«Μαρά/Σαντ – Η καταδίωξη και δολοφονία του Ζαν Πωλ Μαρά» στο Κάστρο Καλαμάτας


Το έργο του Πέτερ Βάις «Μαρά/Σαντ – Η καταδίωξη και δολοφονία του Ζαν Πωλ Μαρά», όπως παίχτηκε από το θεατρικό όμιλο του ασύλου του «Σαραντόν υπό τη διεύθυνση του Μαρκήσιου Ντε Σαντ», θα παρουσιάσει η «Θεατρική Διαδρομή» στο αμφιθέατρου του Κάστρου Καλαμάτας, σήμερα, αύριο και μεθαύριο, 22-23 και 24 Αυγούστου, στις 9.30 το βράδυ.
Το έργο, που ως χειμερινή παραγωγή της «Θεατρικής Διαδρομής» ανέβηκε από 28 Μαρτίου έως 13 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας με μεγάλη επιτυχία, αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα που υπήρξαν και με τη δράση τους έγραψαν ιστορία.
Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά τη Γαλλική Επανάσταση, ο Μαρκήσιος ντε Σαντ, έγκλειστος στο ψυχιατρικό άσυλο του Σαραντόν, εφαρμόζει τη μέθοδο της δραματοθεραπείας, σκηνοθετώντας την ιστορία της δολοφονίας του πρωταγωνιστή της επανάστασης, Ζαν Πωλ Μαρά, με «ηθοποιούς» τους ίδιους τους τροφίμους του ασύλου.
Βήμα βήμα, καθώς εξελίσσονται στη «σκηνή» τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία του Μαρά, τα όρια ανάμεσα στην παράσταση και την πραγματικότητα γίνονται δυσδιάκριτα και το έργο μετατρέπεται σε ένα αιχμηρό και επίκαιρο σχόλιο για την επανάσταση και τη σύγκρουση της ατομικής ελευθερίας με το ιστορικό και κοινωνικό καθήκον.
Πολυεπίπεδο και πολυπρόσωπο έργο, με την αδυσώπητη θεατρική τεχνική του Πέτερ Βάις, «θέατρο στο θέατρο στο θέατρο». Ο ηθοποιός που παίζει τον τρελό που παίζει το ρόλο.
Ένα έργο πρωτότυπο, ιδιαίτερα απαιτητικό, υψηλής αισθητικής.
Παίζουν τα μέλη της Θεατρικής Διαδρομής:
Ζαν Πωλ Μαρά: Στράτης Καΐκης
Μαρκήσιος ντε Σαντ: Τάκης Κληρόπουλος
Σαρλότ Κορνταί: Ματίνα Νιάρχου
Κόμης Ντυμπερέ: Παναγιώτης Αναστασόπουλος
Τελάλης: Δήμητρα Αντωνιάδου
Ζακ Ρου: Πάρις Καλογεράκος
Σιμόνη: Κωνσταντίνα Παναγιωτοπούλου
Διευθυντής κ. Κουλμιέ: Αλέξανδρος Κεχαγιόγλου
Κυρία Κουλμιέ: Ιωάννα Ηλία
Κόρη Κουλμιέ: Μαρία Ψυρροπούλου
Τραγουδιστές: Κοκορίκος: Βαγγέλης Ξυπόλυτος, Τουρλουλού: Μαριανέλλη Καρέλλου, Αηδόνα: Βάσια Αντωναροπούλου, Γλουγλού: Γιώργος Παναγόπουλος
Χορός: Μαρία Τούμπουρου, Αγγελική Κανδυλιώτη, Ευτυχία Μουτεβελή, Βίλμα Ταγαρούλια, Απόστολος Ασημακόπουλος,  Χριστιάνα Ρούπα, Μαίρη Οικονόμου, Ελένη Μανιατάκη, Γιώργος Καπελούζος, Νίκος Χατζηγιαννόπουλος, Χρήστος Καράμπελας, Παναγιώτης Σιάχος
Φύλακας: Στάθης Μητσέας
Νοσοκόμοι: Γιώργος Τσόπελας, Παναγιώτης Μαριόλης
Καλόγριες: Αφροδίτη Κομπότη, Ιωάννα Μητροπούλου, Ιωάννα Ιακώβου
Το κορίτσι που τραγουδάει το Γαλλικό Εθνικό Ύμνο: Γαλήνη Βουγιουκλή.