Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε ξενοδοχεία και οικίες σε Μεσσηνία, Λακωνία και Φωκίδα


Συνελήφθησαν 3 αλλοδαποί ύστετα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Τέλος στη δράση μιας εγκληματικής διεθνικής ομάδας αλλοδαπών (τριών Αλβανών και ενός Πακιστανού), που διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις και κλοπές σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και οικίες, έβαλε την Κυριακή, ύστερα από μεθοδική έρευνα, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.
Όπως γνωστοποίησε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, αστυνομικός υποδιευθυντής Β. Τσιγαρίδης, μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 19 περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών σε Μεσσηνία, Λακωνία και Φωκίδα (12 σε Στούπα, Άγιο Νικόλαο και Καρδαμύλη του Δήμου Δυτικής Μάνης, 6 σε Αρεόπολη, Λιμένι και Νέο Οίτυλο του Δήμου Ανατολικής Μάνης και 1 στην Ερατεινή Φωκίδας).
Για τις υποθέσεις αυτές συνελήφθησαν, έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, τρεις αλλοδαποί (2 υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 23 και 46 ετών αντίστοιχα, και ένας 30χρονος υπήκοος Πακιστάν).
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της διάπραξης διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και της παράβασης της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς, η οποία περιλαμβάνει ακόμη ένα άτομο, που διέφυγε τη σύλληψη εγκαταλείποντας το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν όλοι, λίγο πριν αυτό σταματήσει στο μπλόκο της Αστυνομίας. Για το συγκεκριμένο, ο οποίος φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της σπείρας, έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Πώς λειτουργούσαν
Η εγκληματική ομάδα, που δρούσε συστηματικά τουλάχιστον το τελευταίο τρίμηνο, διέθετε εσωτερική διάρθρωση, ιεραρχική δομή και διακριτότητα στους επιμέρους ρόλους των μελών, τα οποία, αφού επέλεγαν προσεκτικά τους «στόχους» τους, εισέρχονταν στους χώρους (δωμάτια, οικείες κ.λπ.) από ανασφάλιστα σημεία ή διαρρηγνύοντας παράθυρα και πόρτες.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δρούσαν κατά τις νυχτερινές ώρες, όταν οι ένοικοι κοιμούνταν, ενώ επέλεγαν να αφαιρέσουν αντικείμενα που μπορούσαν εύκολα να μεταφερθούν και να διοχετευθούν στη «μαύρη αγορά» (όπως κινητά τηλέφωνα, μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ.).
Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας είχαν αφαιρέσει χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και προσωπικά αντικείμενα, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 20.500 ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες. Έστελναν δε τα κλοπιμαία στην Αλβανία, είτε με αυτοκίνητα άλλων Αλβανών είτε με άλλον τρόπο.
Κατά τις έρευνες βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος κλεμμένων, μέρος των οποίων αποδόθηκε στους ιδιοκτήτες τους.
Επίσης, κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 530 ευρώ, καθώς και ένα όχημα, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος τους παρέπεμψε στον ανακριτή Καλαμάτας.

Διερευνάται όλη η δράση τους
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται το προανακριτικό έργο από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας, η συμμετοχή τους σε διάπραξη και άλλων συναφών αδικημάτων και τυχόν εμπλοκή περισσοτέρων ατόμων στην εγκληματική ομάδα.
Όπως έγινε γνωστό, υπάρχει κι ένα ακόμη άτομο, που πιθανολογείται πως είναι Αλβανός υπήκοος, χωρίς να υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Τσιγαρίδη, υπάρχει μία ακόμη ομάδα που δρα σε τουριστικές περιοχές, ενώ αναμένεται η εξιχνίαση κλοπών σε Πρέβεζα, Κυλλήνη, Αίγιο, Πάτρα και Ιτέα, που διαπράχθηκαν φέτος.