Ημέρες του 2007 ξανάζησε η Μεσσηνία με τη φωτιά σε Ζερμπίσια – Αρχαία Μεσσήνη (φωτογραφίες και βίντεο)


Περισσότερο από 10.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης, 2.000 ελιές, 300 στρέμματα έκτασης που είχε αναδασωθεί από την πυρκαγιά του 1989, καθώς και κάποιοι στάβλοι και στάνες, κάηκαν κατά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο μεσημέρι της Δευτέρας στα Ζερμπίσια, στη θέση «Μπουλούσια», κάτω από άγνωστες συνθήκες. Όμως, οι χθεσινές δηλώσεις τόσο του υφυπουργού Άμυνας Ι. Λαμπρόπουλου, όσο και του υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Χαρ. Αφάλη, δεν αφήνουν υπόνοιες για τυχαίο περιστατικό, αλλά για εμπρησμό.
Η φωτιά εξελίχθηκε γρήγορα καθώς φυσούσε δυτικός άνεμος σταθερής έντασης 6 μποφόρ και το πύρινο μέτωπο κινείτο με αστραπιαία ταχύτητα.  Η κινητοποίηση ήταν τεράστια, αφού στο σημείο βρέθηκαν 90 πυροσβέστες σε 38 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 2 υδροφόρες και μηχανήματα Δήμων, 3 αεροσκάφη Καναντέρ, 2 ελικόπτερα και 1 Σινούκ, 3 PZL, 50 στρατιώτες ως πεζοπόρο τμήμα, 2 μηχανήματα του στρατού, 2 υδροφόρες και ένα μηχάνημα της ΔΕΗ, καθώς και ένα πυροσβεστικό της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής μίλησαν για ελλιπή συντονισμό της προσπάθειας κατάσβεσης, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα, μέχρι να αναλάβει ρόλο συντονιστή ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Χαρ. Αφάλης.
Όλοι τους, συνεπικουρούμενοι από κατοίκους και εθελοντές, που έσπευσαν να βοηθήσουν, έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, καταφέρνοντας να θέσουν υπό έλεγχο τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα το πύρινο μέτωπο, έχοντας τη βοήθεια και του ανέμου, ο οποίος «γύρισε» και από δυτικός έγινε ανατολικός, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν οι φλόγες στα καμένα και να καταστήσουν έτσι ευκολότερο το έργο των επίγειων δυνάμεων.
Χθες το μεσημέρι, μια μικρή αναζωπύρωση στη θέση «Άγιος Βασίλειος» κοντά στο Βουλκάνο, αντιμετωπίστηκε με ρίψεις νερού από  Καναντέρ και ελικόπτερα . 
Από το πύρινο μέτωπο γλίτωσαν ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης και το εκεί Μουσείο, καθώς και οι μονές της περιοχής, μιας και οι φλόγες πέρασαν δίπλα τους. Το ίδιο συνέβη και με το σπίτι του πρώην υπουργού Γ. Κουβελάκη, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο.
Μπορεί να μην θρηνήσαμε ανθρώπινες απώλειες, αλλά είναι εκτεταμένες οι ζημιές σε καλλιέργειες σύκων και ελιές και θα πρέπει πλέον οι πληγέντες να αποζημιωθούν άμεσα, καθώς χάθηκαν οι περιουσίες τους.
Σημαντικό, πλέον, όπως μας είπε κάτοικος της περιοχής, είναι το τι θα γίνει με τις κατολισθήσεις του χειμώνα, αφού κάηκαν όλα τα φυτά που συγκρατούν τους μεγάλους βράχους επάνω από την Αρχαία Μεσσήνη και τον αρχαιολογικό χώρο.            
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, είναι ότι η περιοχή έμεινε από ηλεκτρικό ρεύμα και νερό για ικανό χρονικό διάστημα, έως ότου αποκατασταθεί το δίκτυο της ΔΕΗ, δύο κολώνες του οποίου έπαθαν βλάβη και η μία βρισκόταν σε δυσπρόσιτο σημείο.           

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου