Εγκωμιάζει την αγκινάρα της Μικρομάνης αγγλικό περιοδικό για την υγεία


Η αγκινάρα της Μικρομάνης
κερδίζει το διεθνές ενδιαφέρον

Στην αγκινάρα και στην περιοχή της Μικρομάνης υπήρχε αναφορά τις προηγούμενες ημέρες σε διεθνές (αγγλικό) διατροφικό περιοδικό. Μάλιστα, η δημοσιογράφος στο κείμενό της μνημόνευε και τη γιορτή που γίνεται στην περιοχή τον Ιούλιο και συγκεντρώνει πάντα πλήθος κόσμου.
Τα τελευταία 27 χρόνια -από το 1987- πραγματοποιείται, ως γνωστόν, στην κεντρική πλατεία της Μικρομάνης η γιορτή της αγκινάρας, που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Οι γυναίκες του χωριού δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να δοκιμάσουν καταπληκτικά εδέσματα με βάση την αγκινάρα. Υπολογίζεται ότι κάθε γιορτή καταναλώνονται 12.000-15.000 αγκινάρες.
Το ρεπορτάζ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η περιοχή της Μικρομάνης είναι η εστία της επονομαζόμενης και βασίλισσας των λαχανικών – λόγω των πλούσιων στοιχείων και των ευεργετικών ιδιοτήτων -, της άγριας αγκινάρας. Η άγρια αγκινάρα αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων της κοινότητας. Η καλλιέργειά της γίνεται σε περίπου 650 στρέμματα από 50 παραγωγούς.
Πρόκειται για ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη εργασία, που διαρκεί αρκετούς μήνες. Η παραγωγή ξεκινά το Φεβρουάριο και το φυτό είναι αρκετά ευάλωτο στη βαρυχειμωνιά. Γι’ αυτό το μικροκλίμα και οι ήπιες θερμοκρασίες της περιοχής το χειμώνα ευνοούν την καλλιέργεια, η οποία προστατεύεται από ασθένειες. Μάλιστα, χαρακτηρίζεται ακόμη και βιολογική. Η κάθε ρίζα αγκινάρας παράγει περίπου 20-25 «κεφάλια». Η μέση ετήσια παραγωγή είναι 3.000.000 «κεφάλια».
Οι παραγωγοί της Μικρομάνης πωλούν τις νωπές αγκινάρες στη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας, σε οπωροπωλεία της περιοχής, αλλά και σε εμπόρους που τις προωθούν σε λαϊκές αγορές της Αθήνας, της Πάτρας, του Αιγίου, της Σπάρτης και του Πύργου.
Μεγάλο μέρος της παραγωγής αγοράζεται και από τοπική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή, επεξεργασία, συσκευασία, εμπορία και διακίνηση της άγριας αγκινάρας.
Σε αυτή την περίπτωση οι άγριες αγκινάρες συσκευάζονται κατεψυγμένες ή φρέσκες και προωθούνται σε σούπερ μάρκετ της εγχώριας αγοράς, αλλά και στο εξωτερικό.

Ασπίδα του οργανισμού στις τοξίνες
Η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες (Α, Β1, Β2, νιασίνη και C) και αντιοξειδωτικά. Το ισχυρό αντιοξειδωτικό σιλυμαρίνη συμβάλλει στην παρεμπόδιση της δημιουργίας όγκων. Ακόμη, περιέχει μεγάλες ποσότητες ινωδών ουσιών (μια μεσαίου μεγέθους άγρια αγκινάρα περιέχει πάνω από 6 γραμμάρια ινωδών ουσιών), που βοηθούν στον καθαρισμό του οργανισμού από τις τοξίνες, προλαμβάνουν την υψηλή χοληστερόλη, την υψηλή πίεση, το σακχαροδιαβήτη και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Επίσης, είναι καλή πηγή μαγνησίου, που βοηθά στη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος και σταθεροποιεί τους χτύπους της καρδιάς. Λόγω της μικρής περιεκτικότητάς της σε σάκχαρα είναι κατάλληλη τροφή για ανθρώπους με διαβήτη.
Α.Π.