Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πυρόπληκτη περιοχή ζητά ο Δήμος Μεσσήνης


Να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Τοπικές Κοινότητες Αρχαίας Μεσσήνης (Πετραλώνων), Ζερμπισίων, Αρσινόης, Λάμπαινας, Βαλύρας και οι οικισμοί τους, είναι το αίτημα που διατύπωσε με επιστολή του στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη και στο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γ. Διδασκάλου, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος.
Ο κ. Αναστασόπουλος, με αφορμή την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή της Αρχαίας Μεσσήνης, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Καρασμάνη, την οποία κοινοποιεί και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Β. Έξαρχο.
Αφού τους γνωστοποιεί το περιστατικό της πυρκαγιάς, αναφέρει πως έχει καταστρέψει μεγάλη αγροτοδασική έκταση, έχει πλήξει υποδομές και έχει απειλήσει οικισμούς.
Τους γνωστοποιεί πως κάηκαν συνολικά 3.500 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης περίπου, από τα οποία τα 700 στρέμματα αφορούν καλλιέργεια ελαιοποιήσιμης και βρώσιμης ελιάς και τα 200 στρέμματα περίπου, αφορούν συκοκαλλιέργεια. Οι καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο, εστιάζονται σε καταστροφές μελισσοσμηνών.
Επίσης, σημειώθηκαν καταστροφές και στο πάγιο κεφάλαιο, κυρίως σε σταβλικές εγκαταστάσεις και αποθήκες.
«Για όλους τους ανωτέρω λόγους, αιτούμαστε την άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταγραφή των ζημιών, ώστε οι πληγέντες παραγωγοί να αποζημιωθούν άμεσα. Να τονιστεί ότι ο Δήμος Μεσσήνης είναι κατεξοχήν αγροτικός Δήμος και ειδικότερα στις περιοχές που επλήγησαν, το αγροτικό και ζωικό κεφάλαιο αποτελούν το μοναδικό οικονομικό παράγοντα της περιοχής. Συνεπώς, μετά το σοβαρό πλήγμα που έχει υποστεί η περιοχή μας είναι περισσότερο από αναγκαία για τη βιωσιμότητα των κατοίκων μας, να λάβουν άμεσα αποζημίωση για την καταστροφή στην παραγωγή τους», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Μεσσήνης, αμέσως μετά αφού ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή των καταστροφών που υπέστησαν οι υποδομές της περιοχής , θα αποσταλεί σχετικό υπόμνημα στον υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να εγκριθεί χρηματοδότηση για την πλήρη αποκατάστασή τους.

Αιτήματα της Αρχαίας Μεσσήνης
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αρχαίας Μεσσήνης Χρ. Αθανασακόπουλος, ζητά με έγγραφό του από το δήμαρχο Μεσσήνης να χαρακτηριστεί η περιοχή ως πυρόπληκτη, να εξασφαλιστούν ζωοτροφές για τους πληγέντες κτηνοτρόφους, να διανεμηθούν τρόφιμα στους κατοίκους ως μέτρο ανακούφισης, αφού κάηκαν κήποι, οπωροφόρα δέντρα, κοτέτσια και στάβλοι, να καταβληθεί άμεσα χρηματικό βοήθημα σε κάθε οικογένεια, να γίνει άμεση μελέτη και κατασκευή έργου απορροής ομβρίων εκτός του οικισμού, καθώς πλησιάζουν τα πρωτοβρόχια και η κατάσταση θα είναι εφιαλτική χωρίς την προστασία της βλάστησης του όρους Ιθώμη, να ανασταλούν οι πληρωμές των χρεών προς ΔΟΥ, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, καθώς και να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης του πληγέντος κεφαλαίου αλλά και της αναμενόμενης παραγωγής, με αίτημα προπληρωμής μέρους της αποζημίωσης ως ταμειακή διευκόλυνση προς τους παραγωγούς- κτηνοτρόφους, καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες.