Αναστέλλει την πληρωμή ενταλμάτων έως τέλος Αυγούστου ο Δήμος Οιχαλίας


Στην απόφαση να ανασταλεί η έκδοση χρηματικών ενταλμάτων, καθώς και οι πληρωμές του Δήμου Οιχαλίας έως τις 31 Αυγούστου, εκτός των ανελαστικών και των προβλεπομένων από το νόμο, κατέληξε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας, ύστερα από αίτηση δέκα δημοτικών συμβούλων να ληφθεί απόφαση με θέμα «Λήψη μέτρων για τροποποίηση προϋπολογισμού οικ. έτους 2014», προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα σύνταξης τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού 2015 (έως 5-9-2014 όπως ορίζει ο νόμος), μετά την κατάσχεση από το ταμείο του Δήμου ποσού 580.000 ευρώ βάσει τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.
Κατά τη συνεδρίαση, που διεξήχθη σε έντονα φορτισμένο κλίμα, κυριάρχησαν φραστικές αντιπαραθέσεις και διαξιφισμοί, ενώ ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, Αρ. Σταθόπουλος, προειδοποίησε πως θα ακυρώσει όποιες συμβάσεις υπογραφούν έως τότε.
Επίσης, αποφασίστηκε να δοθεί η δυνατότητα στο νεοεκλεγέντα δήμαρχο να έχει πρόσβαση κατά προτεραιότητα στις υπηρεσίες του Δήμου, προκειμένου να ενημερωθεί σε ό,τι ζητήσει, όπως και να παραχωρηθεί σε αυτόν και τους συνεργάτες του, καθώς και στην αντιπολίτευση, ένα γραφείο στο Δημαρχείο για το σκοπό αυτό.
Το Δ.Σ. δεν ενέκρινε την κατάργηση της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ ενέκρινε να μην εκδοθούν απόφαση ανάθεσης και σύμβασης με τον απερχόμενο δήμαρχο, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, κατά τις οποίες ο δήμαρχος εκτελεί αποφάσεις του Δ.Σ. και η μη τήρηση αυτών συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση.
Τέλος, αποφάσισε να ενημερωθούν άμεσα όλες οι υπηρεσίες του Δήμου για το περιεχόμενο της απόφασης, προκειμένου να εναρμονιστούν με αυτήν.
 
Απόψεις
Ο δημοτικός σύμβουλος, Σπ. Αδαμόπουλος, ανέφερε πως μετά τα ατυχή γεγονότα της 15ης  Απριλίου 2014, οπότε εκταμιεύθηκαν 580.000 ευρώ, ο Δήμος θα περιέλθει σε αδυναμία λειτουργίας λόγω του ότι δε θα δύναται να συντάξει τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό. Έτσι, δε θα μπορεί να λειτουργήσει μετά τις 5 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που θέτει ο νόμος για την κατάθεση του προϋπολογισμού. Επίσης, επισήμανε τις συνέπειες (ο Δήμος θα τεθεί υπό επιτήρηση, που αυτό σημαίνει στην πράξη την κατάργησή του).
Αφού ανέφερε πως πρόκειται για την πιο καθοριστική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόσθεσε ότι ο Δήμος έχει πλήρη αδυναμία να ελέγξει την οικονομική του κατάσταση. Ανέφερε πως μετά την εκταμίευση των 580.000 ευρώ ο Δήμος όφειλε να προβεί άμεσα στην
τροποποίηση του προϋπολογισμού 2014, ώστε να ισοσκελιστεί και να μπορεί να προβεί στη διαχείριση των οικονομικών του, χωρίς όμως να γίνει κάτι. Αναρωτήθηκε αν ήταν παράλειψη ή σκοπιμότητα και αντί να διορθωθεί η κατάσταση, η Οικονομική Επιτροπή και ο δήμαρχος με αποφάσεις τους προέβησαν σε αναθέσεις, αδιαφορώντας για το ότι ο Δήμος θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες.
Ακολούθως επιτέθηκε κατά του απερχόμενου δήμαρχου Φ. Μπάμη, κατηγορώντας τον, ανάμεσα σε άλλα, πως δεν έδωσε κανένα οικονομικό στοιχείο στο νεοεκλεγέντα δήμαρχο.
Ανέφερε πως «είναι η τελευταία απέλπιδα προσπάθεια, όμως, που οφείλουμε να κάνουμε όλοι, όχι για να εναντιωθούμε πλέον ο ένας στον άλλον,
αλλά για να συνεννοηθούμε και να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα εδώ που οδηγήθηκε. Για κανέναν από όσους σήμερα είναι εδώ μέσα δεν αποτελεί χαρά και ευτυχία».
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ντονάς χαρακτήρισε παραφιλοσοφίες όσα είπε ο κ. Αδαμόπουλος και πρόσθεσε ότι έπρεπε να γίνουν συγκεκριμένες διαδικασίες που δεν έχουν γίνει. Σημείωσε ότι, όταν ανέλαβε καθήκοντα η σημερινή Δημοτική Αρχή, παρέλαβε χρέη τεσσάρων
εκατομμυρίων ευρώ και τα έφτασε στο ένα εκατομμύριο περίπου, χωρίς να έχει έρθει οφειλή από το Δήμο Δωρίου στον καλλικράτειο Δήμο Οιχαλίας.
Διατυπώθηκαν απόψεις των υπηρεσιακών παραγόντων και αντίστοιχες προτάσεις τους, ενώ αφέθηκαν αιχμές για απόκρυψη της κατάστασης.  

Επιμέλεια: Χάρης Χαραλαμπόπουλος