έξυπνες”, όπου με την οριζόντια αξιοποίηση των αρχών της σχεδίασης για όλους και την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων και εργαλείων επιτυγχάνουν την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των πολιτών και των επισκεπτών τους, τον περιορισμό της κατανάλωσης πόρων και την αύξηση των άμεσων και έμμεσων ανταποδοτικών ωφελημάτων».

Ενέργειες
Ακολούθως αναφέρθηκε σε έρευνα που έκανε το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Λακωνίας, στην οποία αποτυπώθηκε η προσπελασιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων του νομού. Συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, ανέφερε, όπως αυτές των ατόμων με αναπηρία, των ηλικιωμένων και συνοδών τους, είναι αναγκασμένοι να διαλέξουν από έναν περιορισμένο αριθμό προσβάσιμων προορισμών στην υφήλιο, δεδομένων των περιορισμών κινητικότητας και λειτουργικότητας που αντιμετωπίζουν.
Στη Λακωνία έγινε έρευνα σε 5 ξενοδοχεία, ενώ πραγματοποιήθηκε και επιτόπια έρευνα από μηχανικούς, με τη χρήση ειδικού για το σκοπό ερωτηματολογίου.
Τα δε αποτελέσματα της καταγραφής έδειξαν ότι η προσβασιμότητα βρίσκεται σε χαμηλό σημείο, απέχοντας από το σημείο εκείνο της προσφοράς ολοκληρωμένης οριζόντιας προσέγγισης (π.χ. προσβάσιμες ψυχαγωγικές διαδρομές περιφέρειας Πελοποννήσου), παρότι σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στοχευμένα για το σκοπό έργα υποδομής.
«Η συγκεκριμένη προμελέτη είχε ως στόχο να αποτελέσει αφετηρία προβληματισμού και εφαλτήριο ανάληψης πρωτοβουλιών σε επίπεδο Περιφερείας Πελοποννήσου. Η Περιφέρεια έχει τη δυνατότητα και την ευχέρεια να προσανατολίσει την εξέλιξη των αστικών της κέντρων και άλλων περιοχών υψηλής επισκεψιμόττας προς την επαύξηση της ποιοτικής τους εκμετάλλευσης, στοιχείο που συντελεί στην αύξηση του δείκτη ποιότητας ζωής πρωτίστως για τους πολίτες και δευτερευόντως για τους επισκέπτες της», είπε η κα Νικολάκου.
Τέλος, μεταξύ άλλων ενεργειών που πρέπει να γίνουν, είπε πως χρειάζεται να γίνει επιλογή περιοχών με ιδιαίτερη στόχευση (π.χ. αρχαιολογικοί – πολιτιστικοί χώροι, δημόσια κτήρια, δημόσιες τουαλέτες, μέσα μεταφοράς, χώροι εστίασης – ψυχαγωγίας), πρωτογενής επιτόπια έρευνα (σε επιλεγμένες περιοχές – δομές), αξιολόγηση προσπελασιμότητας – προσβασιμότητας διαδρομών από κλιμάκια (αποτελούμενα από εμπειρογνώμονες και τελικούς χρήστες), εντοπισμός προβλημάτων και διατύπωση προτάσεων – παρεμβάσεων για την επαύξηση της προσπελασιμότητας – προσβασιμότητας.